• 瀏覽: 6,485
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2
故事係咁的,我已婚,有一個小朋友。由小朋友出世(7年前),我其實同太太已經常就照顧小朋友而有磨擦了。其實都嘈得好勁,因為佢照顧小朋友的方法不太健康,但我搵過好多家人,朋友,醫生同佢講佢都唔聽,佢一直係全職媽媽,佢好錫小朋友,但佢教小朋友就比較放縱而我自己就偏向比較嚴格。而且佢亦都唔係太識得理財所以支出非常大,我自己方面就係全職工作,坦白講我收入不錯,而且工作上亦算成功,我自己亦係一個比較進取嘅人,係工作上生活上我都不斷追求突破和向前衝。但相反太太就係一個比較內斂而且喜歡逃避問題嘅性格,好多家庭上照顧小朋友上的問題我想提出解決佢都選擇逃避。如是者過咗幾年,大家距離越來越遠,因為講工作的佢不會明,亦唔知我想法。去到兩年前我認識左一個已婚的女仔(無小朋友),當初大家都係普通朋友傾吓計,但發覺佢同我性格非常似,佢亦係一個非常能幹嘅人,我哋兩個簡直係一拍即合。佢本身其實老公都對佢ok的,不過佢都係女強男弱嘅關係,佢始終都係鍾意一啲好似我咁比較進取嘅男仔。

相信各位都估到情節嘅發展,我哋兩個就係咁樣一齊左3年,去到呢一刻我哋仍然係好似熱戀期一樣,可能因為我哋實在太多共同話題。

最近佢同我提出分手,原因都係因為其實佢想要小朋友,講嘅時候佢都喊晒,其實佢好鍾意我不過佢冇逼我離開屋企,但如果我願意離開屋企佢係會同我一齊嘅。

呢3年佢已經融入左我嘅生活而且佢每當我喺事業上遇到困難,佢成日都同我一齊解決問題,我地好多共同話題,我哋亦知道如果一齊可以互相支持,會好開心。另一邊廂,返到屋企其實同太太已經冇乜嘢好講。只係盡量唔去講啲有機會拗撬嘅話題,費事又再鬧交,因為大家性格實在太唔同。對住小朋友我當然就係好錫佢啦,一放工就會同佢相處。

去到呢刻我真係好亂,到底我應該選擇自己嘅開心定係為咗小朋友/家人而回返返自已家庭呢?老實講我個心已經完完全全鍾意咗個女仔,佢真係我所喜歡的一type。但諗到要離開本身屋企就會令到身邊所有人都唔開心,又唔捨得小朋友,我相信連我自已都唔會開心,因為同太太真係返唔到最初多年前相識之時,我已經試過但唔得。我真係唔知點算好,希望各位俾啲意見我啦!

熱賣及精選
引用:
原帖由 紅色雞翼 於 2019-8-30 08:42 PM 發表

故事係咁的,我已婚,有一個小朋友。由小朋友出世(7年前),我其實同太太已經常就照顧小朋友而有磨擦了。其實都嘈得好勁,因為佢照顧小朋友的方法不太健康,但我搵過好多家人,朋友,醫生同佢講佢都唔聽,佢一直係全職媽媽,佢好錫小朋友,但佢教小朋友就比較放縱而我自己就偏向比較嚴格。而且佢亦都唔係太識得理財所以支出非常大,我自己方面就係全職工作,坦白講我收入不錯,而且工作上亦算成功,我自己亦係一個比較進取嘅人, ...
你有外遇3年你老婆都唔知? 我覺得你坦白一切好了, 等她去選擇, 咁你就不用煩.

回覆 引用 TOP

相信你因為覺得同佢夾先娶現任太太,咁點解後來又覺得唔夾呢?係唔係你同佢無關心同溝通?你無喺佢角度諗過?呢個問題唔面對,等到你離開現任太太,將情人變成第二任太太,然後同第二任太太生咗細路之後,你會重覆今日既處境,就係為咗細路同生活理念不斷同太太嘈,然後嘈到無哂感情,跟住你會再結識第三個情人,但你第一任同第二任太太及其細路會繼續糾纏你,令你抬唔起頭做人,仲有你要明白,你情人可以背叛佢丈夫三年,而且保密周全,咁點解將來唔可以背叛你?

回覆 引用 TOP

先唔講你出軌,知唔知點解你地三年都可以熱戀緊?因為你地冇經歷家庭生活嘅洗禮,假設當你同你老婆分開再同那個佢一齊,你地係咪又可以如初一直熱戀?而你前妻及女兒你又如何處理,而令到唔會影響你同佢所謂嘅熱戀關係一直keep住熱戀?呢個係值得你去思考嘅問題!

引用:
原帖由 紅色雞翼 於 2019-8-30 08:42 PM 發表

故事係咁的,我已婚,有一個小朋友。由小朋友出世(7年前),我其實同太太已經常就照顧小朋友而有磨擦了。其實都嘈得好勁,因為佢照顧小朋友的方法不太健康,但我搵過好多家人,朋友,醫生同佢講佢都唔聽,佢一直係全職媽媽,佢好錫小朋友,但佢教小朋友就比較放縱而我自己就偏向比較嚴格。而且佢亦都唔係太識得理財所以支出非常大,我自己方面就係全職工作,坦白講我收入不錯,而且工作上亦算成功,我自己亦係一個比較進取嘅人, ...
其實坦白講,你同個女仔當初都係揀錯咗...揀咗錯係冇得返轉頭,但有冇得再揀多次,個問題就係你可唔可以承受到個cost...如果你同老婆離婚,萬一佢輕生,或者一生抑鬱,你過意得去咩?所以其實你係冇資格去再選擇嗰個...
而個女仔,佢已經提出同你分手去選擇同佢老公生小朋友...如果照你所講佢嘅個性,佢都自行做呢個選擇冇同你再傾下先,咁都可以知道佢愛你都好有限...可能愛你多過愛佢老公,但絕對唔係百分百愛你,至少佢係可以為咗佢想要嘅嘢而放棄你...
就算俾你可以平和咁同老婆離婚,但佢未必係可以一直去好好愛你嘅人...如果日後佢遇到一個條件同個性比你更強嘅人而嗰個人追求佢,你都可能會選擇放棄你...

回覆 引用 TOP

引用:

我和太太的處境和你差唔多,不過我無情人。我發現當有左小朋友後,太太的focus只係小朋友,身邊朋友和網上看到的個案都類似。所以我結論係女人有左小朋友後會因為母性而改變。
我自己都因為教小朋友而和老婆鬧得不愉快,好多次都想離婚。但當我唸到當日決定和老婆結婚的原因,結婚時的承諾,老婆又好辛苦咁照顧小朋友和打理頭家,我最後都打消念頭,選擇面對困難,向自己的家負責。
每個人的價值觀和想法都會有機會隨著時間和環境而改變。如果離婚再有另一段婚姻,我唔知會否只係重複同一個問題。但我肯定,係先破壞原本的家(和小朋友成長)再重新面對一個新的和不可預測的情境。
建議樓主你考慮短暫抽身,放鬆一下心情,再考慮清楚自己的性格和處境,未來對家庭的期望,然後再做理智的決定。

回覆 引用 TOP

感謝各位嘅解答,亦都明白各位嘅意思。當然破壞原有家庭係唔好。其實我哋試過離離合合,但每次分開,心裏都會經常諗起佢,去過好多地方,好多開心的回憶。呢個係點解最終大家又走番埋一齊嘅原因,其實我哋兩個成年人點會唔知道乜嘢係應該做乜嘢係唔應該做呢?
但係事實兩個人嘅牽引亦都非常之強,就算真係唔一齊,我都唔知點樣可以忘記佢。唔知道猶自可,一試過同一個自己好夾嘅人一齊就好難返轉頭,所以我真係唔知點算好呢。有冇過來人可以分享下?

其實你講咁多,你自己個心一早都有決定,你只不過想人地贊成你同小三一齊,等自己良心好過D!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅色雞翼 於 2019-8-31 08:30 AM 發表

感謝各位嘅解答,亦都明白各位嘅意思。當然破壞原有家庭係唔好。其實我哋試過離離合合,但每次分開,心裏都會經常諗起佢,去過好多地方,好多開心的回憶。呢個係點解最終大家又走番埋一齊嘅原因,其實我哋兩個成年人點會唔知道乜嘢係應該做乜嘢係唔應該做呢?
但係事實兩個人嘅牽引亦都非常之強,就算真係唔一齊,我都唔知點樣可以忘記佢。唔知道猶自可,一試過同一個自己好夾嘅人一齊就好難返轉頭,所以我真係唔知點算好呢。有 ...
你好意思話你地係成年人,知道乜嘢係應該做乜嘢係唔應該做?我話你知,如果你知道乜嘢係應該做嘅,咁你同第三者嘅關係就唔應該存在!如果你知道乜嘢係應該做嘅,咁你應該喺同老婆出現問題時就耐心解決而唔應該係出邊搵避灣!如果你知道乜嘢係應該做嘅,咁你應該結束一段關係再開始另外一段關係,而唔係玩婚外情!
思想唔成熟仲一路俾藉口自己玩婚外情?可笑!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級笨拙的神童 於 2019-8-30 10:12 PM 發表

先唔講你出軌,知唔知點解你地三年都可以熱戀緊?因為你地冇經歷家庭生活嘅洗禮,假設當你同你老婆分開再同那個佢一齊,你地係咪又可以如初一直熱戀?而你前妻及女兒你又如何處理,而令到唔會影響你同佢所謂嘅熱戀關係一直keep住熱戀?呢個係值得你去思考嘅問題! ...
所以越來越覺得結婚冇小朋友既生活係最適合現代人,比起承傳大家都更愛自己想享受生活,唔似老一輩責任觀念較重,其實真係冇對錯。

回覆 引用 TOP

道德淪亡,自私自利,以為有點爭扎內疚就是有良心,郁吓就話唔想同另一半一齊。你只是一個為自己着想的人,只想有人贊成你離開你老婆,同另一個女人一齊,問乜嘢鴉

回覆 引用 TOP

引用:

好心你有老婆當初就咪再識女啦,你當時就應該有呢種警惕,危機感。而唔係宜家先嚟講呢D三人情感上嘅煩惱,講到自己幾咁慘都冇用,虛

仲要有個仔... 難搞
睇你有冇身家財產囉,有嘅仲煩十倍,冇嘅都係要煩責任上

回覆 引用 TOP

仲叫女仔? 結左婚叫女人啦

引用:
原帖由 septemberchan 於 2019-8-31 01:45 PM 發表

仲叫女仔? 結左婚叫女人啦
結左婚出面有男人嘅係叫賤女人

回覆 引用 TOP

同你老婆講,比你老婆選擇,等佢決定留定走!而你那個情人有老公都偷食,不是一個好女人吧!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]