唔肯聽可以點

唔肯聽可以點 E-mail 此主題給朋友

亞媽隻腳隔三差五就會痛,痛起上嚟郁都郁唔到…

睇過幾次醫生,留過醫…亦試過打止痛針,打完即要求佢返屋企,返到屋企一樣嗌痛…

醫生話有可能係腰間盆突出…

而家排緊期照骨,但一路痛緊,除食止痛藥,就係話要行多啲…

西醫睇完睇中醫,食活血藥粉,都係話要郁吓行吓先得,如果唔係,好容易萎縮…

但亞媽佢就係唔聽,一叫佢出去行就話痛到唔郁得,除係屋企行去廁所同廚房外就係瞓響床睇電話,玩電話遊戲…幫佢借咗部腳踩單車,佢亦係踩唔得耐就收檔…

話吓佢仲要話我係唔係想嘈,似話我不孝咁,認真攞佢冇辦法…

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2019-8-25 06:17 PM 發表

睇過幾次醫生,留過醫…亦試過打止痛針,打完即要求佢返屋企,返到屋企一樣嗌痛…

西醫睇完睇中醫,食活血藥粉,都係話要郁吓行吓先得,如果唔係,好容易萎縮…

但亞媽佢就係唔聽,一叫 ...
你都講佢痛到唔郁得,重玩踏車機? 唔郁得重行乜鬼街丫,你試過痛就知了。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-8-26 01:18 AM 發表

你都講佢痛到唔郁得,重玩踏車機? 唔郁得重行乜鬼街丫,你試過痛就知了。
叫佢行出街佢就話痛到唔郁得…

見佢係屋企行得幾好喎…
有時食完止痛藥叫佢出去行行,佢一樣話唔郁得…

中西醫都話要多行呀…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-8-26 01:18 AM 發表

附近有個亞伯同樓上個亞婆年紀大過佢,又係腳痛,聽病徵同佢差唔多…

個亞伯食完止痛藥即去行,行咗幾個月,已唔見嗌痛…

亞婆就啱開始痛,啱開始行,見親我都問我亞媽而家點,我話佢唔肯行,人哋都話,咁冇人幫到佢嘅喎…

回覆 引用 TOP

引用:

返去同佢講,佢話,人哋係人哋,我係我,天咁熱我唔想出去行呀…

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2019-8-26 01:49 AM 發表

返去同佢講,佢話,人哋係人哋,我係我,天咁熱我唔想出去行呀…
呢句冇錯,人地行得 真係唔等同 佢行得! 如果唔係冇人坐輪椅啦, 針灸 或 手術 得唔得?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-8-26 10:53 AM 發表

呢句冇錯,人地行得 真係唔等同 佢行得! 如果唔係冇人坐輪椅啦, 針灸 或 手術 得唔得?
而家等排期照骨,照完先知使唔使手術…
佢又唔想山長水遠去針灸…

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2019-8-26 12:09 PM 發表

而家等排期照骨,照完先知使唔使手術…
佢又唔想山長水遠去針灸…
試下帶她去泳池,在無重狀態下步行,會有幫助。

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-8-26 03:53 PM 發表

試下帶她去泳池,在無重狀態下步行,會有幫助。
好主意,可以問吓亞媽先…thx🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2019-8-25 06:17 PM 發表

但亞媽佢就係唔聽,一叫佢出去行就話痛到唔郁得,除係屋企行去廁所同廚房外就係瞓響床睇電話,玩電話遊戲…幫佢借 ...
氹你媽好似凑小朋友咁,
係辛苦。

提示: 違規內容已被屏蔽
係㗎…
又任性又偏心…

成日拉女拉心肝,成份老人金儲儲埋埋,收收埋埋俾拉女,同我住一百幾十都要計,腳有事又係我理,仲要唔聽我講…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2019-8-26 01:49 AM 發表

生老病死,你想點?

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。