真係嬲到我

真係嬲到我 E-mail 此主題給朋友

一講到老公係屋企究竟付出D咩,除左俾家用
我都要出去做野,每日反工放工
屋企家務同所有既野基本上都會係我做晒,包括一D應該係男人要做既野,例如換燈泡,洗冷氣隔塵網,清潔廁所抽氣扇
呢D野以前我見都會係我爸爸做,但我老公完全唔識主動去做。
叫佢放D衫去洗衣機,放兩粒柔順劑扭掣,我已經起碼教過佢2-3次,佢都重係好似唔識,要問我。一問我就燥晒底
男人反到屋企係咪乜Q都唔洗做?
係咪扮睇唔到扮唔識就可以唔理?
真係好嬲,好無奈

熱賣及精選
引用:
原帖由 天生滴滴雞翼 於 2019-8-25 02:04 PM 發表

屋企家務同所有既野基本上都會係我做晒,包括一D應該係男人要做既野,例如換燈泡,洗冷氣隔塵網,清潔廁所抽氣扇
叫佢放D衫去洗衣機,放兩粒柔順劑扭掣,我已經起碼教過佢2-3次,佢都重係好似唔識,要問我。一問我就燥晒底
係咪扮睇唔到 ...
最錫妳既男人,只有妳爸爸...
解決問題既方法係請工人姐姐
另一個方法係用者自付....妳洗自己既衫,佢洗佢既衫...
換個角度睇,妳學識左好多野,妳唔洗依靠佢...

引用:
原帖由 cola929 於 2019-8-25 02:15 PM 發表

最錫妳既男人,只有妳爸爸...
解決問題既方法係請工人姐姐
另一個方法係用者自付....妳洗自己既衫,佢洗佢既衫...
換個角度睇,妳學識左好多野,妳唔洗依靠佢... ...
其他得兩個人其實家務唔算多
只係覺得老公好多野都唔識,唔主要去做
好似換燈膽咁,其實都複雜,我都唔識,我都係自己試
就算壞佢都要我主要提買燈膽玩
呢d真係好燥底

引用:
原帖由 天生滴滴雞翼 於 2019-8-25 03:30 PM 發表

呢d真係好燥底 ...
睇開d~...人比人比死人.佢都有佢既長處,用佢既長處去睇佢.
妳而家學識左,有咩事都唔好搵佢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生滴滴雞翼 於 2019-8-25 03:30 PM 發表

呢d真係好燥底 ...
唔係唔識
係唔想記,唔想學
佢覺得呢D野係佢生活中唔係重要,亦或者覺得唔係佢負責
將燈膽改晒LED
咁既性格,如果想要BB,真係諗清楚

咁都幾辛苦wo...
可唔可大家坐低傾, 大家分下工

引用:
原帖由 kellybibi~ 於 2019-8-25 08:02 PM 發表

唔係唔識
係唔想記,唔想學
佢覺得呢D野係佢生活中唔係重要,亦或者覺得唔係佢負責
將燈膽改晒LED
咁既性格,如果想要BB,真係諗清楚
就係連bb奶粉都夠膽話唔識
半夜每次都要我起身
叫沖3安奶,沖完出黎變左10安既量

引用:
原帖由 FreeThinker 於 2019-8-26 12:56 AM 發表

咁都幾辛苦wo...
可唔可大家坐低傾, 大家分下工
其實我唔介意做全部家務,因為實際都唔係好多野做。
我嬲係因為好多眼見既野
例如廁所卷紙無晒,佢都唔識幫我換過卷新
呢d細微野佢完全不理會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生滴滴雞翼 於 2019-8-25 02:04 PM 發表

係咪扮睇唔到 ...
同得佢一齊就唔好怨,有怨就講清楚,解決唔到就離婚囉!我係男,我都要返工,我係屋企都係做哂d家務,屋企無洗衣機,我都係用手洗,有乜好怨?

回覆 引用 TOP

引用:

係咪扮睇唔到 ...
就算你教佢廿,三十次都吾會記得,因為冇上心,唯一解決方法就係自己調節心態,吾好覺得教左就幫到你

回覆 引用 TOP

呢d真係好燥底

引用:
原帖由 電梯永恆的妹頭 於 2019-8-26 04:28 PM 發表

呢d真係好燥底
Sorry,我太多錯字
你都覺得燥底呢,好似好多野眼不見為淨咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生滴滴雞翼 於 2019-8-26 01:07 AM 發表

就係連bb奶粉都夠膽話唔識
半夜每次都要我起身
叫沖3安奶,沖完出黎變左10安既量
OH NO...
BB都生埋

真係吹佢唔漲,睇開D啦..對付呢種軟皮蛇唔洗嬲
嬲爆自己佢都未知咩事
我通常叫幾次佢唔理,一係佢應我態度好差我就黑面
佢叫我做咩都當佢透明,冷暴力對番佢
而家我將燈泡改晒LED,佢唔會再有機會換燈泡囉
不過咩都依賴我整,佢咩決定權都唔會有

引用:
原帖由 kellybibi~ 於 2019-8-26 10:53 PM 發表

OH NO...
BB都生埋

真係吹佢唔漲,睇開D啦..對付呢種軟皮蛇唔洗嬲
嬲爆自己佢都未知咩事
我通常叫幾次佢唔理,一係佢應我態度好差我就黑面
佢叫我做咩都當佢透明,冷暴力對番佢
而家我將燈泡改晒LED,佢唔會再有機會換燈泡囉
不過咩都依賴我整,佢咩決定權都唔會有 ...
叫會即刻做。
可能我期望太高,可惜佢唔會主動做

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。