[陀B生活] 生完bb會有腹直肌分離?

生完bb會有腹直肌分離? E-mail 此主題給朋友

我而家已經陀左6個月啦,
見好多媽媽都係度講腹直肌分離,
話陀bb個陣肚嘅底層肌肉長期撐開咗,
所以會導致腹直肌分離,
變相生完之後做幾多腹部運動個肚都係會鬆拋拋,
搞到我好沮喪,亦無意中畀咗壓力自己,
好驚生完走晒樣會修唔到身。。。。

直肌真的會分離,不是生完先分離,若懷孕時肚大,七個月也可分離,公立醫會教你做運動俢身,你只要折了線開始做,勤力做一定收到,我中年,肚皮一點沒鬆,還很多讚我身型好,KEEP得好。教你一招,時常著收腹衭,不用KEEP,也能KEEP到,不用時常做運動,當然要你是不易肥很多的人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngaiBOBO 於 2019-8-16 01:07 PM 發表

我而家已經陀左6個月啦,
見好多媽媽都係度講腹直肌分離,
話陀bb個陣肚嘅底層肌肉長期撐開咗,
所以會導致腹直肌分離,
變相生完之後做幾多腹部運動個肚都係會鬆拋拋,
搞到我好沮喪,亦無意中畀咗壓力自己,
好驚生完走晒樣會修唔到身。。。。 ...
Join左紮肚,希望有用

回覆 引用 TOP

我個肚都好鬆,跑極步都收唔到肚,我唔肥,就係個肚收唔到,仲要鬆拋拋好核突

引用:
原帖由 sowina 於 2019-8-18 11:26 AM 發表

我個肚都好鬆,跑極步都收唔到肚,我唔肥,就係個肚收唔到,仲要鬆拋拋好核突
我覺得跑步成效不大,我上網搵產後收腹運動,跟住做一排見到少少效果

回覆 引用 TOP

你宜加仲陀緊就唔好俾咁大壓力自己啦, 到時想修身再慢慢搵方法啦, 實有解決方法

引用:
原帖由 呀媽冇煮飯 於 2019-8-19 03:56 PM 發表

你宜加仲陀緊就唔好俾咁大壓力自己啦, 到時想修身再慢慢搵方法啦, 實有解決方法
係就係咁講啫,
我本身瘦底,一諗到以前練落嘅腹肌冇晒,個肚會鬆拋拋
就覺得好sad

引用:
原帖由 ngaiBOBO 於 2019-8-20 04:10 PM 發表

係就係咁講啫,
我本身瘦底,一諗到以前練落嘅腹肌冇晒,個肚會鬆拋拋
就覺得好sad
我都係生完到可以做運動之後,每日都跑步同做100下sit up想減肚,但腹直肌分離始終唔係咁易解決,後尾係聽朋友介紹走左去做emsulpt,呢部好似係市面唯一一部機可以解決到呢個問題

引用:
原帖由 Kinnwia 於 2019-8-21 03:15 PM 發表

我都係生完到可以做運動之後,每日都跑步同做100下sit up想減肚,但腹直肌分離始終唔係咁易解決,後尾係聽朋友介紹走左去做emsulpt,呢部好似係市面唯一一部機可以解決到呢個問題 ...
我都有做緊哩部機 依加湊仔咁忙 完全冇時間做運動 好在佢做30mins就等於做左2萬下肌肉鍛煉咁 又真係幫我縮短返個腹直肌 個肚無咁鬆拋拋

回覆 引用 TOP

可以試下紥肚,我之前都係咁,腹直肌開左兩指有多,仲點減都有一陀肉,做紥肚和收緊肚膜後,好好多,每日紥肚師上門,連續10日,不過星期六日休息,因為陪老公同仔外出,紥住好熱(因為係用硬身少少的布綁身),當然我有keep 住做收腹運動,同keep日常呼吸修肚,好有幫助

回覆 引用 TOP

媽媽們有紮肚好介紹嗎?

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。