心痛....2個家姐1個哥無交家用,兼且仲要想謀埋父母層樓...

心痛....2個家姐1個哥無交家用,兼且仲要想謀埋父母層樓... E-mail 此主題給朋友

是咁的,我29歲,出黎做左野5年。
我有2個家姐一個哥,我係全家最細。
媽媽身體有毛病,要長期照顧,
父母有2個物業,一個父母自住一個放租。佢地已退休,就係靠租金同儲蓄生活。

終於有一晚幾兄弟姊妹坐底傾。
當傾到醫病開支既時候,我問大家應該要從新分配下家用安排來醫病,請人照顧。
然後全部人靜曬,原來根本無一個人交家用。
呢件事過左我都算,總之以後就AA制負責家庭開支。

然後最近媽媽突然想賣樓,我問她樓市跌緊為何要賣,佢死都吾講,話想拎d錢出黎歎世界。
但其實佢本身係d好慳既人,一世都不會去遊埠,平時又節衣縮食。

咁都算,佢想賣就賣,到個agent搵客開價,我就負責幫口傾價,然後突然姐姐就加入,話開左既價已經好好,吾需要再傾,想即刻簽約,但其實仲係偏低。
之後佢突然同我講,其實佢都想換樓..... 話換去地鐵站上蓋,換間3房。
嗰刻,我即刻聯想媽媽為甚麼賣樓了,可能目的係比舊錢佢換樓。

跟住我即刻同我大姐傾,我同佢講現在的物業也不錯,配套齊全有會所游泳池,健身室,又夠新淨得幾年樓,她應該要知足。我話父母都係靠層樓收租生活,你又無交家用,賣左之後佢地點算?她應該不要咁自私。如果她要再改善生活,咪轉按吐現再放租,甩名再供另一層,為何要用父母的退休積蓄幫輕自己?她應該不要咁貪心。

講完之後果晚,媽媽即刻話暫時放棄賣樓計劃。由本來堅持,我死勸爛勸都不為左動即刻改曬風向,快過打針。我更加肯定我無估錯。

到最近,又到大哥,話想同媽媽一起搬去錦銹花園居住。
其實2年前,已經聽過媽媽講,大哥想說服他們倆老賣左層樓,又賣埋自己本身層樓,一起去買錦銹。
但大嫂絕對不是同媽媽好相處的人,關係很差。我知道,他們倆公婆只係想名義上為照顧,實則係說2老賣樓比佢地換樓,到百年歸老後就可以吞埋層樓。

由於媽媽反對,所以本來已經放低左,但原來最近又開始發功,
我又要準備擋一擋。
其實,媽媽心中是願意幫每一個兒女,不會計較。
但我覺得似乎我的家人只係向錢看...

我估我做埋今次,如果毀左佢地大計,以後應該都關係好差。
但我好錫我d姪仔姪女,都想我小朋友第時可以同佢地一起玩。我已經見證自己上一代點樣為錢搞到斷絕來往。
現在我只係想保住父母物業,等佢地退休後可以安享晚年,有物業收租,加上我微薄的家用,讓老人家生活得有反d尊嚴。

但我吾企出黎阻止,老人家又會比佢昆。
阻止,又會破壞親人關係,真係好矛盾。

引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 09:51 AM 發表

父母有2個物業,一個父母自住一個放租。佢地已退休,就係靠租金同儲蓄生活。

當傾到醫病開支既時候,我問大家應該要從新分配下家用安排來醫病,請人照顧。

然後最近媽媽突然想賣樓, ...
你應該分析俾父母聽,棺材本的重要性,子女各有家庭冇家用俾,佢要洗一分一毫都要慳住,預期生活費醫療費要自己顧自己,養大咗佢地就再無義務在改善佢地住屋生活。如果講左佢日後都要賣樓貼仔女,到無錢駛就唔好求人啦。

引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 09:51 AM 發表

你自己又係密謀。

大姐、大哥點密謀都好。你阿媽願意沒問題。

父母有兩層樓,儲蓄應該唔少。一層收租,加儲蓄,根本唔需要仔女交家用。樓主搏命要大姐,大哥交家用,有何居心。

你畀d臨老過唔到世,係公立院等死又痛苦又要畀醫護屌甚至俾清潔阿姐粗暴對代嘅相二佬睇。

佢就知錢嘅重要性。

你家姐阿哥要錢就叫佢宜家上街衝賺黑金眯仲快

回覆 引用 TOP

引用:

大陸賣父母樓,
子女、子女的配偶,
全部簽名先準賣,
而家睇番樓主的情況,
難怪大陸會咁樣做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2019-8-16 11:06 AM 發表

父母有兩層樓,儲蓄應該唔少。一層收租,加儲蓄,根本唔需要仔女交家用。樓主搏命要大姐,大哥交家用,有何居心。
吾係ar ma⋯
2個老人家無工作,我當如你講有不少積蓄。
假設100萬,如果有樓收租,都頂到下。

層樓無埋,無被動收入。
兩個老人積蓄,我無咩本事交得幾千蚊,幾千蚊2個老人燒得幾耐?

你知吳知香港生活費幾錢一個月,老左醫療開支又大。100萬幾年就可洗曬,其實都係小學生數姐⋯

我都知有不少係咁樣呃老人身家自己過好生活既,上得黎就預左有人咁回。

提示: 違規內容已被屏蔽
有樓有錢的煩惱!

回覆 引用 TOP

一層賣咗你幾兄妹分咗佢,另一層做安老按揭咪得囉,你哋幾個都唔洗争

引用:

人多嘅屋企就 有機會 有這種問題

引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 11:14 AM 發表

吾係ar ma⋯
2個老人家無工作,我當如你講有不少積蓄。
假設100萬,如果有樓收租,都頂到下。

層樓無埋,無被動收入。
兩個老人積蓄,我無咩本事交得幾千蚊,幾千蚊2個老人燒得幾耐?

你知吳知香港生活費幾錢一個月,老左醫療開支又大。100萬幾年就可洗曬,其實都係小學生數姐⋯

我都知有不少係咁樣呃老人身家自己過好生活既,上得黎就預左有人咁回。 ...
退休不表示沒錢。唔講李嘉誠退休,唔要求兩個仔交家用。好多老人家有錢過打工的仔女。

你父母有幾多儲蓄,你點會清楚。你父母做人日子比你長,計好條數先唔要求仔女交家用。

引用:
原帖由 bobby503 於 2019-8-16 11:31 AM 發表

一層賣咗你幾兄妹分咗佢,另一層做安老按揭咪得囉,你哋幾個都唔洗争
都算好提議

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mchotdog001 於 16-8-2019 09:51 AM 發表

人間悲劇

回覆 引用 TOP

引用:

3兄妹係咪得妳同父母住?其他都搬走哂?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。