• 瀏覽: 43,082
  • 回覆: 261
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 09:51 AM 發表

是咁的,我29歲,出黎做左野5年。
我有2個家姐一個哥,我係全家最細。
媽媽身體有毛病,要長期照顧,
父母有2個物業,一個父母自住一個放租。佢地已退休,就係靠租金同儲蓄生活。

終於有一晚幾兄弟姊妹坐底傾。
當傾到醫病開支既時候,我問大家應該要從新分配下家用安排來醫病,請人照顧。
然後全部人靜曬,原來根本無一個人交家用。
呢件事過左我都算,總之以後就AA制負責家庭開支。

然後最近媽媽突然想賣樓, ...
家家有本難念的經

回覆 引用 TOP

轉按買汇豐收息,還完重有得落袋

回覆 引用 TOP

嘩!呢啲故仔,原來不斷重演㗎!
你大哥勸你媽媽買晒兩層樓,一齊去買錦銹......
過一兩年,你大哥就會話,阿媽同佢老婆住唔埋,叫你阿媽去住老人院,老人院嘅支出就由你哋四兄弟姊妹share。
呢個就係我朋友發生嘅故事,佢阿哥用阿媽啲錢買樓,阿媽最初好開心,以為可以同個仔、同埋啲孫一齊住到終老,點知佢阿哥得逞之後,就一腳踢走阿媽😭

咁賤?佢哋已經住私樓,仲要再貪?其實已經係有自活能力點解父母仲要幫?咩道理?

回覆 引用 TOP

好彩你爸媽仲有你呢個仔/女。老實講如果你D兄弟姊妹咁不孝成日謀住老人家ge財產,都唔見得佢地係有仁義,呢D人少來往為妙亦不需可惜

回覆 引用 TOP

其實樓主父母已經好幸運,起碼有一個孝順仔,好多家庭一個都冇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 09:51 AM 發表

父母有2個物業,一個父母自住一個放租。佢地已退休,就係靠租金同儲蓄生活。

當傾到醫病開支既時候,我問大家應該要從新分配下家用安排來醫病,請人照顧。

禽獸要搬返去禽獸花園都係正常嘅。

回覆 引用 TOP

樓主:我地做兒女既,要保障父母有尊嚴咁一衰老,換著我都會咁好似你咁做,慈母多敗兒,你一定要堅持到最後。養兒防老 積穀防饑而經係笑話。

回覆 引用 TOP

自少已經見盡d親戚因財疏離,本來大個立心都要想係呢一代可以關係好d,我都好愛d兄弟姊妹。
可惜我最細,影響力有限。

有時人生有時係即使做以為正確既事,為左維繫一d野。又要迫你放棄一d野。
抽身而去,又即係合埋眼讓悲劇發生。

其實我最捨不得係d外甥同d姪,我好錫佢地。

引用:

樓主,你有冇為咗自己打算下

引用:

你的家庭是香港的縮影。

等於香港有很多廢青,已享受咗很多政府福利,但對社會未有貢獻,仲想將香港出賣俾美國,害埋其他對社會有貢獻的香港人。

回覆 引用 TOP

爹親娘親不及銀紙親,你阿哥家姐咁忘本真係畜牲都不如

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2019-8-16 11:02 AM 發表

你自己又係密謀。

大姐、大哥點密謀都好。你阿媽願意沒問題。
密謀令父母嘅物業留喺父母自己名下?你條友都幾搞笑!

幸福一家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大紅色馬 於 2019-8-16 02:32 PM 發表

樓主,你有冇為咗自己打算下
我有手有腳,又無不良嚐好,每個月都有儲蓄。
做d穩健投資,真係吾太擔心將來。

重點係父母安享晚年,在生有錢用,做人有尊嚴。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]