• 瀏覽: 43,791
  • 回覆: 261
  • 追帖: 13
愛仔女都唔代表要將自己一切無條件比哂仔女

佢地冇屋住、生活好困難另計。

如果單純為了改善生活,應該靠年青力壯的自己,唔係退休既老人家

回覆 引用 TOP

各出奇謀吧,樓主d計仔差左少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sinchau 於 2019-8-16 12:26 PM 發表

我講返我嘅例子,我有四兄弟姊妹,唔算係乜野有錢人。
大佬一早結左婚有自己家庭。
本黎係住公屋,
我地三個都大學畢業之後,
細佬話要買樓,唔住公屋,
其實大家都啱啱畢業根本無積蓄,
但係媽咪心軟,個仔講乜野都係好嘅,
咁好啦,一邊還學資一邊供樓,
買左一間3房嘅,喺市區都算唔錯。
點知住得兩年,細佬就話佢要結婚,
咁唔緊要我同另一個繼續供,
但係最終佢都係要媽咪賣,因為想分錢。 ...
多謝你既分享,真係身同感受

回覆 引用 TOP

所以寄語現今父母,吾好死慳死抵留俾啲仔女,到時開咗佢地

回覆 引用 TOP

叫父母立平安紙,好好享受生活!不要做任何動作!

回覆 引用 TOP

你d家姐阿哥都唔係人黎嫁啦,仲怕反面?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stedss 於 2019-8-16 12:11 PM 發表

您2個家姐一個哥想呃老人身家, 您應該直接說穿他們的真正目的, 否則他們會繼續呃,
打算搵次全家相聚食飯果陣,曬飲多2杯當面爆佢地。
知道佢地計劃勸父母賣樓,如果佢地同時又換樓,就肯定係拎左ar父母d棺材本用,
全世界連埋d小朋友,一齊聽住。
希望有警嚇作用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 死廢青 於 2019-8-16 12:07 PM 發表

同情樓主。

香港就有這些廢物, 成世都要靠老豆老母, 正垃圾, 但這類人。偏偏不知道自己垃圾 。

樓上的留言更加好笑, 應該大多數都係呢啲廢物 ,覺得是老母的意願就沒問題。 老母養你大。沒有責任養你老。 黐飲黐食, 最憎這類人。。 ...
"樓上的留言更加好笑, 應該大多數都係呢啲廢物 ,覺得是老母的意願就沒問題。 "

咁事實佢父母願意就乜問題,
你知前因後果嗎?
家家有本難諗的經,衹有父母最清楚。

引用:
原帖由 mchotdog001 於 2019-8-16 09:51 AM 發表

是咁的,我29歲,出黎做左野5年。
我有2個家姐一個哥,我係全家最細。
媽媽身體有毛病,要長期照顧,
父母有2個物業,一個父母自住一個放租。佢地已退休,就係靠租金同儲蓄生活。

終於有一晚幾兄弟姊妹坐底傾。
當傾到醫病開支既時候,我問大家應該要從新分配下家用安排來醫病,請人照顧。
然後全部人靜曬,原來根本無一個人交家用。
呢件事過左我都算,總之以後就AA制負責家庭開支。

然後最近媽媽突然想賣樓, ...
你做得對, 守住老人家的家當

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2019-8-16 12:33 發表

父母願意俾,點算呃。
幾多人接收父母財產,個個都不孝?要捐俾政府先叫孝順?
你好貪心囉!父母有4-5層樓就話姐,佢得一層自住一層收租,送左俾其中一個仔女,仲要係唔俾家用既,佢地之後食風咩。
我聽樓主咁講,佢應該係唯一一個有俾家用既仔女。

回覆 引用 TOP

有錢就要分,分左即走人
過年拜下年,平時唔好見
小時兩兄弟,大時兩伙人

對住父母都係果句四字真言

得閒飲茶

回覆 引用 TOP

都係個句「親生子丶不如近身錢」

回覆 引用 TOP

睇落全家生活不錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2019-8-16 12:33 PM 發表

父母願意俾,點算呃。

幾多人接收父母財產,個個都不孝?要捐俾政府先叫孝順?
我父母都可以比我。
我吾要,因為知道佢靠層樓過活。

父母願意比子女願意受係無犯法,
但得反一項收入,子女都仲要攞埋去,係無良知

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]