打印

画眼线的一些小技巧

画眼线的一些小技巧 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
1、其實有一個問題係好易畀大家忽視咗嘅, 就係下手一定要輕, 然而很多人嘅思想就係化妝如果下手輕的話, 根本就睇唔出嚟呀, 因為下手如果重就會出現一系列的問題, 比如說眼線就會好粗, 又濃又重嘅。
2、如果有啲人想畫嘅比較濃啲嘅話, 可以用以下方法: 就係慢慢循序漸進嘅畫, 意思就是說輕輕的將大概嘅眼線畫出嚟先, 然後再慢慢的重疊上去, 而唔係採取枝筆帶過嘅方法, 咁咁樣嘅話仲可以避免過重搞砸了。
3、等到眼線完成之後就可以再上一層蜜粉於眼線上面, 但係一定手法要輕身而且最好係薄啲, 咁咁做嘅原因在於呢隻可以令其更持久。
4、如果化日常妝就唔好輕易化下眼線啦, 因為下眼線會睇起黎好厚重, 然後成個人都係唔自然既, 所以唔建議。
5、在化妝的過程當中, 尤其是在眼線方面, 唔好有那種眼線同眼之前出現冇畫瞓過線嘅皮膚色, 因為呢種會適得其反, 令你眼睇起身就會非常的不平衡, 謹記一點。
6、在畫眼線既時候, 將你既眼皮拉起來, 然後最好就係在睫毛根部的位置畫眼線, 因為咁樣嘅畫灋不僅是畫出咗靚嘅眼線, 而且令你本身的睫毛都係非常濃密的哦。
7、對於眼線顏色的選擇, 呢個應該係好多人都比較猶豫嘅事, 但係最基礎都係好安全嘅顏色主要有: 黑色, 灰色仲有深褐色, 因為呢幾種顏色都係好符合我地黃種人的皮膚的, 所以話喺揀顏色方面一定要配合自己嘅膚色選擇, 以免畫出來會好奇怪。
8、揸筆姿勢。 呢個其實就係我哋寫字時候的握筆姿勢, 按照嗰個姿勢揸筆畫出嚟就可以了。 仲有就係比較重要嘅一點就係要手盡量向前揸啲, 因為呢個方法係為咗控制力度仲有你畫既時候嘅位置。
9、屙眼皮: 呢個其實好簡單, 就係將大拇指抑或係無名指, 最好係無名指, 感覺方便 D, 然後就將眼皮用手指輕輕的拉起來就可以了。
10、搵位置: 呢個其實係好多新手都會擔憂的問題, 唔知係何下手, 其實係好簡單的, 只要將眼線筆緊貼著眼睫毛的根部位置, 然後由眼尾嘅位置到眼角嘅位置嘅方向畫, 咁最好就係分成幾段得畫, 然後通常就係畫成三毫米左右即可囉, 呢個根據你自身的眼嘅長度就可以。
11、畫完之後我地就需要加深吓啦, 但係都唔好太濃了, 自然就好, 便會發現眼睛又大又有神嘅。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
好詳細哦,非常好,以後再也唔使擔心會暈妝了。


回覆 引用 TOP

學會了,謝謝分享


回覆 引用 TOP

[隱藏]
之前眼線總系畫唔好,呢方法好用


回覆 引用 TOP

多謝分享,我就系嗰種一睇就會,動手就作廢嘅咁,簡稱「手殘黨」


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 韓風自信的筍盤 於 2019-8-14 02:59 PM 發表

多謝分享,我就系嗰種一睇就會,動手就作廢嘅咁,簡稱「手殘黨」
新手慢慢學,畫眼線掌握了就一筆成型



回覆 引用 TOP

主題標籤 #蜜粉
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。