37歲既我, 發現同老婆距離越黎越遠~ 香討焦點

37歲既我, 發現同老婆距離越黎越遠~ E-mail 此主題給朋友

囡囡已經7歲喇! 同老婆分房訓4年有多喇, 起初做廳長係因為怕自己鼻鼾大, 老婆又驚囡囡夜晚驚醒想多點陪著佢身邊訓, 令外我係開公司既, 有時我因要工作例如開工或應酬或開會都會有時夜番, 所以我讓出位置, 起初我都間唔中有番房訓, 但慢慢大家都好似習慣左咁! 直情除左去旅行外基本都唔會一齊訓! 所以好疏遠! 而係教囡方面, 就梗加大分歧! 老婆琴棋書畫都想個囡學, 每晚收工番到家就立即全神貫注去教囡, 直至個囡訓著! 表面睇黎佢為左個囡負出左好多, 我本應要好體諒佢, 但其實我為左配合佢, 我每樣野都尊重佢既意向, 例如我同佢講其實可否唔太多學校既學習外既補習呢?個囡剛小一咋!佢就會話我, 當日係你迫成架! 抽唔到好學校, 我都話要讀國際學校架啦!係你話太貴唔簿咋! 唉~倆公婆, 佢搵2萬1個月, 我搵5~6萬左右1個月, 但大部份既家庭開支係我出既, 工人姐姐, 食飯餸, 燈油火蠟, 保險, 基金, 全我出! 我都有壓力既...........

熱賣及精選
引用:
原帖由 sskin 於 2019-8-9 10:17 PM 發表

囡囡已經7歲喇! 同老婆分房訓4年有多喇, 起初做廳長係因為怕自己鼻鼾大, 老婆又驚囡囡夜晚驚醒想多點陪著佢身邊訓, 令外我係開公司既, 有時我因要工作例如開工或應酬或開會都會有時夜番, 所以我讓出位置, 起初我都間唔中有番房訓, 但慢慢大家都好似習慣左咁! 直情除左去旅行外基本都唔會一齊訓! 所以好疏遠! 而係教囡方面, 就梗加大分歧! 老婆琴棋書畫都想個囡學, 每晚收工番到家就立即全神貫注去教 ...
仲有無人可以同我分享落去.......

我都是37歲有小朋友,老公返工找得雞碎咁少,家裹小孩不親他,家務不用说,不是有小孩一早跟他離婚

引用:
原帖由 sskin 於 2019-8-9 10:17 PM 發表

囡囡已經7歲喇! 同老婆分房訓4年有多喇, 起初做廳長係因為怕自己鼻鼾大, 老婆又驚囡囡夜晚驚醒想多點陪著佢身邊訓, 令外我係開公司既, 有時我因要工作例如開工或應酬或開會都會有時夜番, 所以我讓出位置, 起初我都間唔中有番房訓, 但慢慢大家都好似習慣左咁! 直情除左去旅行外基本都唔會一齊訓! 所以好疏遠! 而係教囡方面, 就梗加大分歧! 老婆琴棋書畫都想個囡學, 每晚收工番到家就立即全神貫注去教 ...
好多方法解決,轉校,減工人,唔係叫你同佢嘈,但你都要有主見

引用:
原帖由 連續加加速廁紙 於 2019-8-9 10:41 PM 發表

我都是37歲有小朋友,老公返工找得雞碎咁少,家裹小孩不親他,家務不用说,不是有小孩一早跟他離婚
你講到咁偉大,你唔出黎打工,話老公搵錢少

引用:
原帖由 sskin 於 2019-8-9 10:33 PM 發表

仲有無人可以同我分享落去.......
唔好搞到自己好似怪獸家長咁

引用:

主動同佢傾多D計,小朋友既野 睇下邊樣可減小 再慢慢調節下, 同埋小朋友都7歲啦,可以自己訓,你都可以自己行多步,話想同番老婆一齊訓 睇下佢點

I think your daughter can sleep by herself.
Husband pay all expanses i Think most family is in the same boat. So not suprise.

引用:
原帖由 numbfung 於 2019-8-9 10:52 PM 發表

你講到咁偉大,你唔出黎打工,話老公搵錢少
我有说冇返工?

引用:

你如果搵返個搵五皮既老婆可能好好多

再見了.........
間唔中有返房一齊,咁就好好利用嗰段時間親密返下。唔係搞完就訓,係唔講生活嘢傾下情話氹下老婆。
囡囡嘅教育,應該由生到入幼稚園都已經計劃好,佢當時都知你經濟能力係點,亦應該係以你哋嘅經濟能力去計劃同安排。講真,你37歲搵五六萬加埋老婆嗰份已經係中產好過好多家庭。但千其唔好同人比,如果唔係辛苦嘅係你哋自己。千其唔好勉強去俾囡囡去讀國際學校,因為入面嗰d家庭好多好有錢,有d學生擺明係二世祖唔讀書,咁你老婆就只會更覺得比下去,你囡囡亦更易學壞。其實好多成功人士都係公校出身,最重要係培養良好正確嘅價值觀。如果可以,帶囡囡返教會仲好過上咁多興趣班補習。

順序漸進 經濟和教育都是 七歲迫到好似大人咁

回覆 引用 TOP

我個人唔讚成迫小朋友 樣樣都安排晒比佢 而佢只有服從 小朋友應該要有無壓力同開心既童年 你地既收入 已經好過八成以上家庭 如果連咁既收入都可以唔開心 嘈交 咁你就真係糟蹋緊你既幸福 。我諗你個女都大 你太太可以同番你訓 無籍口。至於國唔國際學校 我覺得如果你真係簡左 咁你地只可以更努力 咩都唔好怨 既然無打算去選擇 就忘記佢 唔好再提 。

回覆 引用 TOP

引用:

你老婆係典型港女一名

回覆 引用 TOP

囡囡7歲可以亦應該自己瞓
有工人又可以放低個女,兩公婆出去食個飯
但要做到呢D嘢都要你老婆願意,要佢願意就要佢都覺得婚姻開始有問題先得
如果佢唔係一個會自我反省嘅人,你就叠埋心水咁就一世啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。