想問下各位大神 依粒鑽石值幾多?

想問下各位大神 依粒鑽石值幾多? E-mail 此主題給朋友

求指教

附件

image.jpg(151.35 KB)

2019-8-7 10:53 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-7 10:53 PM 發表

求指教
俾張清少少嘅相

附件

494D1817-42AE-4EBC-A7B8-02F8A2C2B299.jpeg(170.8 KB)

2019-8-7 10:58 PM

回覆 引用 TOP

颜色比较好,瑕疵也喺后面,正面基本上冇,但系有荧光,就睇你介意唔,呢颗我估计就唔到3万吧!

引用:
原帖由 農場藍色膠樽 於 2019-8-8 09:10 AM 發表

颜色比较好,瑕疵也喺后面,正面基本上冇,但系有荧光,就睇你介意唔,呢颗我估计就唔到3万吧!
感謝回覆 即係市面價3萬不用就可以買到?

引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-8 10:46 AM 發表

感謝回覆 即係市面價3萬不用就可以買到?
d色 si2 3ex 如果係non嘅4萬至4萬頭到。
你呢粒mb都要過3萬,你預3萬至3萬4到。

引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-7 10:53 PM 發表

求指教
整體來說一睇就知下價貨囉,而且中度螢光囉好大機會影響火彩,還有太裂紋和天然面好嚴重。

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
底面好嚴重
Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
備註話有Surface graining表面孿晶紋,意思是表面有異常晶體,你一定要用放大鏡睇,睇不到亦可接受,睇到少少也可以接受,這種情況可以範圍很大

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-8-8 03:07 PM 發表

整體來說一睇就知下價貨囉,而且中度螢光囉好大機會影響火彩,還有太裂紋和天然面好嚴重。

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
底面好嚴重
Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有Natural天然面,我就接 ...
感謝回覆 講到咁係咪買錯左😭?

引用:
原帖由 七個小臂彎 於 2019-8-8 11:16 AM 發表

d色 si2 3ex 如果係non嘅4萬至4萬頭到。
你呢粒mb都要過3萬,你預3萬至3萬4到。
感謝回覆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-8 03:38 PM 發表

感謝回覆 講到咁係咪買錯左😭?
淨度太低囉,咁大粒起碼vs2,你自己以為有D色好巴閉,忽略淨度和有冇螢光,正正常常3ex none的1卡大約5萬左右,咁嘅貨式咁嘅價錢好合理。

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-8-8 03:49 PM 發表

淨度太低囉,咁大粒起碼vs2,你自己以為有D色好巴閉,忽略淨度和有冇螢光3ex none,正正常常的1卡大約5萬左右,咁嘅質價錢咁嘅貨色好合理。
又岩嘅😵咁4萬買 合理嗎 

引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-8 03:51 PM 發表

又岩嘅😵咁4萬買 合理嗎  
咁嘅貨式咁嘅價錢好合理,應該樓上舖價錢。

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-8-8 03:58 PM 發表

咁嘅貨式咁嘅價錢好合理,應該樓上舖價錢。
感謝大神回覆 畢竟第一次買 咩都唔識 又預算有限😢下次會學精😥

引用:
原帖由 sieg.c 於 2019-8-8 04:02 PM 發表

感謝大神回覆 畢竟第一次買 咩都唔識 又預算有限😢下次會學精😥
很多人都係先問後買,我自己電話跳台都係先問後跳台,這裡好有人情味,虛心問一定有人答,要多預時間等人答。

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。