[其他] 做M記pt, 見到小朋友買完掉左雪糕落地下...

做M記pt, 見到小朋友買完掉左雪糕落地下... E-mail 此主題給朋友

早兩日返M記做雪糕檔, 有個小朋友6歲左右, 買完雪糕轉身就跌左個雪糕係地下
我見到就搵同事黎清潔,  個小朋友望住我, 我:  跌左就無啦., 下次小心D唔好跌
點知, 後面個阿姐話我 :  乜你咁無同情心架?  比個杯人地啦
我:  點解呢, 我已經被左杯佢, 佢自己跌左渣wo?
阿姐就係咁話我, 我唔覺得我有問題
小朋友唔識珍惜, 跌左就比返佢, 佢會覺得所有野都理所當然
我覺得自己根本無錯, 仲乜要比個阿姐鬧呢!?
真心嬲呀!!!!

引用:
原帖由 約你佐敦ATM 於 2019-8-6 03:06 PM 發表

早兩日返M記做雪糕檔, 有個小朋友6歲左右, 買完雪糕轉身就跌左個雪糕係地下
我見到就搵同事黎清潔,  個小朋友望住我, 我:  跌左就無啦., 下次小心D唔好跌
點知, 後面個阿姐話我 :  乜你咁無同情心架?  比個杯人地啦
我覺得自己根本無錯 ...
咁小朋友有冇喊晒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 約你佐敦ATM 於 2019-8-6 03:06 PM 發表

不嬲大當活跌左會俾過,當然俾過,係人情,客人對公司滿意lor

回覆 引用 TOP

引用:

一定係你錯,仲要用係錯x晒。

引用:

算啦,比過杯佢啦!氹吓小朋友!如果我攞食物,唔覺意倒瀉杯汽水,佢地都會比番杯我。

回覆 引用 TOP

引用:

你冇做錯,係可以唔比既
但係你唔知乜嘢係 marketing, 
乜嘢係 customer care
乜嘢係 customer satisfaction
Company strategy 
所以你做賣雪糕

你唔識得多角度思考, 所以你係公司裏面嘅低等動物. 不過呢個世界就係需要你地去做唔使用腦嘅嘢. 努力加油💪

回覆 引用 TOP

我以前在雪榚屋做,公司training講明,如有這樣的情況,筆過杯比佢

回覆 引用 TOP

我會比過杯WO, 好慘.. 
同埋又唔洗同公司慳既..

回覆 引用 TOP

引用:

可能你果句:跌咗就無啦!出事。

被阿姐反駁都唔出奇,阿姐认為即使跌咗,都可以再有返,
事關阿姐認為事在人為,
唔覺得跌咗就会冇。

而且,如果講:跌咗就會冇,
小朋友都唔幫,會被視為冇愛心。
唯一方法,唯有自己出錢,請佢食。

要畀佢睇到你掏錢和收銀機收錢的過程,
先至可以令到阿姐接收到,雪糕唔係免費。

如果你直接唔畀錢, 就可以輕易地,
唧過另一個雪糕給小朋友,阿姐就會覺得,雪糕是免費的,
於是下次就叫小朋友先食兩啖,然后先跌。

再下下次,就叫小朋友食三啖先跌。

再下下下次,就叫小朋友食够六啖,然后才跌。

一样都有免費雪糕得回。

正如賣氣球的人,給小朋友買了一個氣球,
點知小朋友拿着氣球唔足3秒, 就把氣球放了上天,
賣氣球的人,要唔要送過另一個氣球給小朋友?
要,因為他手上大把氣球。

問題係,小朋友下次就會再次放上天。

又話説有一个年輕傷者入院,醫護人員為他急救,
點知唔足3小時,就搶救冇效,失救送命。
這時家屬才趕到醫院,
作為醫護人員,要不要向家屬收取醫療費用?
定還是應家屬的指責而作出賠償?
要賠,因為醫生係用來醫人,醫不到是不是醫生的錯呢?

😀🤣😅😍😋😎😆

個人簽名: 黃金工程
引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-7 01:08 AM 發表

可能你果句:跌咗就無啦!出事。

被阿姐反駁都唔出奇,阿姐认為即使跌咗,都可以再有返,
事關阿姐認為事在人為,
唔覺得跌咗就会冇。

而且,如果講:跌咗就會冇,
小朋友都唔幫,會被視為冇愛心。
唯一方法,唯有自己出錢,請佢食。

要畀佢睇到你掏錢和收銀機收錢的過程,
先至可以令到阿姐接收到,雪糕唔係免費。

如果你直接唔畀錢, 就可以輕易地,
...
分析得好有理據.....講得好有道理,講得好!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 焦糖焗蛋 於 2019-8-7 12:27 AM 發表

我會比過杯WO, 好慘.. 
同埋又唔洗同公司慳既..
唔洗同公司慳+1

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。