• 瀏覽: 32,127
  • 回覆: 149
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 hh002 於 2019-8-1 07:51 AM 發表

你呢D要長用 四逆湯 去醫的,艾灸冇咩用。香港醫師冇咩人 識用經方,香港D藥又唔靚,返大陸 搵扶陽中醫啦
扶陽中醫? 點搵

宮寒

回覆 引用 TOP

大姨妈有血亏,说明身体寒凉。平时主要戒生冷,并多喝姜枣茶。长期坚持能获成效。或者考虑使用艾灸的方法,温煦小腹。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佐藤佑藤好唏噓 於 2019-8-2 02:38 AM 發表

扶陽中醫? 點搵
上網seach 架jar,  我師父是火神派門人,不過佢診所在四川成都,對你來講太遠了。
或者你去中醫板問下有冇人識啦,不過以我所知香港應該冇經方派 和 扶陽派 的。而且香港對中藥管得好嚴,有好多經方裡用的藥材根本唔比入口。

搵個男人喇

回覆 引用 TOP

唔係正常既咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octaves 於 2019-7-31 06:20 PM 發表

都同意係宮寒
M到有血jelly狀物體? 依個我由中學時到而家都係咁, 我以前以為係正常
唔飲凍野或唔食生泠野都一樣, 但的確係無運動
你唔係真係信中醫啊?有血塊係因為經血太多排唔切形成血塊,自己睇中醫肯定話你宮寒,根本現代醫學已經知道好多原因,你仲信宮寒呢啲經唔起考驗既理論?

月經血量過多 未及溶解排出血塊

婦產科醫師羅英字表示,正常的月經排放應該是少量、緩慢的流出,但若出血量太大,月經排放速度太快,血塊組織來不及完全溶解,就會以血塊的形式排出,顏色通常是鮮紅色。

身材肥胖、內分泌異常 血塊形成原因多

月經伴隨血塊的原因很多,以下是常見的因素,都有可能使子宮內膜無法順利溶解,導致血塊出現。

1.肝功能異常,導致凝血機能異常。

2.身材肥胖,引起雌激素分泌異常。

3.內分泌病變,包含甲狀腺功能低下、高泌乳激素症等。

4.服用精神科藥物,例如憂鬱症的用藥。

5.外傷或異物造成,例如裝有子宮內避孕器。

6.懷孕、子宮外孕或流產。

7.子宮功能失調性出血,包含排卵性出血和無排卵性出血,但以後者較常見。

8.刺激性飲食過量,比如冬天愛吃麻油雞、燒酒雞等含有老薑、米酒、中藥的補品,容易抑制凝血因子,促進血管擴張與加速心跳。

9.不當服用富含雌激素的保健品,包含蜂王乳、蜂王膠、月見草油、花粉等。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-8-2 11:36 AM 發表

你唔係真係信中醫啊?有血塊係因為經血太多排唔切形成血塊,自己睇中醫肯定話你宮寒,根本現代醫學已經知道好多原因,你仲信宮寒呢啲經唔起考驗既理論?

月經血量過多 未及溶解排出血塊

婦產科醫師羅英字表示,正常的月經排放應該是少量、緩慢的流出,但若出血量太大,月經排放速度太快,血塊組織來不及完全溶解,就會以血塊的形式排出,顏色通常是鮮紅色。

身材肥胖、內分泌異常 血塊形成原因多

月經伴隨血塊 ...
尤其第8點,刺激性食物例如某啲中藥補品活血個啲會增加經血量,就容易出現血塊,自己留意西醫講既影響凝血因子既常見食物啦。

回覆 引用 TOP

再好去醫院check下,可大可小

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hh002 於 2019-8-2 07:49 發表

上網seach 架jar,  我師父是火神派門人,不過佢診所在四川成都,對你來講太遠了。
或者你去中醫板問下有冇人識啦,不過以我所知香港應該冇經方派 和 扶陽派 的。而且香港對中藥管得好嚴,有好多經方裡用的藥材根本唔比入口。 ...
我經常去成都,可唔可以俾個地址我?唔該

OooMg@

回覆 引用 TOP

已pm

回覆 引用 TOP

想問你地d血塊按落去會唔會化開,我d血塊好似豆咁,但用手指按落去質地好似膠,好黏,不過我本身有肌瘤同食緊中葯

回覆 引用 TOP

咁唔通身體非常健康咩!

回覆 引用 TOP

唉...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]