• 瀏覽: 32,121
  • 回覆: 149
  • 追帖: 2
我一補就會暈,可能真係太虛

m果陣姐

回覆 引用 TOP

有呀,勁痛

回覆 引用 TOP

唔關事, 正常係有, 如果冇先唔正常!
子宮內膜黎, 好正常。

回覆 引用 TOP

驗血啦 驗血睇下啲血係咪好易凝固

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-8-1 01:10 PM 發表

我一補就會暈,可能真係太虛
血塊都係血行得唔好才會,
多數虛不受補既人 補就會易上火,如果你話暈可能係方法唔對。。。或者你對D食物有敏感。。
或者你試下食療以外既方法,例如針灸之類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octaves 於 2019-8-1 02:17 發表

原來咁樣, 即係佢想止血所以才有D血塊, 咁正常係有架喎! 乜有D人完全無血塊只有液體架咩?
子宮內膜原本唔係液體黎架,因為有抗凝血劑先會變成液體流出身體。
我係咁樣理解,其實哩啲資訊網上都有,我都係睇咗先知,只係樓主身體好唔好,唔係根據樓主講嘅問題,反而有M痛,M期唔準,子宮有泡泡,係有機會難有BB。
如果打算生小孩最好去做生育檢查,家計會都有。
不過大家如果對哩方便資訊有懷疑,可以問婦產科醫生。網上答人,我就用自身狀況黎講。

回覆 引用 TOP

睇中醫

回覆 引用 TOP

偶爾有冇問題既,好多人都係甘,一樣好生養

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 01:30 PM 發表

m有血塊,係咪即係身體吾好呀? 會吾會難啲有B?
呢1,2年開始, 我都有呢個情況, 但只會係M 到嘅第二日/第三日, 只會係其中一次, 有舊尾指1/3 大嘅size, 個個月如是。
你嘅情況係一樣嗎? 定你keep住係成個period 都有血塊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octaves 於 2019-8-1 02:17 AM 發表

原來咁樣, 即係佢想止血所以才有D血塊, 咁正常係有架喎! 乜有D人完全無血塊只有液體架咩?
健康嘅經血係液體同鮮紅色,深紅甚至黑色都係唔健康,有血塊代表宮寒;中醫角度「血受寒則凝結成塊」。
子宮健康對女人好重要,子宮唔健康會特別顯老同氣色唔好。

平日可以:
戒生冷食物同飲品
衣着唔好露腰
開冷氣瞓覺要着長褲
天氣凍都避免着短褲、短裙

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 01:30 PM 發表

m有血塊,係咪即係身體吾好呀? 會吾會難啲有B?
我有時都有喎,聽閒係身體唔好

回覆 引用 TOP

如果唔多,應該都ok,但如果成日都好多血塊,check check好啲

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]