• 瀏覽: 32,122
  • 回覆: 149
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 01:30 PM 發表

m有血塊,係咪即係身體吾好呀? 會吾會難啲有B?
你M唔順,通常會伴著肚痛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 01:30 PM 發表

想懷孕,你要先去check 下子宮有無問題先

回覆 引用 TOP

引用:

平時唔好飲太多凍野,或食生冷野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 01:33 PM 發表

body check過又冇乜野
會唔會睇中醫調整下身體呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcde5486 於 2019-7-30 05:13 PM 發表

有冇睇過中醫?
有時睇中醫唔好,最近有朋友講起或者係按摩

回覆 引用 TOP

可能有肌瘤,去看西醫看看

回覆 引用 TOP

一定要戒凍飲。

回覆 引用 TOP

子宮癌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 11:13 AM 發表

不會有B,有都容易流產. 有血塊代表宮寒,你想想種子怎麼能在寒冷的環境發芽。
身體虛寒多數都係長期吹冷氣,喜歡食生冷,唔做運動等不良習慣造成。唔改掉壞習慣基本上是冇得醫。人體熱力來自心藏,運動可以強健心肺,不過唔係間中一兩日運動,而係每天。 ...
都同意係宮寒
M到有血jelly狀物體? 依個我由中學時到而家都係咁, 我以前以為係正常
唔飲凍野或唔食生泠野都一樣, 但的確係無運動

del

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 06:34 PM 發表

我以前無牌行醫左2年,呢個是香港都市病,香港人唔怕凍,習慣左開行冷氣食凍野,因為普遍唔做運動,脂肪比例較高,所以唔怕凍。
夏季本來可以把脂肪分解但香港冷氣的温度可以同冬天一樣,脂肪和身體的垃圾持續積累,身體慢慢失調形成真寒假熱的體質,所以香港人中意飲涼茶清熱。其實肥既原因係寒,因為身體為左自救,要生產脂肪來保暖,中意著短裙的女士多數宮寒脚粗。
到身體元氣耗盡就會患癌症。是什麼癌就再睇邊個器官 ...
係呀, 其實唔係肥係痰濕....
十年間我有肥過有瘦過, 但食量或食既野從無變過, 所以我估唔係飲食問題致肥
睇過中醫, 話寒濕, 氣血唔夠, 建議雲苓白朮之類的中藥, 我有時煲四君子湯
可以艾灸足三里, 三陰交, 關元, 我艾關元附近係超有反應

呵呵

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 06:34 PM 發表

我以前無牌行醫左2年,呢個是香港都市病,香港人唔怕凍,習慣左開行冷氣食凍野,因為普遍唔做運動,脂肪比例較高,所以唔怕凍。
夏季本來可以把脂肪分解但香港冷氣的温度可以同冬天一樣,脂肪和身體的垃圾持續積累,身體慢慢失調形成真寒假熱的體質,所以香港人中意飲涼茶清熱。其實肥既原因係寒,因為身體為左自救,要生產脂肪來保暖,中意著短裙的女士多數宮寒脚粗。
到身體元氣耗盡就會患癌症。是什麼癌就再睇邊個器官 ...
我又無乜手腳冰冷依d, 有時訓得少又會牙肉腫, 可能又寒又熱兩者都有, 都唔識呀
但舌有齒印,係濕就一定了

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 07:06 PM 發表

你呢個case, 雲苓白木 冇效,你諗下....一堆濕既衫,你要佢乾爽是要用火烤,對你有幫助的是 附子理中湯 之類的處方,艾灸關元和命門比三里更有效驅寒,加強消化力抵抗力就三里和三陰交,但重點是運動,藥和艾都只是附助。食物以米飯為主。夏天盡量留起戶外。持之而行,一年後應該會唔同晒。
中藥食唔食都差不了多少,反正你現在的身體是扶唔起的阿斗。呵呵 ...
留戶外怕紫外光令皮膚衰老但唔出去又驅唔到寒

謝謝意見

del

提示:支持鍵盤翻頁左 右