• 瀏覽: 31,906
  • 回覆: 149
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 octaves 於 2019-7-31 07:13 PM 發表

留戶外怕紫外光令皮膚衰老但唔出去又驅唔到寒

謝謝意見
身體虛寒更加快老

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 07:15 PM 發表

牙肉腫是浮火,火性炎上,所以腫在上部,牙肉是屬脾胃,不過講到尾都是因為你身體唔夠strong,  所以D火 聚唔到,於是從各個器官散出來
係脾虛濕重, 試過艾灸超過半年, 仍未能解決, 真係無咩運動, 運動又不宜去打球依D, 太劇烈怕耗損關節, 跳下舞啦

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 07:16 PM 發表

身體虛寒更加快老
全對

血氣唔好

回覆 引用 TOP

睇中醫,有血塊表示身體很寒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-30 13:30 發表

m有血塊,係咪即係身體吾好呀? 會吾會難啲有B?
我自己不嬲都有,主要係流量最多嘅第二日,最緊要 黎M 個cycle 正常,流量唔會過多,同埋5-7日內完就ok。有血塊係因為抗凝血劑造唔切先會有。
會唔會難有B睇子宮同排卵,我結婚後三個月就有BB啦。

飲下四物湯

引用:
原帖由 王小鴨 於 2019-8-1 01:44 AM 發表

我自己不嬲都有,主要係流量最多嘅第二日,最緊要 黎M 個cycle 正常,流量唔會過多,同埋5-7日內完就ok。有血塊係因為抗凝血劑造唔切先會有。
會唔會難有B睇子宮同排卵,我結婚後三個月就有BB啦。 ...
原來咁樣, 即係佢想止血所以才有D血塊, 咁正常係有架喎! 乜有D人完全無血塊只有液體架咩?

引用:
原帖由 octaves 於 2019-8-1 02:17 AM 發表

原來咁樣, 即係佢想止血所以才有D血塊, 咁正常係有架喎! 乜有D人完全無血塊只有液體架咩?
我都一直有血塊,明顯地係流量大未液體化就成塊甩落來咁,無乜M痛。睇開中醫話我地家族都火爐底,我連羽絨都無架,我又無乜吹冷氣同有做少量運動。
所以睇到話有血塊係寒都有點不解。

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 06:34 PM 發表

我以前無牌行醫左2年,呢個是香港都市病,香港人唔怕凍,習慣左開行冷氣食凍野,因為普遍唔做運動,脂肪比例較高,所以唔怕凍。
夏季本來可以把脂肪分解但香港冷氣的温度可以同冬天一樣,脂肪和身體的垃圾持續積累,身體慢慢失調形成真寒假熱的體質,所以香港人中意飲涼茶清熱。其實肥既原因係寒,因為身體為左自救,要生產脂肪來保暖,中意著短裙的女士多數宮寒脚粗。
到身體元氣耗盡就會患癌症。是什麼癌就再睇邊個器官 ...
咁即係要勤做運動?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octaves 於 2019-7-31 06:45 PM 發表

係呀, 其實唔係肥係痰濕....
十年間我有肥過有瘦過, 但食量或食既野從無變過, 所以我估唔係飲食問題致肥
睇過中醫, 話寒濕, 氣血唔夠, 建議雲苓白朮之類的中藥, 我有時煲四君子湯
可以艾灸足三里, 三陰交, 關元, 我艾關元附近係超有反應 ...
去邊度搵艾灸? 貴唔貴?
我m痛得好緊要, 有血塊,同埋長期怕凍

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 07:06 PM 發表

你呢個case, 雲苓白木 冇效,你諗下....一堆濕既衫,你要佢乾爽是要用火烤,對你有幫助的是 附子理中湯 之類的處方,艾灸關元和命門比三里更有效驅寒,加強消化力抵抗力就三里和三陰交,但重點是運動,藥和艾都只是附助。食物以米飯為主。夏天盡量留起戶外。持之而行,一年後應該會唔同晒。
中藥食唔食都差不了多少,反正你現在的身體是扶唔起的阿斗。呵呵 ...
我個中醫師都係話我缺乏運動, 虛不受補...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octaves 於 2019-7-31 07:11 PM 發表

我又無乜手腳冰冷依d, 有時訓得少又會牙肉腫, 可能又寒又熱兩者都有, 都唔識呀
但舌有齒印,係濕就一定了
點分身體濕唔濕呢?

引用:
原帖由 octaves 於 2019-7-31 07:13 PM 發表

留戶外怕紫外光令皮膚衰老但唔出去又驅唔到寒

謝謝意見
me 2

引用:
原帖由 hh002 於 2019-7-31 07:15 PM 發表

牙肉腫是浮火,火性炎上,所以腫在上部,牙肉是屬脾胃,不過講到尾都是因為你身體唔夠strong,  所以D火 聚唔到,於是從各個器官散出來
d火向各個器官散出去, 咁會點?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]