• 瀏覽: 4,380
  • 回覆: 36
得唔到就要搶既人,性格本質就好有問題!現時黃Z就係咁,為達目標不擇手段!
問心!香港無自由?真係無?香港只係無普選!然則要諗呢班人想選一個乜人咁緊張?
再推敲一下?或者你會更清楚佢為人!

引用:
原帖由 晚膳行動10 於 2019-7-24 01:10 AM 發表

得唔到就要搶既人,性格本質就好有問題!現時黃Z就係咁,為達目標不擇手段!
問心!香港無自由?真係無?香港只係無普選!然則要諗呢班人想選一個乜人咁緊張?
再推敲一下?或者你會更清楚佢為人! ...
我身邊親友大部份是淺藍,比較包容平和,可以接納不同意見和聲音,覺得雙方陣營各有對錯
反而少數黃絲中年朋友,就非常固執,很抗拒不同意見,在FB會發晒癲咁四圍鬧人自私冇人性,完全不顧形象😅

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
2人相處總會有意見不一既時候...
不過我見到既重點在於 你老公冇好好說話
好地地去討論一件事無啦啦批評你
呢個係尊重同溝通既問題
唔係政見問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-7-24 11:11 AM 發表

我身邊親友大部份是淺藍,比較包容平和,可以接納不同意見和聲音,覺得雙方陣營各有對錯
反而少數黃絲中年朋友,就非常固執,很抗拒不同意見,在FB會發晒癲咁四圍鬧人自私冇人性,完全不顧形象😅 ...
通常中年都仲係咁黃,佢生活應該唔係幾愉快,心入邊應該覺得政府對佢好唔公平,世界欠左佢。好偏執

引用:
原帖由 沉睡宇宙的妹妹 於 2019-7-24 02:29 PM 發表

通常中年都仲係咁黃,佢生活應該唔係幾愉快,心入邊應該覺得政府對佢好唔公平,世界欠左佢。好偏執
中年黃絲,未必真係家貧生活困苦,部分也算中產(但係月光族,儲蓄不多,所以冇能力移民)
和同年紀同樣起跑線的人相比,他們不是贏家,已經足夠心理不平衡了😏

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-7-24 02:41 PM 發表

中年黃絲,未必真係家貧生活困苦,部分也算中產(但係月光族,儲蓄不多,所以冇能力移民)
和同年紀同樣起跑線的人相比,他們不是贏家,已經足夠心理不平衡了😏 ...
唔一定只係經濟,生活的其他層面也計算在內。
把注意力集中在這些運動上,便可以暫時忘掉自己的人生遺憾。

回覆 引用 TOP

你一係跟你老公同聲同氣囉

回覆 引用 TOP

唉,其實每個人都可以有自己既觀點同立場,社會亦應該接納唔同意見同聲音
咁先係真正既自由,每個人都係獨立個體,有獨立思考
而家社會上分兩大派,跟本勢成水火,非藍即黃,相反亦然
中立既人就會比人話冇立場,大是大非面前都唔識諗
特別係社交媒體見到好多朋友話大是大非面前,如果你仲係中立/藍絲,大家就割席啦
我見到真係好傷心,點解人與人既關係係建立係政治立場方面而唔係大家既友誼,經歷同埋感情之上
點解一定要迫人選邊,難道發生咁多次事件以黎,真係有100%對與錯?
黃絲100%係受害者??藍絲100%係加害者?????
如果一定要人選邊,唔係你戈一派就非我族類
咁仲講乜野自由??民主??因為我連選擇自己既立場都好似有錯咁

引用:
原帖由 038886 於 2019-7-25 11:32 AM 發表

唉,其實每個人都可以有自己既觀點同立場,社會亦應該接納唔同意見同聲音
咁先係真正既自由,每個人都係獨立個體,有獨立思考
而家社會上分兩大派,跟本勢成水火,非藍即黃,相反亦然
中立既人就會比人話冇立場,大是大非面前都唔識諗
特別係社交媒體見到好多朋友話大是大非面前,如果你仲係中立/藍絲,大家就割席啦
我見到真係好傷心,點解人與人既關係係建立係政治立場方面而唔係大家既友誼,經歷同埋感情之上
...
我FB都有你講個D朋友,不停喪鬧其他人如果仲係撐警察撐政府的話,就係冇人性冇良知,最好互相 unfriend

我完全不會覺得傷心,只覺得他們很幼稚低能(都成50歲人),如果他是我很熟的朋友,我會私底下同他傾,聽佢呻下。相反如果只係淡淡之交,我更加不會 unfriend 佢,繼續看他出醜丟架好了😅

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
政治野算啦

hihi

回覆 引用 TOP

政治天生複杂又齷齪,所以全民熱衷政治並非社會幸事,因大部分普通人的分析思維能力實在有限。那些鼓動人以參與政治為榮的政客,其心何其毒

回覆 引用 TOP

delete

引用:
原帖由 16771699 於 2019-7-27 11:09 AM 發表

因為佢地覺得自己好有思想,為香港,人地係港豬, 鄙視不認同佢嘅人
有智慧有思想的人,從來不會覺得自己一定啱晒,人哋一定錯晒

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

中國,香港永遠唔識乜叫尊重,和而不同,呢兩個地方只容許有自己既聲音

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]