我呀媽唔肯掉屋企雜物(長文)

我呀媽唔肯掉屋企雜物(長文) E-mail 此主題給朋友

事原係咁ge,早幾年我結左婚,同老公買左樓,搬左出去3-4年,最近因為想買新起樓盤,所以就賣左出去,新樓樓花期2年,所以就協議各自搬返去同自己媽媽住。

搬左返去之後,大約2個月,我發現屋企好多野壞左,爛左,但呀媽冇掉,攪到屋企好多雜物。
例如:
公屋晒衫架(放係屋外ge鐵架,有幾條繩可以拉近拉遠果種),仲有發左霉ge傘.......等等

最近我係淘寶買左4個地台組合櫃,for佢擺左被,或者放d好少著ge衫。我叫佢得閒就執下d衫(費是話我掉左佢d衫)點知,執完仲有4-6棟膠箱ge衫放唔晒。之前放晒係廳,攪到連行都冇位。

最近買左張上,下架床,床下有3個櫃仔,我同媽媽講,床果3個櫃,你用埋佢,點知佢冇放到,話比我用,但我得2小袋衫,我叫佢用埋去,留d膠櫃比我放就得,佢死都唔肯(好似怕我會掉左佢d膠櫃咁)

最近放假都執下屋,上星期日,我將屋企果5-6把傘,檢查左一次,將爛左果d,掉左去,依家得返3把,仲執左個雪櫃,見到有發霉ge,都掉,然後放返齊整。

點知佢今朝見到冇左d傘,琴日煲湯冇左d合桃,就開始癲我,話我去到人家屋企,唔識咩叫尊重,問都唔問,就掉晒佢d野。

我話發左霉,同埋check左傘,爛左先掉。佢就係咁話我不幸架啦,係咁叫我搬去99到住,又話第日如果離左婚,唔好搬返去(我心諗,你咁咒我會離婚,冇一個媽媽會咁)我都係想佢好姐,屋企咁多雜物,放晒係屋企。住都住得唔舒服啦⋯⋯

大家評下理....

我媽都係咁,d 藥過期幾年都唔掉。但我一定唔會掉佢,就怕佢發癲

你老媽有精神問題。不正常行為及反應,建議帶去做評估。上文不見提及父親,老媽伴已仙遊?

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2019-7-22 07:46 AM 發表

我媽都係咁,d 藥過期幾年都唔掉。但我一定唔會掉佢,就怕佢發癲
係呀,我依家都唔掉佢d衫啦,其他野,因為怕佢癲,佢d野,記一世,久唔久又拎返出黎講。唉......

回覆 引用 TOP

你大聲過佢就得㗎喇

引用:
原帖由 Vder 於 2019-7-22 11:02 AM 發表

你大聲過佢就得㗎喇
其實我有時炆炆地,都有好大聲講野,但事後都好後悔,我都認我有時對佢,真係好冇禮貌....

引用:
原帖由 超新手達人 於 2019-7-22 08:15 AM 發表

你老媽有精神問題。不正常行為及反應,建議帶去做評估。上文不見提及父親,老媽伴已仙遊?
早10年,車禍,手術後,就無再見過啦,果時我仲係好細個學生

回覆 引用 TOP

有D老一代就係咁
死都唔會掉野
雪櫃有屍臭味

回覆 引用 TOP

其實你未問過人真的不能丟別人的東西,無論你理由多充份

回覆 引用 TOP

你搬返去借你老母嘅地方住
仲咁多嘢講
要掉你老母
D物品
雖然你老母無用
擺喺度但係有感情同回憶
咁都唔能夠掉你老母
D野

你真係攪笑WOO
間屋係你阿媽既 D野係你阿媽既 
你憑乜野去掉佢D野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小公主Kk 於 2019-7-22 07:29 AM 發表

事原係咁ge,早幾年我結左婚,同老公買左樓,搬左出去3-4年,最近因為想買新起樓盤,所以就賣左出去,新樓樓花期2年,所以就協議各自搬返去同自己媽媽住。

搬左返去之後,大約2個月,我發現屋企好多野壞左,爛左,但呀媽冇掉,攪到屋企好多雜物。
例如:
公屋晒衫架(放係屋外ge鐵架,有幾條繩可以拉近拉遠果種),仲有發左霉ge傘.......等等

最近我係淘寶買左4個地台組合櫃,for佢擺左被,或者放d ...
你做法好啱,
但揾錯對象,
你媽習慣咗,
你點可以去改變人地呢?
除非有即時危險,
否則由得佢。

其實,你下次買咗d新合桃先掉發霉嗰d會唔會冇咁覺!?

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-7-22 09:39 PM 發表

其實,你下次買咗d新合桃先掉發霉嗰d會唔會冇咁覺!?
都係ge

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2019-7-22 08:56 PM 發表

你做法好啱,
但揾錯對象,
你媽習慣咗,
你點可以去改變人地呢?
除非有即時危險,
否則由得佢。
雜物多到行唔到lor,不過有點留言講得岩,我都應該問下呀媽ge,其實我掉之前,都同左佢講成3-4個月,叫佢執下,有野唔要,就要掉。其實除左雜物,佢每次煮完飯都唔洗碗,成日等到發晒霉,個電飯煲,一打開有陣惡臭味,先洗....個雪櫃,生同熟放埋同一格....我都擔心佢健康,始終年紀一日一日咁大.....我唔想佢有事....

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。