打印

應如何安排?

應如何安排? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
祇有週末至見到小朋友,但d所謂爸爸理都唔理自己個女。同社工傾過,社工見呢個情況,有少少意思想安排小朋友被人領養,唔想她系一個缺乏愛,同我一個女人仔自己獨立撐的情況下,生活落去. 提出的人其實係我,亦都知這樣的安排其實對小朋友成長更加有利。
問過社工,以經驗,個女一定唔會係孤兒院長大,即係會有人領養。
個女一歲都未夠,連媽媽都未識叫,好唔捨得,一想到如果真要這樣安排,就不停喊。
要怪都係怪自己有眼無珠,嫁錯人。
究竟點做至好?唔想兩母女攬住一齊有事,她又缺乏太多的愛。



回覆 引用 TOP

社工會安排寄養家庭畀佢?


引用:
原帖由 3882 於 2019-7-19 02:15 AM 發表

社工會安排寄養家庭畀佢?
講緊的唔係寄養,係領養。



回覆 引用 TOP

咁咪永遠離開妳


[隱藏]
引用:
原帖由 3882 於 2019-7-19 02:34 AM 發表

咁咪永遠離開妳
係,所以我先至唔捨得,一直喊。除非她滿左18歲,自己主動搵返我,唔係的話,我以後都見唔到她。



回覆 引用 TOP

盡可能都係跟返妳啦


引用:
原帖由 3882 於 2019-7-19 02:37 AM 發表

盡可能都係跟返妳啦
我好想,但呢個環境對她成長唔好,而且我身邊無親人了



回覆 引用 TOP

看来楼主长大了,明白甚么是真正责任!
希望你能屈能伸,随缘面对,人生路上风景段段不同!
理知戦勝,很不容易!
而且人人命运不同,你孩子自有自己的命,你不要想太多,做好自己先,加油!张来谁知道,说不定你人生逆袭,可以重新撰擇呢!



回覆 引用 TOP

樓主:
你話佢爸爸少睇佢,而唔想佢係一個沒有愛的地方成長,而你身邊又無人支援你,因此想棄養。

我想講,佢即使缺乏爸爸既愛,他還有妳啊!
唔係話將來既養父母比唔到愛,但絕對是有分別的,佢會帶著一世的傷疤,不明白父母為何離棄佢。樓主,若有經濟困難可申領綜援,待她大少少咪搵全日暫托,搵份工。同你講,無論是否單親,養兒育女從來都是天下間最難的事情,真的是十分艱難,但只因他是你的兒女,讓他在妳身邊是他的權利。只可以講,若果你有情緒病而擔心照顧上會引起更多的問題,咁可以寄養住先。

樓主,你要知道「捱」唔係最慘的事,而係你一世帶著的愧疚。明白樓主有依個念頭都是迫不得已!但再三請你三思,妳帶佢黎到依個世界,最重要的是有妳陪伴佢成長。被男友丈夫離棄尚且有憎恨及痛苦,何況是親母。



[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 廚房深情的希望 於 2019-7-19 09:25 AM 發表

咁咪永遠離開妳



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 秋壑 於 2019-7-19 09:02 AM 發表

樓主:
你話佢爸爸少睇佢,而唔想佢係一個沒有愛的地方成長,而你身邊又無人支援你,因此想棄養。

我想講,佢即使缺乏爸爸既愛,他還有妳啊!
唔係話將來既養父母比唔到愛,但絕對是有分別的,佢會帶著一世的傷疤,不明白父母為何離棄佢。樓主,若有經濟困難可申領綜援,待她大少少咪搵全日暫托,搵份工。同你講,無論是否單親,養兒育女從來都是天下間最難的事情,真的是十分艱難,但只因他是你的兒女,讓他在妳身邊 ...
我一直都有做野,應該係話唔夠膽唔做野。
宜家唔單只養兒育女的問題,而係個女的將來的問題。我老公個阿媽(恕我唔可以稱呢個人為奶奶,之前話幫我湊,之後湊都無湊過)都有辛苦的日子,係啊,養大左三個,但三個一d出色,唔好講話出色,係正常少少都係得半個。我女好聰明,細細個已經好蠱惑。



回覆 引用 TOP

樓主,

當然,局外人又點會能夠真正明白妳既苦處呢!唯一知道既任何決定都係好艱難,最慘既係咩野事都係自已扛,條路點都係難行。

我諗如果樓主係為自已將來無咁辛苦,咁我覺得「為自己」都唔係錯,但若果你話為左小朋友既福址,我諗最負責既話,上網睇下被領養下的小朋友心聲同影響。

樓主,有小朋友是上天比妳既恩賜,恩賜唔代表無艱難,但人生有自己血肉相連的生命,一同成長,一同經歷,一切辛勞都是值得的。

但係無論妳既決定係點,都祝你與小朋友都得到幸福,祝福妳!



回覆 引用 TOP







重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。