• 瀏覽: 5,171
  • 回覆: 33
小女子M到前的白帶會出現,通常用護墊,
但是如果去游水時,我會用衞生綿條。

平時M到前我也會著T-Black,同時也用衞生綿條加護墊。

我想問一下JM有沒有其他方法可以分享嗎?

熱賣及精選
睇左幾次
唔係好明你問乜😑
你m前用棉條(游水)其實係防血/防白帶?

引用:
原帖由 poohpooh77 於 2019-7-14 12:24 PM 發表

睇左幾次
唔係好明你問乜😑
你m前用棉條(游水)其實係防血/防白帶?
意思是M到游水水棉條

我年代冇咁多選擇,
人人都是用衛生帶加巾……

引用:
原帖由 肥婆60 於 2019-7-17 04:33 AM 發表

我年代冇咁多選擇,
人人都是用衛生帶加巾……
現在差不多

引用:
原帖由 粉紅evajoe 於 2019-7-17 09:07 AM 發表

現在差不多
當然不是,現在的m巾先進很多很多喇

幾十年前的m巾跟現在的差天共地了,我地以前的衛生巾除左必需要用衛生帶配合
那條巾的厚度達1.5-2.5cm(可以超過1吋厚)當年夏天冇冷氣,果幾日都幾難頂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 粉紅evajoe 於 2019-7-14 04:29 PM 發表

意思是M到游水水棉條
其實衛生問題, M到最好吾好游水。。。。 污染水質之餘你下面會容易受細菌感染, M到時下面較多菌同比較脆弱

其實女性在月經期間亦有甚多禁忌
現在的人可能不知道,不去遵守了……

引用:
原帖由 袋鼠人 於 2019-7-17 10:41 AM 發表

其實衛生問題, M到最好吾好游水。。。。 污染水質之餘你下面會容易受細菌感染, M到時下面較多菌同比較脆弱
泳池的池水不是已經消毒嗎?

女性月經時不宜游泳的,不論是泳池或海灘.................
我都曾經聽說有人用棉條後游泳,但是這些人都是職業所需
例如演員或者運動員……

引用:
原帖由 粉紅evajoe 於 2019-7-18 01:14 AM 發表

泳池的池水不是已經消毒嗎?
你覚得泳池水好乾淨?大熱天時大把人吾沖涼就落水游、大把人係泳池痾尿!你好天真

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-7-18 03:57 AM 發表

女性月經時不宜游泳的,不論是泳池或海灘.................
我都曾經聽說有人用棉條後游泳,但是這些人都是職業所需
例如演員或者運動員……
非常同意!係職業所需

回覆 引用 TOP

可能很多女性也不知道,內用棉條也已經是亞婆年代級的衛生用品
1925年由美國一位婦科醫生發明
但它真正流行(指較多人用)只是近廿幾年的事,60年代一盒衛生帶加一盒用完即丢
的m巾才一元幾角,但一盒棉條的售價比一般工人一日工資還要高,
並非普通人可以用得起,而且棉條在當年根本不易買到,5-60年代
女性的月經用品只有衛生帶/棉布m巾或者棉條,棉條因為塞入陰道內
在保守的當年不易被接受(即使已婚/有性經驗的婦女)
更由於當年資訊不發達(1967年才有免費電視)
當年很多人甚至不知道有棉條這種產品

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 袋鼠人 於 2019-7-18 08:46 PM 發表

你覚得泳池水好乾淨?大熱天時大把人吾沖涼就落水游、大把人係泳池痾尿!你好天真
我是這樣想的

回覆 引用 TOP

平時會用護墊, 如果去游水就唔會, 黎M既話都會用棉條.

提示:支持鍵盤翻頁左 右