破壞王印印係我屋企玩地獄廚房~就崩潰!!!

破壞王印印係我屋企玩地獄廚房~就崩潰!!! E-mail 此主題給朋友

有時我都無諗過一個外傭,唔好話外傭先,係無諗都無諗過一個「正常人」連咁基本嘅嘢都做唔到!印印黎左三個月左右,已經搞到我全部碗碗碟碟差唔多重新換過晒,因為全部都比破壞王打爛晒!教左好多次點樣處理D食材,放入雪櫃要生熟分開等等,佢唔分層都已經算,點解可以將生豬肉同蛋糕放同一保鮮盒入面?一係D嘢熱辣辣就咁塞入雪櫃,佢係咪特登玩嘢定真係唔記得?

破壞王已經玩爛左我屋企好多嘢,果汁機、毛巾架、垃圾筒...,有時諗深一層會唔會炒左佢搵其他方法比較好,因為我妹妹仲有半年生,本來諗住印印可以幫手坐月,執頭執尾咁,但我真係頂唔順而家就想一野就炒左佢,到時如果再搵陪月/鐘點執頭執尾要早幾多搵比較好?會唔會好難請到D好嘅EE?

引用:
原帖由 harvey.uu 於 2019-7-11 04:04 PM 發表

有時我都無諗過一個外傭,唔好話外傭先,係無諗都無諗過一個「正常人」連咁基本嘅嘢都做唔到!印印黎左三個月左右,已經搞到我全部碗碗碟碟差唔多重新換過晒,因為全部都比破壞王打爛晒!教左好多次點樣處理D食材,放入雪櫃要生熟分開等等,佢唔分層都已經算,點解可以將生豬肉同蛋糕放同一保鮮盒入面?一係D嘢熱辣辣就咁塞入雪櫃,佢係咪特登玩嘢定真係唔記得?

破壞王已經玩爛左我屋企好多嘢,果汁機、毛巾架、垃圾筒. ...
新到任?應該有訓練喎!係咪玩嘢?
咁基本都錯炒得啦!
仲有半年,夠時間搵個新人

引用:
原帖由 montejo 於 2019-7-11 05:54 PM 發表

咁基本都錯炒得啦!
就係唔知再請個又係頂心頂肺點算好

引用:
原帖由 harvey.uu 於 2019-7-11 06:09 PM 發表

就係唔知再請個又係頂心頂肺點算好
請外傭就係咁啦!
師兄,可能你家工作量好大,又會有新 B

引用:
原帖由 montejo 於 2019-7-11 06:11 PM 發表

請外傭就係咁啦!
師兄,可能你家工作量好大,又會有新 B
如果請陪月員一個月好似都幾貴下

回覆 引用 TOP

海外定本地?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-7-11 08:25 PM 發表

海外定本地?
本來係請海外
而家想請本地

回覆 引用 TOP

工人冇嘢驚,最驚係扣錢,一整欄嘢就扣人工,雖然每月只能扣佢300,但對佢哋嚟講已夠阻嚇

引用:
原帖由 msEmma 於 2019-7-12 02:03 PM 發表

工人冇嘢驚,最驚係扣錢,一整欄嘢就扣人工,雖然每月只能扣佢300,但對佢哋嚟講已夠阻嚇
我驚我咁硬 佢會偷偷地對我做D咩

引用:
原帖由 harvey.uu 於 2019-7-12 04:16 PM 發表

真心想知樓主你工人要服侍幾多人?……合約和真實!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-7-12 05:05 PM 發表

真心想知樓主你工人要服侍幾多人?……合約和真實!
我同我一個單親妹妹

啦啦声炒面得日日烦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harvey.uu 於 2019-7-12 05:11 PM 發表

我同我一個單親妹妹
咁好工喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harvey.uu 於 2019-7-12 04:16 PM 發表

我原本都好似你咁諗,但佢整爛我無數電器,鬧都冇改善,佢要玩嘢,唔硬都一樣玩,稍有不滿已可以玩,但唯獨扣人工令佢有切膚之痛,先令佢記得愛惜電器!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-7-11 05:54 PM 發表

咁基本都錯炒得啦!
明玩野.

回覆 引用 TOP

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。