註冊 登入

同奶奶相處真係好難

引用:
原帖由 殘廁灰羊 於 2019-7-10 04:40 PM 發表

十幾年,公一份婆一份,每人每月存8千。共1.6萬。十年都有192萬了。都上唔到樓,要認真檢討下了。
十幾年前,只要兩公婆求其有份工,首期十萬樓下已經可以上車

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 carlefei 於 2019-7-10 12:29 發表

十幾年~同住屋簷下。公一份婆一份,一直努力儲錢,冇去旅行,冇買化妝品,依然無能力搬出去住。更加唔敢有bb,比唔到幸福個bb,所以決定唔生。
每日閒言碎語、指桑罵槐,一定有。一直都係死忍,feel到自己有小小抑鬱情緒,唔開心。 ...
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不妨到以下的網址了解我們的服務:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670
,那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。你更可以進入網站內的『Chat窿』(服務時間:星期一至五上午6時- 凌晨1時;星期六、日及公眾假期晚上8時- 凌晨1時) 即時與我們的義工在網上交談,尋找一些精神上的支持,或是疏導一下自己的負面情緒。我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》

你不需要在這裡回覆我,因這戶口是我們義工共用的,但期望在聊天室可以見到你,與你傾談。

回覆 引用 TOP

深表同情,如果去到情緒有問題一定要搵解決方法

回覆 引用 TOP

自古至今,奶奶同新抱,係永远嘅天敌!

回覆 引用 TOP

相見好同住難。我堅持同奶奶分開住,亦因爲呢個原因同老公破裂

放鬆D啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 carlefei 於 2019-7-10 12:29 PM 發表

十幾年~同住屋簷下。公一份婆一份,一直努力儲錢,冇去旅行,冇買化妝品,依然無能力搬出去住。更加唔敢有bb,比唔到幸福個bb,所以決定唔生。
每日閒言碎語、指桑罵槐,一定有。一直都係死忍,feel到自己有小小抑鬱情緒,唔開心。 ...
回娘家

回覆 引用 TOP

同99住梗係唔生b啦,生完又比99騎劫左個b,寵到無大無細⋯

回覆 引用 TOP

理財出了問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 carlefei 於 2019-7-10 12:29 PM 發表

用心去体諒一下生活
學着互換位置
生活會快活一些

回覆 引用 TOP

天生天養..以前個個都生10個8個...又唔見個時D人養唔大.....係米而家香港人變左質...

我係現代人
你奶奶都可能係咁樣諗法:
個仔兩公婆喺度食喺度住畀雞碎咁少家用
個新抱重成日燶口燶面
又唔做家務成日霸住個廁所

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。