兩個bb 番半日N班, 請1個姐姐夠用嗎?

兩個bb 番半日N班, 請1個姐姐夠用嗎? E-mail 此主題給朋友

嚟緊9月, 孖B 開始番半日N 班, 不用搭車, 在家附近番學, 雙職家庭, 只要姐姐照顧bb 加煮bb 食物, 請1個姐姐夠用嗎?

因為開支大, 請兩個姐姐負擔太大了。求各位分享下意見。謝謝。

引用:
原帖由 kiwikiwibi 於 2019-7-9 04:46 PM 發表

嚟緊9月, 孖B 開始番半日N 班, 不用搭車, 在家附近番學, 雙職家庭, 只要姐姐照顧bb 加煮bb 食物, 請1個姐姐夠用嗎?

因為開支大, 請兩個姐姐負擔太大了。求各位分享下意見。謝謝。 ...
如果有地方,請兩個最好。你請一個都要畀多二千先做得開心,不過工人都好辛苦。

我鄰居有一個 B,之後生多個,個工人唔肯續約。後來請埋佢妹妹,佢先肯做,兩個都係最低工資。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiwikiwibi 於 2019-7-9 04:46 PM 發表

因為開支大, 請兩個姐姐負擔太大了。求各位分享下意見。謝謝。 ...
夠 但真係好睇姐姐好唔好

回覆 引用 TOP

引用:

一個人睇兩個識行概B,去街市,超市時,留兩個B係屋企???姐姐係厨房煮嘢時,得兩個B係廳度

冇出意外咪夠囉,但兩個姐姐概開支,又真係幾大

引用:
原帖由 油站肉肉世界 於 2019-7-10 12:05 PM 發表

一個人睇兩個識行概B,去街市,超市時,留兩個B係屋企???姐姐係厨房煮嘢時,得兩個B係廳度

冇出意外咪夠囉,但兩個姐姐概開支,又真係幾大 ...
只可以等bb 番學, 姐姐先可以出去買餸, 屋企樓下有佳寶, 有超市, 腳程3分鐘就到。

我估我都係1個姐姐就算。

兩個姐姐真係有d煩, 佢地一日到黑不停講野, 我就快頂唔住

引用:
原帖由 kiwikiwibi 於 2019-7-10 12:08 PM 發表

只可以等bb 番學, 姐姐先可以出去買餸, 屋企樓下有佳寶, 有超市, 腳程3分鐘就到。

我估我都係1個姐姐就算。

兩個姐姐真係有d煩, 佢地一日到黑不停講野, 我就快頂唔住 ...
點決定都好,建議你工人新來時同佢講要做埋清潔,唔係第日加工作就麻煩……當然到實際時你可以鬆啲處理

回覆 引用 TOP

而家香港小朋友要人釘人咁驚貴 

請得起兩個都未必係好事,除非係兩姐妹,如果唔係佢地之間一定有比較

引用:
原帖由 ~fsh~ 於 2019-7-15 05:16 PM 發表

而家香港小朋友要人釘人咁驚貴 
我地都係打工仔, 兩個姐姐開支真係好大。 我同老公真係好疼bb。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 antibiotics 於 2019-7-16 12:25 PM 發表

請得起兩個都未必係好事,除非係兩姐妹,如果唔係佢地之間一定有比較
同埋佢地兩個一日到黑不停講野, 真係好煩, 我都唔想再請兩個姐姐係屋企。

回覆 引用 TOP

其實只要工人姐姐有愛心, 鍾意小朋友, 我覺得一個都ok

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。