註冊 登入

女人去到差唔多40,都結唔到婚,係咪一個人好啲?

順其自然啦

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 alvinalvin2000 於 2019-7-11 01:44 PM 發表

我當時38歲娶咗依家嘅老婆,佢當時41歳。未識我之前,佢都諗住單身一世,點知緣份一到,打風都打唔甩
你地係點相識架?識咗幾耐就拍拖同結婚?最後你地有冇生小朋友?恭喜你

女人最大問題係40歲唔夠新鮮,想比人砌無吸引力,即使揾到肯砌嘅又未必受精,嘥氣

有喜歡的就嫁,沒有就一個人了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirror-mi 於 2019-7-13 08:32 AM 發表

你地係點相識架?識咗幾耐就拍拖同結婚?最後你地有冇生小朋友?恭喜你
在某交友谷相識,拍咗一年拖就結婚,依家都冇仔女。大家已經40幾,有冇仔女都唔重要。
佢在我眼中係帶着童真,永遠嘅青春女中學生
最令我感到和以往不同嘅係,人生去了一個階段,果個人先會在自己嘅人生歷練到,大家相互吸引,甚至明明往日甚難有嘅浪漫timing ,都好似天作安排,自然而合咁。
原來大家各自打算單身一世,就遇到另一半

引用:
原帖由 alvinalvin2000 於 2019-7-13 12:00 PM 發表

在某交友谷相識,拍咗一年拖就結婚,依家都冇仔女。大家已經40幾,有冇仔女都唔重要。
最令我感到和以往不同嘅係,人生去了一個階段,果個人先會在自己嘅人生歷練到,大家相互吸引,甚至明明往日甚難有嘅浪漫timing ,都好似天作安排,自然而合咁。
原來大家各自打算單身一世,就遇到另一半 ...
呢啲就係縁份,好戥你地開心,上天都特意安排响呢個階段遇到對方👏🏻
請問係咩交友谷?可以透露吓嗎?

40歲既美魔女

1757年,英法兩國為爭奪美洲殖民地拼戰至第三年,
我們摩根族就只打剩我最後一個人了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirror-mi 於 2019-7-13 12:08 PM 發表

呢啲就係縁份,好戥你地開心,上天都特意安排响呢個階段遇到對方👏🏻
請問係咩交友谷?可以透露吓嗎?
咪又係香討谷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alvinalvin2000 於 2019-7-13 12:00 PM 發表

原來大家各自打算單身一世,就遇到另一半 ...
咁就真係恭喜你們, 最重要就係伴侶一定是要適合的人, 互相傾慕的

人人都想中奬, 因為有奬當然開心好過冇奬, 但係要明白唔係人人都可以有得中奬(遇到適合的人), 若然冇奬就要學習享受單身的好處

我見仍然好多人一味話單身好淒涼可悲, 冇個人在身邊生活唔到咁, 就為咗想有個伴解悶感受下被愛, 為咗唔想被人叫剩女, 就是但同個明知自己都唔鍾意的人一齊, 目的只係想有個伴攝時間....

引用:
原帖由 700148 於 2019-7-10 06:08 PM 發表

未結過婚,一定有憧憬、以為一定會白頭到老,互相關愛,陪伴終老,不離不棄!但當你經歷過婚姻,根本不是這回事,柴米油鹽!生活品質所需、生活習慣,相處方式,九仟幾樣需要磨合,包容,體諒!日復一日!重重困難,少啲耐力都應付唔倒,再加上有兒女,更加多花様俾你面對!外面的绣惑!人心改變,都不在預期之內!睇見人哋好似好甜蜜、好和諧咁!其實箇中滋味!難以言喻!自問自己有冇咁好既容量!都係三思!單身也可以輕鬆愉快嘅 ...
我都好認同,好多人剩係睇到婚姻好嗰面,唔知婚姻有很多現實問題,個人氣量少啲都唔適合婚姻

引用:
原帖由 BBXXYY 於 2019-7-10 06:16 PM 發表

你就講得輕鬆,老左最大嘅剋星,我覺得就係病啊,你後生時病,問題唔大,你自己搞掂,同埋你都唔係成日病啊。單身老左,如果一個人仲要成日都病的話,果種淒涼有邊個知啊! ...
單身老左咪入老人院囉,有乜咁淒慘,單身老左最緊要有個錢,仔女不如近身錢,因為老左可入間好啲既老人院或老人屋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 apricot22 於 2019-7-10 06:52 PM 發表

傳統觀念根深柢固,女仔一到30歲就會被家人/親朋戚友不斷催婚,為嫁而嫁。結婚同單身,自己要咩生活應該由自己揀,唔應該搞到好似為左人地而活咁。依家離婚率咁高,結左婚都唔一定代表唔會離婚,可能普遍覺得,離婚會比單身好,起碼叫嫁過掛 ...
離婚比單身好,個朵臭哂仲叫好,婚姻失敗

引用:
原帖由 HKG_golden 於 2019-7-10 08:18 PM 發表

如果我系有錢女人
我唔會結婚
但會生仔
你問d有樓有錢男人
答案都系唔會想結
主要系佢地怕被分身家
如果我係有錢女人,我唔結婚唔生仔,只養貓狗,享受人生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛上辣魚旦 於 2019-7-13 03:08 PM 發表

離婚比單身好,個朵臭哂仲叫好,婚姻失敗
離左婚,班親朋戚友通常唔會再催婚,耳根清淨。單身既話,一日未結婚,就一日都會有說話俾你聽,催到結為止。好多人都淨係睇到結婚好個面,自動忽略左唔好個面。

回覆 引用 TOP

都係睇樣 40 似 20咁 一樣有價值
20似40咁 就..

但心態係好難追到既 所以30差唔多係極限
30歲前搵唔到 最好都係先以事業為重

另一邊男人都係咁架 利害既30歲前一樣可以百幾個女朋友都得
亦都可以一個都冇 都係睇樣
八x金咁既樣 博士級學歷 又點睇?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。