離婚協議

離婚協議 E-mail 此主題給朋友

本人與妻子離婚。月入平均$17000-20000, 有一子一女。分別11歲和6歲。離婚協議書上寫共同撫養,但本人每月要支付小朋友的生活費$8000,想問各位這個數字合理嗎?

熱賣及精選
你覺得唔合理,可以拒絕呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hunterrich988 於 2019-7-7 08:06 PM 發表

本人與妻子離婚。月入平均$17000-20000, 有一子一女。分別11歲和6歲。離婚協議書上寫共同撫養,但本人每月要支付小朋友的生活費$8000,想問各位這個數字合理嗎? ...
你前妻收入如何?

我口臭 =\= 我冇道理!
應該10000,
8000照顧兩個,好辛苦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 激死未 於 2019-7-7 11:35 PM 發表

你前妻收入如何?
$16000一個月

引用:
原帖由 hunterrich988 於 2019-7-8 07:23 AM 發表

$16000一個月
那還要算上他們的居住成本,若住公屋都衹是生活緊緊的,要是租住私樓,就是大大不夠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hunterrich988 於 2019-7-8 07:23 AM 發表

$16000一個月
之後誰來照顧小孩?那亦可以是生活成本一部份。

回覆 引用 TOP

多口問句,樓主為何要離婚?

調返轉睇,對細路跟你,你覺得$8000養佢地多唔多?

衣食住行、補習、興趣班、書薄費ect

你唔返工全職湊,$8000搞唔搞得掂? 你返工,搵人湊要俾幾錢人? 小學課餘託管,每人千幾二千一個月。搵其他人湊要幾錢?

引用:
原帖由 激死未 於 2019-7-8 07:49 AM 發表

多口問句,樓主為何要離婚?
不是我要離的,是我前妻自己入紙的。

引用:
原帖由 hunterrich988 於 2019-7-8 03:30 PM 發表

不是我要離的,是我前妻自己入紙的。
那她的理由是什麼?

引用:
原帖由 海瀨11號 於 2019-7-8 08:55 AM 發表

調返轉睇,對細路跟你,你覺得$8000養佢地多唔多?

衣食住行、補習、興趣班、書薄費ect

你唔返工全職湊,$8000搞唔搞得掂? 你返工,搵人湊要俾幾錢人? 小學課餘託管,每人千幾二千一個月。搵其他人湊要幾錢? ...
我前妻是美容師,月入$16000,有貼士, 住公屋,小朋友有外母帶。

引用:
原帖由 激死未 於 2019-7-8 03:31 PM 發表

那她的理由是什麼?
說我剩係識返工,家裡什麼都不管,和她三觀不同,性格不合。

引用:
原帖由 hunterrich988 於 2019-7-8 03:39 PM 發表

說我剩係識返工,家裡什麼都不管,和她三觀不同,性格不合。
樓主工作時間很長嗎?

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。