註冊 登入

父母離婚,但我又唔想佢哋離婚

父母離婚,但我又唔想佢哋離婚 E-mail 此主題給朋友

現時我哋3個人住公屋,現在的父親是繼父同我無血緣關係。我現在是20幾歲女,我自己已經出來工作

我媽想離婚先的。我媽之前都有叫我爸簽名離婚,但最後講好左沒再提。都已經結左婚有10幾年,爸不想離,我都唔想佢哋離。我媽想離婚是因為佢變咗,幾天不冲涼(所以我媽唔俾佢瞓床,現時佢瞓喺個廳度),電視睇天光不關電視瞓覺(所以我阿媽有一次收埋遙控不給他用)。
加上同他一齊住好以陌生人,各自理自己。 我阿媽話頂唔順所以想要離婚。但佢現在下年就65歲,加上耳仔唔係好聽到嘢,又無工作做講話退休,又話無錢,所以都擔心佢之後會點。我父母現時沒有工作,經濟大部分都落在我身上。

我現時唔想佢哋離婚,我媽想入左離婚紙先,我爸沒有簽名。我自己都唔知點算。如果真是分左會點。公屋就會叫人搬走嗎?我爸沒念住再找工,我媽做過地盤散工(現時沒有工做),是咁我爸點生活,因為期實就算離婚我應該都是跟我媽多。平時生活上我覺得無咩問題,我覺得大多數我媽或爸做左 無意激嬲對方的動作,先會今佢哋發火。

想問離左婚都可唔可以住左一齊?

咁情型通常離婚刀要焗埋一齊住 至分到戶止

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-7-7 04:02 PM 發表

咁情型通常離婚刀要焗埋一齊住 至分到戶止
但是我爸分左都無錢交租,我媽都是,佢應該唔會想分,如果分左租金又是我付,姐是出雙分😥

引用:
原帖由 韓風黃色主席 於 2019-7-7 04:13 PM 發表

但是我爸分左都無錢交租,我媽都是,佢應該唔會想分,如果分左租金又是我付,姐是出雙分😥
申請綜援 社署交 你父母65碎有冇申請 高額生果金 每人有$3500架

你廿幾歲,將來你都要嫁人㗎🙊
樓主遲早都要離開呢個家...
你問下你媽媽囉⋯⋯獨居老人佢ok?

其實香港好多離婚年齡都係退休年齡
因為覺得養兒育女責任完成,就分開
好好過埋人生餘下日子
餘下日子:唔想再照顧另一伴、唔想受氣...

不過咁,人同人講緣分,無左就真係分開㗎!無得keep...好玄!

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-7-7 04:36 PM 發表

申請綜援 社署交 你父母65碎有冇申請 高額生果金 每人有$3500架
有影張表格叫我爸 申請傷殘津貼, 但最後佢都冇寫到。 同埋都有叫佢搵社工,但的就唔知佢有冇搵到

引用:
原帖由 mimimimi1357 於 2019-7-7 04:36 PM 發表

你廿幾歲,將來你都要嫁人㗎🙊
樓主遲早都要離開呢個家...
你問下你媽媽囉⋯⋯獨居老人佢ok?

其實香港好多離婚年齡都係退休年齡
因為覺得養兒育女責任完成,就分開
好好過埋人生餘下日子
餘下日子:唔想再照顧另一伴、唔想受氣...

不過咁,人同人講緣分,無左就真係分開㗎!無得keep...好玄! ...
係我角度,因為生活上 有磨擦,但我覺得唔算巖重, 我阿媽比較 硬頸, 我都有勸過佢, 不過佢話之後先算,所以有些無奈 ,我唔知媽佢會唔會 遞紙離婚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-7-7 04:36 PM 發表

我爸下年先到65,我媽50頭

引用:
原帖由 韓風黃色主席 於 2019-7-7 05:58 PM 發表

我爸下年先到65,我媽50頭
🤭相差15年左右?
唔怪得你媽媽想離啦⋯⋯
因為,長此下去真係女照顧個男
無論日常起居定經濟情況😥

我有親戚長輩夫婦都年老,相差十幾年...
事實男到65退休,女先差唔多50就一直工作至今年70歲!佢老公都八十尾啦😧
直係話個老婆真係養個老公廿年😨⋯⋯
我地家人都係咁講㗎,好彩個老婆重做到否則唔知典!

我估樓主媽媽應該估計到未來生活狀況
先會咁提出

引用:
原帖由 mimimimi1357 於 2019-7-7 08:10 PM 發表

🤭相差15年左右?
唔怪得你媽媽想離啦⋯⋯
因為,長此下去真係女照顧個男
無論日常起居定經濟情況😥

我有親戚長輩夫婦都年老,相差十幾年...
事實男到65退休,女先差唔多50就一直工作至今年70歲!佢老公都八十尾啦😧
直係話個老婆真係養個老公廿年😨⋯⋯
我地家人都係咁講㗎,好彩個老婆重做到否則唔知典!

我估樓主媽媽應該估計到未來生活狀況
先會咁提出 ...
是啊,我媽都有咁講,加上我媽話佢去 醫院睇醫生留醫留院,爸都無問佢咩是留院,關心過(有一次我媽出院,想叫我爸 一齊食飯, 打電話畀佢,但我爸話佢係 馬會,仲話唔係 馬會仲有邊度好去 )。但我爸住院,我媽早上 有煲湯,加上我媽個時有工番所以要 帶飯,我媽放完工再煲熱啲湯,拎去醫院照顧阿爸。我媽說心淡。
所以聽完佢咁講我都覺得 , 唔通大人啲嘢有佢自己解決?

引用:
原帖由 韓風黃色主席 於 2019-7-7 08:17 PM 發表

是啊,我媽都有咁講,加上我媽話佢去 醫院睇醫生留醫留院,爸都無問佢咩是留院,關心過(有一次我媽出院,想叫我爸 一齊食飯, 打電話畀佢,但我爸話佢係 馬會,仲話唔係 馬會仲有邊度好去 )。但我爸住院,我媽早上 有煲湯,加上我媽個時有工番所以要 帶飯,我媽放完工再煲熱啲湯,拎去醫院照顧阿爸。我媽說心淡。
所以聽完佢咁講我都覺得 , 唔通大人啲嘢有佢自己解決? ...
咁樓主真係由佢地解決😨
原來發生醫院事件
作為人妻,丈夫咁對自己真係心淡㗎!
無論咩年紀都係!

我親戚係因為兒孫滿堂,結婚有五十幾年,先捱到!否則,作為女人點頂啊?
樓主你認真思考下係咪?比著係你,你又得唔得不停照顧另一伴重有經濟都要支持喎😥⋯⋯

重有,你媽同後父無下一代,呢點係你媽決定因素⋯⋯
不過咁講,你可以仍然孝順佢兩個,畢竟我估樓主後父都愛錫過樓主

但決定權留返你媽媽想啦⋯⋯因爲責任係佢付,唔係樓主啊!

引用:
原帖由 韓風黃色主席 於 2019-7-7 05:53 PM 發表

有影張表格叫我爸 申請傷殘津貼, 但最後佢都冇寫到。 同埋都有叫佢搵社工,但的就唔知佢有冇搵到
可能佢覺得自己不合資格去申請。
未去到70歲已經相處不來,往後日子佢地點算

引用:
原帖由 mimimimi1357 於 2019-7-7 08:30 PM 發表

咁樓主真係由佢地解決😨
原來發生醫院事件
作為人妻,丈夫咁對自己真係心淡㗎!
無論咩年紀都係!

我親戚係因為兒孫滿堂,結婚有五十幾年,先捱到!否則,作為女人點頂啊?
樓主你認真思考下係咪?比著係你,你又得唔得不停照顧另一伴重有經濟都要支持喎😥⋯⋯

重有,你媽同後父無下一代,呢點係你媽決定因素⋯⋯
不過咁講,你可以仍然孝順佢兩個,畢竟我估樓主後父都愛錫過樓主

但決 ...
我媽 啱啱又講咗啲嘢俾我知,一件事是 飲茶事件(個次一家人飲茶 ,我仲意食煎炸野,所以個次飲茶飲左$150,我爸話食左咁多錢,下次叫我媽出。聽到這我都覺得他好小家)

第二件事,新年我媽同我爸行街,見到人在海味舖買海鮮,所以話想買些回家過下個新年,但身上得$200~300,想問爸借,話會回家俾番佢,但他 唔肯,所以我媽你街 鬧佢, 係啲行人望住佢,佢應該唔好意思先出錢借畀我吖媽,我媽一番到屋企, 即刻畀返錢佢。

如果係咁是唔是,不要理大人的事, 又畀你自己決定。

引用:
原帖由 爛地一堆 於 2019-7-7 08:30 PM 發表

可能佢覺得自己不合資格去申請。
未去到70歲已經相處不來,往後日子佢地點算
如果我父母離婚, 父母兩方身體都不太好,如果我跟我媽,社工應該會跟進我爸個案?

引用:
原帖由 韓風黃色主席 於 2019-7-7 08:47 PM 發表

如果我父母離婚, 父母兩方身體都不太好,如果我跟我媽,社工應該會跟進我爸個案?
咁既情況可以申請綜援,但要資產審查,係海外沒有物業,股票都算資產。
若果你話找不到工,有機會佢替你搵工,不像以前那麼容易

回覆 引用 TOP

52 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。