[Q&A] 養宮work 唔 work

養宮work 唔 work E-mail 此主題給朋友

一路以為自己後生,所以無好好保養身體(更唔會有所謂既養宮)。呢幾年準備同先生結婚生BB。先發覺身體差到無人有。M痛痛足七日,寒底加少少貧血。

宜家已經戒左生冷野,除左呢樣仲聽朋友講可以養宮 其實姐係咩 (急)

中醫角度宮寒會難成孕、M痛、怕凍等。。。應該都算係體虛既一種。。。。現代人鐘意食壽司呢D生冷野,又成日飲凍飲,少運動,所以多左有呢D問題

引用:
原帖由 Kein.Bieber 於 2019-7-5 10:30 PM 發表

一路以為自己後生,所以無好好保養身體(更唔會有所謂既養宮)。呢幾年準備同先生結婚生BB。先發覺身體差到無人有。M痛痛足七日,寒底加少少貧血。

宜家已經戒左生冷野,除左呢樣仲聽朋友講可以養宮 其實姐係咩 (急) ...
女人嘅生殖器官好緊要架,如果你成日經痛、腰酸腿軟? 可能係宮寒問題

引用:
原帖由 amendalui 於 2019-7-5 11:20 PM 發表

中醫角度宮寒會難成孕、M痛、怕凍等。。。應該都算係體虛既一種。。。。現代人鐘意食壽司呢D生冷野,又成日飲凍飲,少運動,所以多左有呢D問題
中意飲凍飲又想要有BB, 其實最好先養宮,將子宮保暖,唔好咁寒涼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kein.Bieber 於 2019-7-5 10:30 PM 發表

宜家已經戒左生冷野,除左呢樣仲聽朋友講可以養宮 其實姐係咩 (急) ...
M痛仲辛苦過牙痛,成個人無心機做野

回覆 引用 TOP

引用:

我有聽過養宮,係對改善身體體質都有幫助,注重番內在健康

回覆 引用 TOP

至於你問養宮WORK唔WORK,如果你真係宮寒,就應該會work,對症麻,咁你清唔清楚自己體質,有冇睇過中醫??

回覆 引用 TOP

係呀,真係勁辛苦

回覆 引用 TOP

近排間吾時都見到啲人提養宫

生冷野真係好難戒

回覆 引用 TOP

飲四物湯, 中醫/中藥店都會教你, 現成or自己執藥都得
引用:

回覆 引用 TOP

貧血要快補救, 食 iron supplement就得, 但留意大便會黑色(正常的)

多食黑米, 好補的
引用:

回覆 引用 TOP

如果次次M都痛, 有機會係子宮內膜異位, 要睇醫生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 katekate2001 於 2019-7-5 11:47 PM 發表

女人嘅生殖器官好緊要架,如果你成日經痛、腰酸腿軟? 可能係宮寒問題
宮寒呢個terms最近成日聽到!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missmds 於 2019-7-8 01:00 PM 發表

近排間吾時都見到啲人提養宫
me too! 我都好想知有冇邊間好介紹!

回覆 引用 TOP

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。