註冊 登入

求賜教 - 求婚用鑽石

求賜教 - 求婚用鑽石 E-mail 此主題給朋友

因為Budget有限,又唔想有太勁暇痴,打算選H色鑽石
以下有四粒都差唔多價 (40K以下,但都有唔同既問題。
請師兄師姐們佢地會唔會係Forced Diamond同埋邊粒好D謝謝大家

7321892470 (1.00 H SI1 3Ex) 雖然好少暇痴,但偏偏係中間
鑽面55%,網上說理想Standard係53-58%。(合乎範圍內)
鑽冠14.5%,網上說理想Standard係15.5±0.7。(不在範圍內)
鑽冠角度32.5,網上說理想Standard係34.5。(只達「非常好」標準,32-35.5)

鑽腰Slightly Thick,網上說理想Standard係Thin - Slightly Thick。(合乎範圍內)
深度62.7%,網上說理想59-62.7%。(合乎範圍內)
GIA Comments: Clarity grade is based on clouds that are not shown.
(意思係唔係佢可能係奶油鑽,因為咁乾淨都係得SI1。)

1328564507 (1.01 H SI2 3Ex)暇痴比較集中,但唔係中間
鑽面56%,網上說理想Standard係53-58%。(合乎範圍內)
鑽冠16%,網上說理想Standard係15.5±0.7。(合乎範圍內)
鑽冠角度36,網上說理想Standard係34.5。(只達「好」標準,30-37)
鑽腰Thin - Slightly Thick,網上說理想Standard係Thin - Slightly Thick。(合乎範圍內)
深度62.5%,網上說理想59-62.7%。(合乎範圍內)
GIA Comments: Additional clouds are not shown. Pinpoints are not shown.
(請教各師兄師姐呢句Comment有咩要注意,算唔算正常?)

2327182510 (1.01 H SI2 3Ex)暇痴有好多種,都係邊緣位
但Indented Natural 同 Comments既 Surface Graining,呢兩種我怕係好差既野
鑽面57%,網上說理想Standard係53-58%。(合乎範圍內)
鑽冠16%,網上說理想Standard係15.5±0.7。(合乎範圍內)
鑽冠角度36.5,網上說理想Standard係34.5。(只達「好」標準,30-37)
鑽腰Thin - Slightly Thick,網上說理想Standard係Thin - Slightly Thick。(合乎範圍內)
深度62.5%,網上說理想59-62.7%。(合乎範圍內)
GIA Comment: Additional clouds, Pinpoints and surface graining are not shown.
(請教各師兄師姐呢句Comment有咩要注意,算唔算正常?Surface Graining係唔係好嚴重既野?)

6322844247 (1.02 H SI1 3Ex)暇痴包括一個好長既Cloud好近中心
但Comments既 Surface Graining,呢種我怕係好差既野
Measurements: 6.38 - 6.42(超過3mm)
鑽面59%,網上說理想Standard係53-58%。(只達「優質」標準,53-60%)
鑽冠14.5%,網上說理想Standard係15.5±0.7。(不在範圍內)
鑽冠角度35,網上說理想Standard係34.5。(達「優質」標準,34-35.5)
鑽腰Medium - Slightly Thick,網上說理想Standard係Thin - Slightly Thick。(合乎範圍內)
深度62.6%,網上說理想59-62.7%。(合乎範圍內)
GIA Comment: Additional clouds are not shown. Surface graining is not shown.
(請教各師兄師姐呢句Comment有咩要注意,算唔算正常?Surface Graining係唔係好嚴重既野?)

熱賣及精選
引用:
原帖由 waiyan88722 於 2019-6-29 10:26 AM 發表

因為Budget有限,又唔想有太勁暇痴,打算選H色鑽石
以下有四粒都差唔多價 (40K以下,但都有唔同既問題。
請師兄師姐們佢地會唔會係Forced Diamond同埋邊粒好D謝謝大家

6322844247 (1.02 H SI1 3Ex)暇痴包括一個好長既Cloud好近中心
但Comments既 Surface Graini ...
1328564507 (1.01 H SI2 3Ex)暇痴比較集中,但唔係中間 (不在正中的瑕疵通常較為嚴重,所以檢視一下自己是否接受到)
鑽面56%,網上說理想Standard係53-58%。(合乎範圍內)( 54-58%最為理想,59-60尚可,只是其中之一的因素)
鑽冠16%,網上說理想Standard係15.5±0.7。(合乎範圍內)(可以接受)
鑽冠角度36,網上說理想Standard係34.5。(只達「好」標準,30-37)(34.5±1所以免強接受)
鑽腰Thin - Slightly Thick,網上說理想Standard係Thin - Slightly Thick。(合乎範圍內)(要檢視是否均勻整齊)
深度62.5%,網上說理想59-62.7%。(合乎範圍內)(可以接受,一般不會要60內的)
GIA Comments: Additional clouds are not shown. Pinpoints are not shown.
(請教各師兄師姐呢句Comment有咩要注意,算唔算正常?)(這個是最常出現在備註的瑕疵,通常是把冇在圖表上劃出來的瑕疵寫在這里,所以大家經常會看到很多石是圖靚石唔靚,石靚圖唔靚的情況發生(vs1-i3較為普遍)所以要檢視實物觀察其影響嚴重與否)
幾粒中這個較為可取約34k,其他幾粒車工組合性都較差!

回覆 引用 TOP

謝謝師兄賜教
我其實係個美國網站搵
個價貴過34K少少
宜家叫緊佢Check奶油鑽
等緊結果。

引用:
原帖由 waiyan88722 於 2019-6-30 01:25 AM 發表

謝謝師兄賜教
我其實係個美國網站搵
個價貴過34K少少
宜家叫緊佢Check奶油鑽
等緊結果。
香港石要在美國網站買?😓
有些網站專賣奶石,香港有得看實物又平又靚為何不選實物?

引用:
原帖由 dickson22 於 2019-6-30 12:05 PM 發表

咁我在搵搵啦,謝謝指教。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dickson22 於 2019-6-30 12:05 PM 發表

GIA#6282968206
GIA#2327178116,下面係石既真相。
師兄覺得點,兩間唔同既樓上鋪報俾我都係40000下,師兄會唔會覺得邊粒比較可取。

附件

IMG-20190629-WA0004.jpg(58.92 KB)

2019-6-30 05:15 PM

都不錯,我看

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waiyan88722 於 2019-6-30 05:15 PM 發表

GIA#6282968206
GIA#2327178116,下面係石既真相。
師兄覺得點,兩間唔同既樓上鋪報俾我都係40000下,師兄會唔會覺得邊粒比較可取。
兩粒都是嚴重大裂貫穿上下兩面,其中一粒更是崩位嚴重,不過3萬頭的貨形只能這樣,建議你還是出去看看實物3至4萬有什麼分別,一般人不懂評級理論標準很難由證書中發現優劣之分,更何況如你口中常說(網上說)的資訊混亂對錯難分也很誤導的,

回覆 引用 TOP

謝謝指教

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

鑽石好大啊!!!

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。