註冊 登入

老婆甘樣系咪怪獸家長? 香討焦點

老婆甘樣系咪怪獸家長? E-mail 此主題給朋友

個仔尼家先一歲 老婆已經不斷搵緊同埋報名N班同幼稚園
都算LA 佢仲叫我尼家好趁早出去上堂進修!
話學校面試要見埋家長 吾想個仔因為我入吾到好學校!
乜尼家D學校甘誇張架咩!
定系我老婆系怪獸家長?

引用:
原帖由 lokshing7788 於 2019-6-26 03:07 PM 發表

定系我老婆系怪獸家長? ...
呢D好小兒科,未有耐變怪獸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lokshing7788 於 2019-6-26 03:07 PM 發表

我相信有好多咁既家長,佢就係怕搵唔到佢理想既學校喇!
係咪怪獸家長就見仁見智

回覆 引用 TOP

開始有做怪獸家長嘅潛質.

有D學校真係會見埋家長GA…
但都係睇下家長既教育觀念AR 普通傾下計GUM…
應該唔需要去到進修咁誇張GA WOR

兩歲八個月讀K1, 兩歲就可以讀N讀,而入學申請就入學前一年做。因此,而加開始搵N班,絕對正常。就算搵定幼稚園資料,都唔算怪。

至於家長班,可能樓主太太擔心樓主唔慣在校長/老師面前吹水,想佢惡補下。

引用:

首先,如年尾出生的 細仔, 一歲零9個月 就要 面試幼稚園 了, 當年我個仔都唔係好識講野, 面試兩間都唔掂, 所以如果要搵心儀學校, N班是不錯的, 當然你亦可選遅一年入幼稚園。

如果小朋友太小面試不理想,學校會lN家長, 最好你兩個大學畢業丶乜師物師丶兩文三語OK,海外名大學生啦, 如果教會學校,你重要快d洗禮添。

引用:

就算搵到名校又點?如果D老師同佢講警察係壞人,都係冇意思。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

同佢講警察係好人就好有意思?用職業黎介定好人/壞人,非常不智。同理,以一間名校以偏概全,更為不智。

應該唔係怪獸家長 精神開始出現問題

回覆 引用 TOP

引用:

怪獸家長!……小朋友應該有童年!

回覆 引用 TOP

仔仔舊年考左 K1, 考 K1 時好多學校更本不會問家長野, 好既 K1考試甚至係分離模式, 即係老師會直接帶走你個仔去另一個班房考. (如果你個仔喊, 五肯入房, 就肥硬)

問家長野係考 N 班, 因為你個仔個時得歲幾, 乜都未識答....但問既都係低能野, 例如有冇倍仔仔去玩, 有冇倍仔仔讀書, 五洗上堂都識答.

個人覺得 N 班冇乜野教, 但讀 N 既學生考 K1 時好多已經習慣左獨立, 可以跟住老師入班房考試, 所以相對有優勢.

N 班 9 月開學, K1考試通常在 11月, BB 除左識分離, 真係冇乜分別...

回覆 引用 TOP

请大家多多关照
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。