曾經有那麼多人認為.搵一個人結婚生仔,從此便有了遮風擋雨嘅依靠.但點知;所有嘅風雨都係佢帶來嘅

曾經有那麼多人認為.搵一個人結婚生仔,從此便有了遮風擋雨嘅依靠.但點知;所有嘅風雨都係佢帶來嘅 E-mail 此主題給朋友

呢個時代
對女人要求好高
如果你選擇成為職業女性
就會有人話
你不顧家庭,係一個糟糕嘅媽媽
如果你選擇成為全職媽媽
又有人會話
生兒育女係女性應盡嘅天性
呢個唔算一份職業
但係事實卻係
因為女人努力工作
女人先有選擇嘅權利
事業俾女人有了更多嘅選擇
但係仔女俾女人懂得了生命嘅意義
每一個媽媽都曾經後生漂亮
對未來有過無限美好嘅憧憬
可是理想很豐滿,現實往往好骨感。

人生著實很難
願每一個女生都搵到那個對的人
能愛你一生一世
而無係話散就散
現實生活中嘅婚姻係一門學問
我係兩個小朋友嘅媽咪
未生仔女之前我鬥智昂揚馳騁商場
未有一次商業談判我失敗過
但係經營一段婚姻要難過事業好多
因為兩個人係三關同思想上差距太大
無論我點做都係得唔到尊重
我將所有嘅苦自己揹了好多年
唔敢話俾家人知.唔想佢地擔心
我媽媽到我離婚果一刻先知道原來我一個人背負著好多好多
經歷過家庭暴力.語言暴力
但係我好感謝我兩個仔女
係佢地俾我成長
因為我發誓我生佢地落來
我就有責任俾佢地做好嘅生活
所以我不斷努力,長期奔波在中港兩地
已經整整堅持五年
睇住每一次佢地與我係一齊咁開心
我覺得好值得一D都唔累
以前有人話過
可以俾到子女最好嘅幸福就係俾佢地一個家
我覺得就算有一個家你對著一個令你感到空氣都係苦嘅,咁樣嘅家小朋友一樣唔會幸福
我仔仔好乖.佢細細過就支持我離婚
因為佢曾經都係一個暴力嘅氛圍中成長
後來我為左佢地我連同對方鬧交嘅興趣都無
就算佢爸爸以前點對我,宜家佢麻麻係我仔面前點樣鬧我
我都會同仔仔講
以後你不需要話俾媽咪知
因為我唔希望你做一個講人是非嘅人
就算點都好.爸爸永遠係你爸爸.
麻麻永遠都係你親人
無論爸爸媽咪嘅關係點樣變
我同爸爸一樣愛你
唯一唔可以俾你嘅就係完整嘅家
所以無論咩節日仔女係我身邊我都會教佢地發個簡訊同爸爸麻麻講節日快樂
就算佢地點對我都好,我都放低姿態,放低所有.笑笑口咁同佢地講野,但係佢次次見我都黑口黑面,我已經唔介意,因為我已經唔在乎
所以話女子本弱為母則強
我地兩隻手擔起嘅責任
左手係父母.右手係仔女
我需要俾佢地過得幸福
我來呢度寫呢D嘢唔係講自己好偉大
呢個係真實嘅我
我希望所有女性遇到任何困難都唔好放棄
其實世界之大
有多少人每天都係度經歷緊病痛嘅折磨
有多少人有著求生嘅慾望
又有多少家庭背負著沉重嘅負擔
比起呢一D人我覺得自己無比幸福
我嘅要求好簡單.就係身邊嘅人健健康康
我男朋友同樣有兩個仔女
佢同我一樣.都係奔波係中港兩地
佢係我心目中係一個真男人
一個好父親、一個好兒子
以前我都希望佢多D時間陪我
為呢D事我同佢講左幾次分手
後來我不斷反省自己,係人生路上幾難先可以搵到一個如此與我三觀一致嘅男人
我點解要推開佢,我應該換位思考
愛佢就應該無私奉獻,無條件支持
所以我一路都好尊重佢
就算佢有一日同我講為左仔女返回果個家庭
我唸我都唔會怪佢,我係愛佢,但係不佔有
因為佢有自己嘅權利去選擇
佢對我來說佢係我呢幾段感情裡面俾我真正知道咩叫愛
佢讓我成長不少,我會永遠記得呢段美好時光
我知道自己係一個同樣都已經住進佢心嘅女人
我地之間好簡單,從不要求對方做咩
都會默默付出自己嘅真心
我有時係度幻想
等我地D仔女都大過之後
我地過著自己嘅二人世界
我做佢嘅營養師.日日煮佢鍾意食嘅嘢
週末就幫D仔女煮飯一家團聚
我最渴望嘅幸福就係兩個互相尊重體諒包容嘅人組建一個幸福嘅家.一家人開開心心係一齊食餐飯
所以我一定要更加努力
去實現自己嘅幸福藍圖
我一定唔會放棄自己嘅理想
同時都會盡自己最大努力做一個好媽咪
做一個合格嘅靈魂伴侶
都希望睇我post嘅兄弟姊妹們一樣堅持自己嘅夢想,追求自己嘅幸福
不放棄,不妒忌.不計較.不違背自己嘅原則,愛惜生命.開開心心度過我地呢一生
感恩曾經傷害過我嘅人
係你地賦予了我女性嘅堅強同魅力
晚安

熱賣及精選
加油

宜精簡,忌冗長!

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-26 01:17 AM 發表

呢個時代
對女人要求好高
如果你選擇成為職業女性
就會有人話
你不顧家庭,係一個糟糕嘅媽媽
如果你選擇成為全職媽媽
又有人會話
生兒育女係女性應盡嘅天性
呢個唔算一份職業
但係事實卻係
因為女人努力工作
女人先有選擇嘅權利
事業俾女人有了更多嘅選擇
但係仔女俾女人懂得了生命嘅意義
每一個媽媽都曾經後生漂亮
對未來有過無限美好嘅憧憬
可是理想很豐滿,現實往往好骨感。

人生著實很難
願每一個女生都搵 ...
好長, 您係咪讀好多書架

大師父北戴河永世DIE HEART 網傳最強入室大弟子

魅力

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2019-6-26 06:12 AM 發表

好長, 您係咪讀好多書架
文盲小學畢業

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2019-6-26 05:30 AM 發表

加油
謝謝親

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-26 05:34 AM 發表

宜精簡,忌冗長!
我寫日記以後自己睇

回覆 引用 TOP

要求好高

引用:
原帖由 半空委屈 於 2019-6-26 10:37 AM 發表

魅力
母性嘅魅力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空委屈 於 2019-6-26 10:40 AM 發表

要求好高
呢個post裡面有要求嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-26 10:39 AM 發表

文盲小學畢業
Impossible

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2019-6-26 11:00 AM 發表

Impossible
你咁肯定無可能.咁你覺得呢

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-26 11:04 AM 發表

你咁肯定無可能.咁你覺得呢
Degree or above

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2019-6-26 11:05 AM 發表

Degree or above
何以見得呢香港人咁鍾意飆英文.

69 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。