• 瀏覽: 9,577
  • 回覆: 73
建議先調理好身體 咁樣中既機會都大啲 陀b果陣都無咁辛苦

回覆 引用 TOP

申報:我係一名實習中醫 - 仍然到處求學拜師,積慮經驗

唔係肚痛就係宮寒,中醫要分析病人好多嘢,比如把脈,沉脈代表里症,指內臟出問題。脈搏跳動比較慢,中醫叫遲脈,呢d人就可能係寒氣入體,再加埋舌色淡白,先可以初步判斷為宮寒。

婦科中醫朱南孫講過一生不用補品,身體先會好!比如當歸羊肉湯絕不可亂飲。河南婦科中醫褚玉霞,月經的周期變化,不但與月亮、海潮有關,因此,月經病的調治亦應順應此規律。前排請教咗孟河醫派呂澤康醫師,佢專醫女人病,佢話好多不孕或M痛病人其實係宮熱、宮瘀,如果宮熱嘅去浸腳,就等於火上加油。北京國醫大師路志正中醫叫宮寒病人每日食二片子姜,希望幫到大家。

附件

舌淡白.png(82.93 KB)

2019-7-13 07:42 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FloryMoon 於 2019-6-25 08:34 AM 發表

我有幾個朋友m痛食白鳳丸
養陰丸都好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-6-26 01:59 PM 發表

食多些燥既食物。

如牛肉,榴槤。
點解呢?不是食多些補血食物?

引用:
原帖由 katekate2001 於 2019-7-18 11:50 PM 發表

點解呢?不是食多些補血食物?
都係同一原理,只講法唔一樣。原理係令到子宮變暖,唔好再凍親,難有bb

回覆 引用 TOP

你講得岩!!

回覆 引用 TOP

係呀, 今年真係好熱

回覆 引用 TOP

等我去睇下咩價位先

回覆 引用 TOP

呢個都可以試下!

回覆 引用 TOP

子宮健康真係好緊要

回覆 引用 TOP

今年真係好熱,凍飲飲不停⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcde5486 於 2019-6-24 09:50 AM 發表

結婚3年, 但都未有懷孕, 寒底同長期M痛, 有睇中醫, 但都唔太work , 請問有咩方法??
首先建議做婦科檢查,看看有没有器質性的病變;如果没有,中醫調經種子是非常有優勢的,先調M,調好M後才考慮種子,這個程序才是对的,而且還要遇到一個有經驗的中醫也很重要。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]