單身比有伴侶快樂,無憂

單身比有伴侶快樂,無憂 E-mail 此主題給朋友

呢啲除左係我個人經驗外,仲係好多身邊有伴侶,結左婚或有男朋友的朋友說:單身比有伴侶或結婚更快樂,自由同無憂,單身除有時悶啲外,年老前要準備定身後事外和年老後的生活,都沒甚麼壞處。

熱賣及精選
引用:
原帖由 中年宅男 於 2019-6-24 01:02 AM 發表

認同,單身自由自在,唔洗遷就人,唔洗同人交代。只要克服到寂寞感同找到自我價值,單身確係唔錯。
有單身女仔朋友問我有無興趣出去識男人,我話無興趣

引用:
原帖由 中年宅男 於 2019-6-24 01:47 AM 發表

咁如果有男人想識你呢?你唔會冇興趣卦?除非你……
真係無興趣,就算佢想識我,我都應該唔考慮,唔係因為我基,而係好難再相信男人

引用:
原帖由 武。德。舒。 於 2019-6-24 02:35 AM 發表

如果我無記錯,佢就嚟四十歲㗎喇…
咁你一定記錯,40仲有距離

引用:
原帖由 口是心非也 於 2019-6-24 06:07 AM 發表

因為你未遇到
我不相信愛情

引用:
原帖由 joeming2019 於 2019-6-24 08:41 AM 發表

等於窮人都會話自己好快樂
有男人就等於富裕呀,都要睇質素同質量的,有人鐘意食肉,唔介意難消化,但有人寧願清淡啲,食齋啫,有就等於好咩,有時人有仲痛苦,有啲人無反而過得很開心

引用:
原帖由 OOCL123 於 2019-6-24 08:46 AM 發表

媾唔到仔/女咪覺得單身更快樂囉
你咁樣諗即係你唔知道男人醜惡的一面 ,或是你接受到男人醜惡污穢的一面

引用:
原帖由 corolla100 於 2019-6-25 12:25 AM 發表

“單身可無拘無拺自由自在”只不過是朋友安慰你的説話而已或是單身人用來掩飾自己的借口,有邊個女仔不想有人呵有人錫有人用來撒嬌呢。到你身邊的朋友一個一個成家立室相夫教子養妻活兒,他們為生活忙碌遠你而去,當然你可結識更多新朋友解悶,安排更多節排除寂寞,但沒有一個深交的人也沒有。生老病死是每個人的階段,樓主可事先安排自己的身後事,但當未死之前病都沒人扶持,落街幫買碗粥食或買 ...
可能你病時,你老公去左人地屋企都未必得閒理你,你到時仲慘呀,如果你結左婚,可能你老公瞞住你去叫雞,搵小三你都未知,但你可以話你會包容,佢識返屋企就得,但我建議如繼續有性關係,你都係定期去驗下身好啲,如果唔係到你有性病時仲慘過無伴單身病左無人理呀

引用:
原帖由 corolla100 於 2019-6-25 12:25 AM 發表

“單身可無拘無拺自由自在”只不過是朋友安慰你的説話而已或是單身人用來掩飾自己的借口,有邊個女仔不想有人呵有人錫有人用來撒嬌呢。到你身邊的朋友一個一個成家立室相夫教子養妻活兒,他們為生活忙碌遠你而去,當然你可結識更多新朋友解悶,安排更多節排除寂寞,但沒有一個深交的人也沒有。生老病死是每個人的階段,樓主可事先安排自己的身後事,但當未死之前病都沒人扶持,落街幫買碗粥食或買 ...
同埋你估你老公一定長命過你照顧你架,點都有人一先一後咁走,做人最緊要懂得自處同獨處,怕沒人照顧就結婚生仔,只會害死自己同下一代,拍拖都仲好啲,但婚姻唔係咁簡單,你呢啲思想好明顯係上一代思維

唔係反對人拍拖,結婚生仔,只係想講女人如果結婚,就要有心理準備,男人有可能婚後出軌既事實,生仔後的責任同生活壓力,戀愛,婚姻永遠都係一場賭博,就算一紙婚書都不能保証你婚後一定美滿,只能保障你離婚後的生活費,如果有足夠心理質素接受一切最壞打算,咪結婚囉,無人會阻你

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:10 AM 發表

我而家年紀大,就悔不當初,當年結婚,養妻活兒,大錯特錯

年紀尚未老,單唔單都無所謂,行得走得,
飲得跳得,交朋結友乜都得。
但人到晚年,就只希望知己知音一慰問聊天,
就更勝良藥。 ...
可否說說你為何後悔?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:10 AM 發表

我而家年紀大,就悔不當初,當年結婚,養妻活兒,大錯特錯
年紀尚未老,單唔單都無所謂,行得走得,
飲得跳得,交朋結友乜都得。
但人到晚年,就只希望知己知音一慰問聊天,
就更勝良藥。
我係男、六十多、無子女、妻中風三年丶尚
免強借扙而行丶居安老院舍。
我宜家都想揾番多個女人做伴。
可想而知 伴侶 在人生係幾禁重要 。 ...
如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:32 AM 發表

如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,
又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,
你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個 !
就算美伴在身,佢唔可以同我重溫分享好多年前嘅溫馨往事。
年紀大唔通重要性愛 ? 但輕輕一吻,手摸摸面,大家嘅眼神同
笑容,只有曾相處多年嘅老伴先可以俾倒出嚟呀 ! ...
咁你又話想搵多個女人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:49 AM 發表

咁你又話想搵多個女人

早D揾,發生多D深D嘅感情,當將來老婆
去咗 (佢通過2個波仔、每日要食好幾
種藥去控制同維持) , 個伴頂都唔會感
到太陌生。
男女相處認識,假如係普通朋友,要十年
八年先至算有感情。 ...
你咁諗又唔啱,你係怕孤獨,怕沒人照顧

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 10:03 AM 發表

你咁諗又唔啱,你係怕孤獨,怕沒人照顧
其實由頭到尾,我發言係面對樓主主題,
人生歴程,後生尚至壯,單身與否無所謂,
但到老咗,生活圏子窄咗,接觸人少咗,
就孤上孤、單上單啦 !
當然,打開口有人口畏,但精神層面嘅生活
同味道,就要靠 伴侶 啦 !
你話 單身好定有伴侶好呢 ?
是乎你嘅年紀。
但如果後生有,老就唔使搵,
而後生無嘅話,到老先搵,就算揾倒都係感
情單薄嘅朋友。
...
人生匆匆,放開點吧,生離死別係必經,每個人也會經歷,餘下日子活得快樂是重要的

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。