單身比有伴侶快樂,無憂

引用:
原帖由 愛上辣魚旦 於 2019-6-25 01:38 AM 發表

同埋你估你老公一定長命過你照顧你架,點都有人一先一後咁走,做人最緊要懂得自處同獨處,怕沒人照顧就結婚生仔,只會害死自己同下一代,拍拖都仲好啲,但婚姻唔係咁簡單,你呢啲思想好明顯係上一代思維 ...
條友應該都係廢老,今時今日唔應該有呢種思想

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 愛上辣魚旦 於 2019-6-25 09:21 AM 發表

如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個 ...
人廢先要人照顧,因為自己無能力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 艾倫理克 於 2019-6-25 06:36 PM 發表

仲有病左冇人照顧[嗚嗚T_T]
可以請工人,有錢就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pvsr 於 2019-6-24 04:04 PM 發表

冇錢嘅人會講:其實冇錢比有錢快樂。
冇伴侶嘅人會講:單身比有伴侶快樂。
其實快樂唔快樂,係睇你自己點睇,並唔關單唔單身事。
單身未必無憂,都有單身嘅苦惱,如果自己有“同性”或“異性”嘅性取向,其實說明左一樣嘢,就係本我上,仍然有伴侶嘅需要。
強調話自己喜歡單身,其實好多時自打嘴巴,如果覺得單身不是什麼一回事,為何要“强調”單身幸福,應該是因為自己介意,其實唔係覺得單身好d,係因為無要奈接受
我可以答你, 因為有人會笑單身既人, 覺得你溝唔到女就係你失敗, 有人同我講過:「你睇我幾靚, 我女朋友好正, 而你? 到XX歲啦, 仲係溝唔到女, 仲係青頭仔....」、「你睇下係, XX 歲啦, 仲未溝到女...」

gchi……單身……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香蜜沉沉盡如霜 於 2019-7-11 11:39 AM 發表

我可以答你, 因為有人會笑單身既人, 覺得你溝唔到女就係你失敗, 有人同我講過:「你睇我幾靚, 我女朋友好正, 而你? 到XX歲啦, 仲係溝唔到女, 仲係青頭仔....」、「你睇下係, XX 歲啦, 仲未溝到女...」 ...
你可以咁樣答佢:你真係好可憐,自卑到要向人炫耀自己有個靚女朋友, 貶低其他人先至肯定自己嘅價值,希望你唔好同佢咁快散,散左你就冇得向人示威,哈哈。

單身嘅你,要有自我價值嘅肯定,可能係善良,對屋企人朋友好,有健康嗜好,對自己肯定,就唔使怕d仆街向你炫耀。唔好被“單身”拖垮你整個人生和多面價值嘅“你”。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛上辣魚旦 於 2019-6-24 12:07 AM 發表

呢啲除左係我個人經驗外,仲係好多身邊有伴侶,結左婚或有男朋友的朋友說:單身比有伴侶或結婚更快樂,自由同無憂,單身除有時悶啲外,年老前要準備定身後事外和年老後的生活,都沒甚麼壞處。 ...
你沒有的時候會極度希望擁有

到你擁有的時候又覺得莫須有

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。