單身比有伴侶快樂,無憂

冇乜錢單身又想有人照顧既。移民喇。去菲律賓。幾百萬就夠。請個人助理照顧,日日都有陽光與海灘。唔識英文去馬來西亞,大把華人講廣東話。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
唔係反對人拍拖,結婚生仔,只係想講女人如果結婚,就要有心理準備,男人有可能婚後出軌既事實,生仔後的責任同生活壓力,戀愛,婚姻永遠都係一場賭博,就算一紙婚書都不能保証你婚後一定美滿,只能保障你離婚後的生活費,如果有足夠心理質素接受一切最壞打算,咪結婚囉,無人會阻你

引用:
原帖由 愛上辣魚旦 於 2019-6-25 01:47 AM 發表

唔係反對人拍拖,結婚生仔,只係想講女人如果結婚,就要有心理準備,男人有可能婚後出軌既事實,生仔後的責任同生活壓力,戀愛,婚姻永遠都係一場賭博,就算一紙婚書都不能保証你婚後一定美滿,只能保障你離婚後的生活費,如果有足夠心理質素接受一切最壞打算,咪結婚囉,無人會阻你 ...
結婚有一定風險、大家都明既。

回覆 引用 TOP

我而家年紀大,就悔不當初,當年結婚,養妻活兒,大錯特錯
年紀尚未老,單唔單都無所謂,行得走得,
飲得跳得,交朋結友乜都得。
但人到晚年,就只希望知己知音一慰問聊天,
就更勝良藥。
我係男、六十多、無子女、妻中風三年丶尚
免強借扙而行丶居安老院舍。
我宜家都想揾番多個女人做伴。
可想而知 伴侶 在人生係幾禁重要 。

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:10 AM 發表

就更勝良藥。 ...
可否說說你為何後悔?

回覆 引用 TOP

回 124#
我而家年紀大,就悔不當初,當年結婚,養妻活兒,大錯特錯.
回 140#
可否說說你為何後悔?

我習慣引用人哋嘅文句,用藍色以作分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:10 AM 發表

就更勝良藥。
我係男、六十多、無子女、妻中風三年丶尚
免強借扙而行丶居安老院舍。
我宜家都想揾番多個女人做伴。
可想而知 伴侶 在人生係幾禁重要 。 ...
如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個

如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,
又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,
你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個
!
就算美伴在身,佢唔可以同我重溫分享好多年前嘅溫馨往事。
年紀大唔通重要性愛 ? 但輕輕一吻,手摸摸面,大家嘅眼神同
笑容,只有曾相處多年嘅老伴先可以俾倒出嚟呀 !

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:32 AM 發表

如果有錢,可住富貴老人屋,有醫護人員照顧,
又有私人空間,無兒無女可考慮,又唔一定要個伴,
你個伴都可能有病或會老,真係唔知邊個照顧邊個 !
就算美伴在身,佢唔可以同我重溫分享好多年前嘅溫馨往事。
年紀大唔通重要性愛 ? 但輕輕一吻,手摸摸面,大家嘅眼神同
笑容,只有曾相處多年嘅老伴先可以俾倒出嚟呀 ! ...
咁你又話想搵多個女人

回覆 引用 TOP

咁你又話想搵多個女人

早D揾,發生多D深D嘅感情,當將來老婆
去咗 (佢通過2個波仔、每日要食好幾
種藥去控制同維持) , 個伴頂上都唔會感
到太陌生。
男女相處認識,假如係普通朋友,要十年
八年先至算有感情。

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 09:49 AM 發表

咁你又話想搵多個女人

早D揾,發生多D深D嘅感情,當將來老婆
去咗 (佢通過2個波仔、每日要食好幾
種藥去控制同維持) , 個伴頂都唔會感
到太陌生。
男女相處認識,假如係普通朋友,要十年
八年先至算有感情。 ...
你咁諗又唔啱,你係怕孤獨,怕沒人照顧

其實由頭到尾,我發言係面對樓主主題,
人生歴程,後生尚至壯,單身與否無所謂,
但到老咗,生活圏子窄咗,接觸人少咗,
就孤上孤、單上單啦 !
當然,打開口有人口畏,但精神層面嘅生活
同味道,就要靠 伴侶 啦 !
你話 單身好定有伴侶好呢 ?
是乎你嘅年紀。
但如果後生有,老就唔使搵,
而後生無嘅話,到老先搵,就算揾倒都係感
情單薄嘅朋友。
照顧同精神生活係兩回事呀 !

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-6-25 10:03 AM 發表

其實由頭到尾,我發言係面對樓主主題,
人生歴程,後生尚至壯,單身與否無所謂,
但到老咗,生活圏子窄咗,接觸人少咗,
就孤上孤、單上單啦 !
當然,打開口有人口畏,但精神層面嘅生活
同味道,就要靠 伴侶 啦 !
你話 單身好定有伴侶好呢 ?
是乎你嘅年紀。
但如果後生有,老就唔使搵,
而後生無嘅話,到老先搵,就算揾倒都係感
情單薄嘅朋友。
...
人生匆匆,放開點吧,生離死別係必經,每個人也會經歷,餘下日子活得快樂是重要的

回覆 引用 TOP

人生匆匆,放開點吧,生離死別係必經,每個人也會經歷,餘下日子活得快樂是重要的

多謝鼓勵,我要上班啦!今晚再聊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。