琴晚同老婆外家親戚一齊吃飯,我冇同人social! 香討焦點

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-6-23 11:28 PM 發表

我唔喜歡佢地,所以玩自閉,結果佢地都冇主動聊對方,各有各。互當透明!

有冇師兄係咁?
根本唔會同佢地食飯。

我口臭 =\= 我冇道理!
熱賣及精選
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-6-24 08:47 AM 發表

原來咁多男士都面對咁情況
外家真係麻9煩
唔明,外父外母一家人食飯冇問題,外家嘅親戚與自己可干?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angler 於 2019-6-24 11:45 AM 發表

你絕對可以選擇 你嘅態度 ,但久而久之一定 傷害兩夫妻之間嘅感情 ,古語有云:愛妻敬外母,愛夫敬奶奶…… 你對我阿媽好,我有乜理由對你阿媽唔好呢? 如你繼續用這種態度👎 反過來 你老婆亦都唔會有好臉色對男家……和諧的家雙方都要付出努力 …… 時間耐啦 ,問題就會浮現出來…… 奉勸大家 總有人行出第一步 ,久而久之 對方也感受到的 冷和暖, 一個好老婆 或好老公 佢嘅條件 一定係包含孝順 …… 一個 ...
 "一個好老婆 或好老公 佢嘅條件 一定係包含孝順 "

孝順包含外家啲親戚? 恕小弟姑陋寡聞!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-6-25 01:24 AM 發表

離左婚未阿
咪柒!

回覆 引用 TOP

發覺上面好多人,連屋企人同親戚都未識分,就入黎柒!

引用:
原帖由 angler 於 2019-6-25 10:17 AM 發表

你有喜慶 結婚、滿月 、喜酒 只是雙方父母出席, 點解你又請親戚? 點解你又收人份禮?點解你又斟茶畀人飲  ? 你冇兄弟姊妹? 姨媽姑姐 ?叔伯兄弟? 你同佢哋零溝通? 咁就恭喜你啦🎉人須孤獨冇親戚。 ...
你好似未攪清楚,結婚唔係我請外母親戚,基本上我唔識佢地。如果你婚都未結,就唔好入黎柒!

引用:
原帖由 starbug 於 2019-6-25 10:47 AM 發表

我曾經有段時候 都覺得 外父外母D親戚 咪當識下新朋友都好啦 但係點知呢班友 都係一等一麻煩人 唔知係咪個個恃老賣老 以為食得住 人哋個女婿 就響度亞亞咋咋一係就搵著數。我小。 ...
可能呢度啲80~90後,小康之家長大,以為親戚衹得堂兄弟姊妹及表兄弟姊妹等近親。

當年外母要求男女家分開兩日擺酒,女家擺左20圍,一圍12位,當中衹有4~5圍係老婆朋友同事及我兩共同朋友,即有15~16圍係外父外母啲親戚朋友,而佢兩老其實唔多朋友,計落有百幾個親戚,有啲連我老婆唔記得佢係邊個。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angler 於 2019-6-25 10:32 AM 發表

你唔同人哋個女結婚 你外母又點會請親戚呢 …… 開口埋口就用過七字…… 好得閒咩 !周圍撩交鬧! 我戥你好悲哀呀😭你鍾意講乜就講乜啦……我唔會再回應。 ...
你好似請飲由邊個發貼都未知!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2019-6-25 09:35 PM 發表

你咁自我中心同自閉人士差不多同埋你有讀寫障礙.人地話你自己都有親戚你咁對老婆啲親戚掉轉你老婆咁對你親又如何?明未?
柒你就死撚開啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2019-6-25 09:35 PM 發表

你咁自我中心同自閉人士差不多同埋你有讀寫障礙.人地話你自己都有親戚你咁對老婆啲親戚掉轉你老婆咁對你親又如何?明未?
你條柒頭識分屋企人同親戚未?我老婆外家有百9幾個親戚呀!唔該你串人之前扒下文,唔好柒下柒下!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angler 於 2019-6-25 11:06 PM 發表

有讀寫障礙嘅人! 你寫乜佢都睇唔明!!! 呢度百幾個訊息 個個都係用 語文去表達自己 , 乜人🤭就寫乜字。
你理解能力有問題,就話人讀寫障礙,冇人夠你柒!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 11:04 AM 發表

如果你太太对你父母都是如此呢?
你會唔會叫老豆老母做親戚?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:37 PM 發表

男家冇親戚?死9 晒?
人地講親戚,你就講老豆老母,你知唔知你自己講緊乜?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:41 PM 發表

我知,係你唔lun 明
【如果你太太对你父母都是如此呢?】

係你比喻唔對等,用父母對親戚,你都痴痴地,除非你啲親戚養大你!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:50 PM 發表

你唔lun 明都無法!
人蠢無藥医!
你理解能力差成咁,神仙都幫你唔到!

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。