琴晚同老婆外家親戚一齊吃飯,我冇同人social! 香討焦點

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-6-23 11:28 PM 發表

我唔喜歡佢地,所以玩自閉,結果佢地都冇主動聊對方,各有各。互當透明!

有冇師兄係咁?
honestly, 這不是成熟表現!兩个人本來就不相同!在這环境能溝通得好,才證明自己是能者!

例如開會,你对面的人會識你嗎?但你都要溝通!

世事总有共通點!英國人以天氣為题!
多聽少說話!自然無問題

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-6-25 09:28 PM 發表

所以親戚不用care, 我又冇靠你,又唔使你比錢我,對我不客氣的話,我都不用俾面你。
如果你太太对你父母都是如此呢?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 11:04 AM 發表

如果你太太对你父母都是如此呢?
你會唔會叫老豆老母做親戚?

我口臭 =\= 我冇道理!
引用:
原帖由 激死未 於 2019-6-26 11:06 AM 發表

你會唔會叫老豆老母做親戚?
男家冇親戚?死9 晒?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:37 PM 發表

男家冇親戚?死9 晒?
人地講親戚,你就講老豆老母,你知唔知你自己講緊乜?

引用:
原帖由 激死未 於 2019-6-26 12:39 PM 發表

人地講親戚,你就講老豆老母,你知唔知你自己講緊乜?
我知,係你唔lun 明

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:41 PM 發表

我知,係你唔lun 明
【如果你太太对你父母都是如此呢?】

係你比喻唔對等,用父母對親戚,你都痴痴地,除非你啲親戚養大你!

引用:
原帖由 激死未 於 2019-6-26 12:47 PM 發表

【如果你太太对你父母都是如此呢?】

係你比喻唔對等,用父母對親戚,你都痴痴地,除非你啲親戚養大你!
你唔lun 明都無法!
人蠢無藥医!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:50 PM 發表

你唔lun 明都無法!
人蠢無藥医!
你理解能力差成咁,神仙都幫你唔到!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YuanYuan 於 2019-6-25 04:36 PM 發表

只要是你主動對其他人示好,尊重,扮親和,扮友善,外家的人就會對你好。但香港人好自我,好會主動示好,所以做成互不秋采的局面。
其實都係家人,又何必呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-26 12:41 PM 發表

我知,係你唔lun 明
親戚同父母又真係差好遠喎。

回覆 引用 TOP

Yes same here. Hate it. Happen all the time.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uvicvic 於 2019-6-25 08:32 PM 發表

我同我妹夫都冇計傾, 人地某公司總經理, 我只是保安
係呀係呀,身同感受……
有其中一個親戚,揾10萬一個月,我同佢完全唔啱咀型,say hi已經係極限,之後零交流。其他人則痴埋去social.

你地話啦,呢d咪hihi囉!

回覆 引用 TOP

我同我老婆一樣思想。因為連她都不太喜歡接觸外家。。外家重男輕女。。我比佢老豆老毋。對她更好

回覆 引用 TOP

親戚嘅嘢, 四個字講曬: 不懷好意。
好少少嘅 就係過時過節嘅時候 嚟眼超超過兩招兼串串貢。 再衰啲嘅 全天候 睇下幾時入到你位 就嚟攞著數。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。