人活著是一種責任(你是一個有度量嘅人嗎?歡迎討論)

人活著是一種責任(你是一個有度量嘅人嗎?歡迎討論) E-mail 此主題給朋友

人生、係一種責任,既然活著,就應該擔起生存嘅職責,唔係因為執著,而係因為值得。

人生路上,深一腳,淺一腳,悲傷係路上,希望也係路上;疲憊係路上,歡喜都係路上。

沒有誰嘅一生,陽光朗月永相伴;
没有誰嘅一生,歡聲笑語永相伴,
總有一D困難,一D痛苦,
需要我地去經歷,去承擔.
平和嘅心態,平淡嘅活法,
先會係你最快樂嘅人生寶典

或者你嘅生活並不富裕;
或者你嘅工作不夠理想;
或者你正處於困境中;
或者你宜家正為情所困
不論咩原因,
一定要讓自己面帶笑容,
從容自若地面對人生.
生命太短,歲月太長,
活著,並快樂著,先係幸福所向。

係我嘅人生路上真係遇到太多太多人無法體會到嘅事,經歷過呢一切之後,我選擇原諒
當你不停咁討厭一個人嘅時候其實最痛苦嘅人係你自己,因為對方感覺不到
學會放手係對自己嘅態度
經歷過兩次生意失敗.一次朋友嘅背叛
一次最愛嘅人離世,
一次係言語暴力中度過嘅婚姻
所以我已經修煉到百毒不侵

一個人嘅度量有幾大就決定你嘅成就如何
如果一個人總係將一件小事無限放大
可以想像呢個人格局有幾細
人活著一定有委屈
當你自己唔覺得委屈嘅時候
你已經成為了最好嘅自己
都話會撒嬌嘅女人最好命
適度撒嬌男人會覺得你好有趣
過度撒嬌嘅女人係做作
所以女人一定要剛柔並濟
內心強大嘅女人不代表強勢
只有真正內心強大嘅女人最溫柔
所以不懂女人嘅男人通常叫堅強嘅女人女強人
咁多年來我最驕傲嘅事唔係人地覺得我幾強大我最大嘅成就係學識放低,寬容.尊重.換位思考
百毒不侵一身輕鬆
自由自在度余生
祝天下所有女人幸福快樂
㊗️所有人週末愉快
包容係肯定自己也承認他人,
係一種善待自己,善待別人嘅境界。
係包容嘅背後,蘊含著愛心同堅強,
係挺直嘅脊梁,係博大的胸懷。

熱賣及精選
我貓貓睇唔清楚、你譜乜、但我支持您

樓主加油

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-23 12:52 AM 發表

人生、係一種責任,既然活著,就應該擔起生存嘅職責,唔係因為執著,而係因為值得。

人生路上,深一腳,淺一腳,悲傷係路上,希望也係路上;疲憊係路上,歡喜都係路上。

或者你嘅生活並不富裕;
或者你嘅工作不夠理想;
或者你正處於困境中 ...
你可知眾生的憂,悲,苦,惱,如何得來,那是因為眾生有執著的原故;
執著財富,執著名譽利欲,執著悅樂,執著自我,由此執著而產生苦惱。
有始以來,此世間有種種災難,加之無法避免老,病,死,故有悲苦。
追究其源,眾生心中亦可發現無明與貪愛,乃因執著,才有悲苦,只要脫離執著,則一切苦惱盡消。

我絕對支持..我的人生同你差不多。但活著希望帶著我的使命幫人。死而無憾

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2019-6-23 01:12 AM 發表

我貓貓睇唔清楚、你譜乜、但我支持您
謝謝我的朋友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 petsbb 於 2019-6-23 01:47 AM 發表

樓主加油
謝謝🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-23 02:12 AM 發表

你可知眾生的憂,悲,苦,惱,如何得來,那是因為眾生有執著的原故;
執著財富,執著名譽利欲,執著悅樂,執著自我,由此執著而產生苦惱。
有始以來,此世間有種種災難,加之無法避免老,病,死,故有悲苦。
追究其源,眾生心中亦可發現無明與貪愛,乃因執著,才有悲苦,只要脫離執著,則一切苦惱盡消。 ...
所以你一早普渡眾生.脫離了苦海

引用:
原帖由 真。污濁的樹根 於 2019-6-23 03:10 AM 發表

我絕對支持..我的人生同你差不多。但活著希望帶著我的使命幫人。死而無憾
為我地有目標有希望活著的人點讚👍

回覆 引用 TOP

大地驅使萬物活著,活著定當有其必要。

人活著,就有點複雜。正常懂得思考的人,不管活得愉快或困苦,經常問何解活著。殊不知,這不會有令人滿意的答案。

人每天能正常走動,不應浪費時間問這沒答案的問題,應做你想做的事,在你年輕力壯的日子,多以開心又正面的態度渡過每一天。

當然,生活多有限制,很多人不得不艱苦活著。你如能看透自己的侷限,才容易走出一片天地來。

_

簡單的道理,永不能三言兩語道出.
引用:
原帖由 soule 於 2019-6-23 12:52 AM 發表

或者你嘅生活並不富裕;
或者你嘅工作不夠理想;
或者你正處於困境中 ...
如果世界多d你咁既人,你話幾好呢

引用:
原帖由 果個失控的牛 於 2019-6-23 05:20 PM 發表

加油
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xobanana 於 2019-6-23 03:59 PM 發表

如果世界多d你咁既人,你話幾好呢
謝謝🙏其實很多同我一樣嘅人

引用:
原帖由 藍夜冷眼 於 2019-6-23 03:37 PM 發表

大地驅使萬物活著,活著定當有其必要。

人活著,就有點複雜。正常懂得思考的人,不管活得愉快或困苦,經常問何解活著。殊不知,這不會有令人滿意的答案。

人每天能正常走動,不應浪費時間問這沒答案的問題,應做你想做的事,在你年輕力壯的日子,多以開心又正面的態度渡過每一天。

當然,生活多有限制,很多人不得不艱苦活著。你如能看透自己的侷限,才容易走出一片天地來。

_ ...
是的!其實每個人活著都有自己嘅不容易
如果嚴格管好自己.
對自己要求高D
無論出現咩困難都不要逃避
我經常鼓勵自己只要手上有一蚊
我都仲有機會翻身

回覆 引用 TOP

或者就係要你經歷左咁多,你先會醒覺、先會明白,痛苦背後其實都是因為愛,沒有痛苦哪痛成長?
帶著感恩的心去活每一天,祝福你😊

一個普通的香港市民!
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。