我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
Playgroup都冇時間揾?真係冇乜可能,上一上網咋喎!我係要返工嘅媽媽,放工返屋企仲要玩一條龍服務(包全屋人,但煮唔到,放假先煮到),你老婆連飯都唔駛煮都話冇時間??搞邊科吖?

回覆 引用 TOP

樓主 每個人能力唔同,有時係街叫到D媽媽,一手推BB車,心口抱一件還去街市買菜,可以去做兼職,還做曬家務。
有D媽媽。唔洗做 有工人。有車出入。湊1,2個都叫辛苦到發瘋。
咁可以點比,你同太太認識時,應該知道他的能力。
我太太就係後者😂
當你覺得交待左叫太太做野時,他做唔到,就自己做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-6-20 09:24 PM 發表

個人能力問題,請個工人湊啦,嗌佢出去打份工
無錯, 返工請工人好過,
唔係個個女人都岩做家庭煮婦.

這位先生,我為母三年,我敢告訴你,孩子才十一個月大,不是最辛苦的時候,等他會行會走回爬,才是要分分秒秒看住,連手機都望不了的時候。先給你一個心理準備,以後只有越來越累,越來越辛苦,直到上學才能夠鬆口氣。
我們兩夫婦共同照顧一個孩子,除了簡單煮飯,洗衣,偶爾抹地,其他家務基本放棄。原因不是沒時間,而是累累累累累。
幸好老公無限支持,下班後會接力一下,兩個人一起分工合作。體能有限,我們都只要求自己做到七十分而已,不為難自己。但安全要最足。
請多關心太太,了解一下她的日常,十一個月大嬰兒不是那麼簡單的事。最花費時間的不是照料,而是邊做邊學。例如剛剛習慣做輔食,馬上又升級要吃別的,又要重新資料搜集。學習完又要進行試驗。。。除出吃,還有其他各方面都要照顧。
先生,你未必有意,可能只是人比較神經粗,不夠細心,快點醒覺,先觀察關心了解一下,別這麼快下定論說太太懶。
本人比較偏激,要是我付出了怎麼多,而我老公卻像你這樣想,我可能會做出不可挽回之事。不知道你老婆性情如何,但敬請用心待之。

引用:
原帖由 Bloodycotton 於 2019-6-26 03:11 PM 發表

這位先生,我為母三年,我敢告訴你,孩子才十一個月大,不是最辛苦的時候,等他會行會走回爬,才是要分分秒秒看住,連手機都望不了的時候。先給你一個心理準備,以後只有越來越累,越來越辛苦,直到上學才能夠鬆口氣。
我們兩夫婦共同照顧一個孩子,除了簡單煮飯,洗衣,偶爾抹地,其他家務基本放棄。原因不是沒時間,而是累累累累累。
幸好老公無限支持,下班後會接力一下,兩個人一起分工合作。體能有限,我們都只要求自己 ...
請問你有無返工?無返工,個先生經濟會好吃力

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2019-6-26 03:15 PM 發表

我全職媽媽,老公上班,經濟壓力唔會無,但除了BB和日常開支我們不會再有時間使錢,所以開支平衡。

回覆 引用 TOP

您試一日全職湊下,就知有幾忙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 08:51 PM 發表

點忙都未至於我以上講o既都做唔到呱
我識其他全職媽媽都係無工人, 仲可以攪幾樣PART-TIME生意, PLAN哂子女升學
你講得 plan 升學就知人哋啲仔女大曬啦,大佬,喂食同陪換片沖涼先係最花時間!
你呢種唔體諒人嘅老公係最仆街!翻工大L曬?
你老婆冇翻過工咩?佢唔識翻工搵錢咩?你有幾辛苦佢唔知咩?
你就冇做過全職家長啦!所以佢幾辛苦你跟本唔知!

我就係以前翻工,宜加要做全職!以前3萬一個月,係OT 到仆街,但 lunch time 有時間去買杯咖啡,慢慢行翻公司,三點三同同事係 pantry 講下是非, 講真邊個打工仔會真係十幾個鐘坐係度唔郁?

我可以話畀你知!Full time mum 辛苦好L多!畀我揀十萬次我都係揀翻工!

唔好以為自己搵到個錢翻屋企就要求多多唔體諒人!家務湊仔一樣要分擔!佢唔讀書畀個仔聽點解你又唔讀?個仔大家都有份,點解陪伴個仔變左係佢一個人嘅責任?
如果你覺得男人只負責翻工跟住畀家用,咁唔係叫負責任,你只係助養兒童!

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2019-6-26 03:15 PM 發表

個男人有錢請個工人番黎揍仔,個女人米有時間可以去番工囉
若然經濟壓力大,你係可以選擇帶套唔生的
又要娶妻生子又要有人揍仔又要老婆賺錢仲要自己冇經濟壓力,這𥚃是香港不是烏托邦

引用:
原帖由 晚間奔放的隊長 於 2019-6-29 09:57 AM 發表

個男人有錢請個工人番黎揍仔,個女人米有時間可以去番工囉
若然經濟壓力大,你係可以選擇帶套唔生的
又要娶妻生子又要有人揍仔又要老婆賺錢仲要自己冇經濟壓力,這𥚃是香港不是烏托邦 ...
你估我想生,係前妻,想揾長期飯票,故意有,我二十歲,年少無知,為責任先結婚,害了自己一生

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2019-6-29 12:36 PM 發表

你估我想生,係前妻,想揾長期飯票,故意有,我二十歲,年少無知,為責任先結婚,害了自己一生
你就年少無知,內射無罪嘛
你ex一係霸王硬上弓,一係就單性繁殖囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。