• 瀏覽: 20,945
  • 回覆: 160
  • 追帖: 3
全職媽媽24時開工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
你Sunday做一日就明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 康民署健身室 於 2019-6-24 12:40 PM 發表

做家務真喺好晒時間
特別喺拖地
來來回回個廁所擰水揸乾
拖完都成個鐘
但係嘥時間極,時間都係屬於自己既。
今日做唔切哩樣咪聽日做又唔需要趕deadline交貨,係多野要做但唔會吃力囉,都不致於好似樓主所講 15分鐘都抽唔到出嚟掛

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
我係女性.
講真,如果做一個全職媽媽,真係好繁忙,不過當然都要睇下你太太識唔識得分配時間!
好似我有個同事,佢可以全屋兩個鐘頭做哂所有家務,仲有時間俾自己非常上網…………
但另外,有啲組織能力有問題嘅,可能真係攪到全屋一鑊粥,樣樣都做唔掂!
你睇返佢究竟適唔適合做full time mon.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Koala.Lee 於 2019-6-24 18:26 發表

但係嘥時間極,時間都係屬於自己既。
今日做唔切哩樣咪聽日做又唔需要趕deadline交貨,係多野要做但唔會吃力囉,都不致於好似樓主所講 15分鐘都抽唔到出嚟掛 ...
我係在職媽,做全職媽係好辛苦,辛苦過番工果個。我覺得呢度d爸爸講野話全職媽湊11個月大B唔忙好好笑,亦都好冇良心。一個女人生完身體已經差左好多好多要好耐復元,但仲要冇得休息反而捱得辛苦過生之前,過冇咩點得訓既日子,做老公話要番工平時唔幫手又要求呢樣果樣,老公放工番黎有得透,但老婆係行24 x 7,你湊一日兩日就敢話佢唔辛苦,,而家講緊連續11個月覺好訓。仲好意思出post話老婆達唔到你要求?樓主係人唔係人?

家居IP CAMERA 幫到你找答案

回覆 引用 TOP

我全職家庭主婦,冇小朋友。有2個要睇住嘅老人。
8:00am起身,開機洗衫,整早餐,8:30俾老人食早餐、食藥,跟住幫老公準備返工衫褲。
9:00同老公一齊食早餐
9:15老公出門,開始執餐檯、洗碗洗杯碟。
9:40送老人去日間中心。
10:30返到屋企涼衫,再開機洗深色衫,手洗底褲、襪。
11點準備自己嘅午餐。
中午時間充足,可以休息到3點去買餸。
4點返到屋企準備晚餐
5點接老人返屋企、準備衫褲睇住奶奶沖涼
6點開始煮飯
7點30食晚飯,老人食藥
8點半同老公散步
10點返到屋企沖涼
12點左右訓覺
試過中午去銀行幫老公做嘢,果日就會好攰,因為銀行排隊實在耐。
尤其是有小朋友家庭,小朋友仲麻煩過老人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-6-25 07:42 AM 發表

我係在職媽,做全職媽係好辛苦,辛苦過番工果個。我覺得呢度d爸爸講野話全職媽湊11個月大B唔忙好好笑,亦都好冇良心。一個女人生完身體已經差左好多好多要好耐復元,但仲要冇得休息反而捱得辛苦過生之前,過冇咩點得訓既日子,做老公話要番工平時唔幫手又要求呢樣果樣,老公放工番黎有得透,但老婆係行24 x 7,你湊一日兩日就敢話佢唔辛苦,,而家講緊連續11個月覺好訓。仲好意思出post話老婆達唔到你要求 ...
樓主老婆好慘.

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

點解可以好忙好忙?

...
淨係換片+餵食 呢2樣野 已經夠玩大半日。
例如: ar 仔玩野, 呢頭換片。 唔夠15mins,  同你再開大, 不停無限loop
然後11 個月, 已經要加固, 但奶粉又未斷得住。 如果你小朋友鐘意扭計, 食2啖, 又走圍爬下, 或者唔肯食。 一餐飯至少餵一個鐘。
Ps 你老婆應該手腳有d 慢,但有d人真係急唔到。 體諒下啦

回覆 引用 TOP

引用:

點解可以好忙好忙?

...
佢係咪讀書唔多,
一 d 計劃都冇?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb97fa93d4c814 於 2019-6-20 08:40 PM 發表

你請三日假返去全職湊下,就知有幾忙。
岩呀

回覆 引用 TOP

永遠都覺得人地無野做,自己就最忙最辛苦

回覆 引用 TOP

你試吓咪知忙唔忙

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]