我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
誰會珍惜,當你還~~擁有
將要逝去,總想挽留

回覆 引用 TOP

可能私下有秘撈
出左去做雞

回覆 引用 TOP

湊仔好辛苦架大佬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
個人覺得連十五分鐘讀書比個仔聽都話無時間
個人覺得係態度問題

識好多媽媽 即使在職好多都堅持陪個仔讀書溫習床前小故事
身邊有十個八個三十幾歲媽媽 全職返工
Keep住進修
係家務有奶奶幫下手外 其他一腳踢
無請工人 話儲多些錢第日送個仔女去外國讀書 或者留來早些退休
態度決定一切 有些人做家庭主婦做得頭頭是道 有些人就得一個仔都搞唔掂

(利申: 本人是等退休中佬, 也欣賞全職日媽媽, 以上純粹男人意見,不喜勿插)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港自信的羔羊 於 2019-6-20 10:08 PM 發表

萬中老婆唔洗做嘢 仲要請到工人?!
睇清楚 啦
樓主是指萬中家用 ( 零用錢呀)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:51 PM 發表

有試過, 佢去左玩, 我全日湊仔, 唔覺有幾忙, 雖然我淨係湊仔, 無做家務, 但若做埋家務, 都唔覺有幾忙
返開工
做野快手
我係你
如果長輩肯幫手睇下工人
見返佢出黎返返工
唔岩做家庭主婦就唔好做

回覆 引用 TOP

女權
女人自以為矜貴

回覆 引用 TOP

我都係身為人父,其實老實講,11個月大既B,除左佢訓左,否則一日到黑你都要睇住佢同佢玩,因小朋友有時鍾意玩下呢樣攪下嗰樣,好易有意外,當然總有啲時間空出來,但當人比小朋友玩完一段時間都會好攰,如果你老婆會做家務已經算好,我老婆都係全職揍仔,但佢係唔會做任何家務除左煮飯

回覆 引用 TOP

雙親都要返工固然一定忙, 香港工作必定很忙、壓力大。
想解決問題唔係去諗自己有幾忙,人哋有幾唔忙。
找人幫手, 請個工人.  動作要快!

回覆 引用 TOP

事實唔可以叫忙,而係叫困身
好多時間浪費左係監察同互動到

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

真係好忙

回覆 引用 TOP

我係男
我湊過就知真係好L忙
所以全職媽媽係超級偉大
作為另一半係要十卜佢唔係質疑佢

七叔症候群~~

回覆 引用 TOP

忍一時風平浪靜

回覆 引用 TOP

人永遠都係不安於現在架啦

回覆 引用 TOP

做家務真喺好晒時間
特別喺拖地
來來回回個廁所擰水揸乾
拖完都成個鐘

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。