我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

第一次做媽媽,和第一做爸爸,都係一個新的學習體驗,互相體諒,互相支持係好重要嘅。
太太唔做,唔代表佢唔想做,或者唔肯做,可能係佢力不從心啫。
唔係人人都生完就可以變成supermom superdad,個仔11個月大,你哋做父母都只係11個月貨仔。
如果話太太無付出又唔公平嘅,個仔肥肥白白都係佢平時悉心照顧嘅成果啊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏花色羊羊 於 2019-6-23 12:21 PM 發表

生養小朋友無得咁計嘅
反而能力越高嘅媽媽,對教養先有要求
大把人放棄高薪厚職自己湊自己教
鬼唔知請工人好抵
但作為媽媽,唔會認為錢緊要過仔女嘅成長 ...
咁偉大

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2019-6-23 02:21 PM 發表

咁偉大
正常媽媽心態啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
肯定係沈迷 BK group, 淘寶,網上購物,因為我阿嫂都係咁,成日話好忙,都唔知佢忙d乜

回覆 引用 TOP

好彩你係到問 如果係bb condom 就大獲

回覆 引用 TOP

正所謂貴人善忘

回覆 引用 TOP

凑過小朋友就知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
Agree

回覆 引用 TOP

引用:

點解可以好忙好忙?

...
咁你呢?你又要老婆搵錢又要佢做家務?你喺呢個家庭負責邊part !

回覆 引用 TOP

引用:

點解可以好忙好忙?

...
有時小朋友扭計都消耗咗你幾個鐘, 除非放喺度有佢喊唔理佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Koala.Lee 於 2019-6-20 10:12 PM 發表

真係成日都聽到主婦咁講,但呢個世紀難題我從來都諗唔明。然後當有人問出口,往往得到無內容既答案“你試下咪知”“忙過你返工”etc...
返工俾人日chur夜chur,哩樣未得閒做就有19幾個人chur你另一樣野...處理自己事又可以點樣忙法..我都好想係有生之年得到有內容既解答.... ...
我一名親戚都差不多, 男做大公司FC, 太太生b 後冇做野, 個仔小學生, 佢冇請工人, 但亦不煮飯, 日日出街食, 男叫太太同佢去銀行搞少少野, 太太話好busy, 吾得閒, 佢成日同我講佢吾明佢幾咁吾得閒😂

我是C妹

回覆 引用 TOP

恭喜你 lmao

回覆 引用 TOP

樓主試下放老婆假去旅行三日咪知道囉。

回覆 引用 TOP

On9 post
你返工一日十二個鐘有假期
你老婆家庭主婦全職24個鐘冇年假
你覺得邊個攰d?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 08:51 PM 發表

點忙都未至於我以上講o既都做唔到呱
我識其他全職媽媽都係無工人, 仲可以攪幾樣PART-TIME生意, PLAN哂子女升學
能力和習慣性,大家互相體諒。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。