我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-6-20 11:17 PM 發表

有時男人凑仔同女人好唔同,我老公永遠唔會覺得個女夠鐘要食野,就頭先跌親去咗醫院,等緊照x光嗰陣個女由放學開始乜都冇食過。我問個女肚唔肚餓,我老公即刻答我佢唔餓... 我真係好想話佢我問個女唔係問佢。
之後差唔多8點我叫佢睇住個女,去買咗一份薯條同三文治返嚟。然後我開三文治俾佢,佢咪又係食晒...男人講就大聲,做嗰陣唔係呢樣甩就嗰樣漏...

我都係要等到個女二歲幾自己床訓覺先開始叫有覺好訓。有時 ...
你老公係唔係鬧完女百厭,個女唔敢叫肚餓,怕爸爸又鬧呀?

你返工十個鐘就話好攰
但全職媽媽係有返工無放工既
尤其是個仔仲咁細 時時刻刻都要睇住佢
11個月應該夜晚訓到一半要飲奶換片
依d邊個做?
一教訓足精神同幾個鐘醒一次係唔同
有時打掃完 個仔又喊 之後電話又響
同平日喂食都唔只3餐
喂完又要氹佢訓 又要消毒器具
與其將佢同其他人比較
不如實際d 請個工人或自己湊一個星期
睇下係咪真係咁易

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
香港人好精,以自己能力,經驗,學歷恆量自己可找份咩野工,賺幾多錢,請工人照顧家人後淨收入係幾多。如果最後決定做家庭主婦都係自己能力低既人,賺錢能力不高,試問這類能力低既人,做野点會有效率?梗係覺得連做主婦都好忙啦

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2019-6-22 08:02 PM 發表

香港人好精,以自己能力,經驗,學歷恆量自己可找份咩野工,賺幾多錢,請工人照顧家人後淨收入係幾多。如果最後決定做家庭主婦都係自己能力低既人,賺錢能力不高,試問這類能力低既人,做野点會有效率?梗係覺得連做主婦都好忙啦 ...
係呀,仲以無得放工為比喻。試問無返工又點放工呀...
在職媽媽表示難聽過粗口。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2019-6-22 08:02 PM 發表

香港人好精,以自己能力,經驗,學歷恆量自己可找份咩野工,賺幾多錢,請工人照顧家人後淨收入係幾多。如果最後決定做家庭主婦都係自己能力低既人,賺錢能力不高,試問這類能力低既人,做野点會有效率?梗係覺得連做主婦都好忙啦 ...
請不要貶低全職媽媽的偉大付出。

我屋企人年入球幾,都係放低份工,去照顧小朋友。(小朋友係正常孩子,吾係因為小朋友特殊而咁做)

肯做全職媽媽十居其九係因為母愛(當然老公要經濟上支持到)

我對全職媽媽只有敬佩!

我都做過全職媽,小朋友未返幼稚園時係忙,多數等佢地訓晏覺時間黎處理雜務。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Demetrius 於 2019-6-22 04:01 PM 發表

你老公係唔係鬧完女百厭,個女唔敢叫肚餓,怕爸爸又鬧呀?
係呀,係醫院己經俾我喝過佢叫佢唔好鬧,己經好痛,鬧完又唔會好返。呀女並唔係炸嬌成日喊既性格,佢不嬲好硬浄,今次跌親係我第一次見佢喊成咁。
仲好講,老公夜晚同我爭住要陪個女訓,又唔記得俾止痛藥佢食。我己經話第日你要返工我陪啦,佢都要去。點知半夜個女痛醒咗狂喊,我走過去佢居然鬧佢!如果我老公平時唔係咁𡃶佢,我真係會同佢開拖。結果我女對住我喊咗半個鐘直至我揾野墊住受傷嗰度先收聲。
男人唔係唔可以凑仔,而係你冇做開嗰樣野,你自然諗唔到嗰一步,同埋唔係佢生出嚟係唔會覺得痛。當然我老公從來都冇講過一句我全職好得閒呢d說話,因為佢係有試過單獨凑一個星期。

回覆 引用 TOP

全職媽媽過來人,有時不是湊仔辛苦而是不知如何教仔,煮什麼有營養餐俾小朋友食?那種壓力和焦慮可能耗費更大精力。好好溝通體諒,體小朋友上幼稚園就會松口氣!

回覆 引用 TOP

女人👩嫁俾男人,有好多心態,可以唔洗出外面做嘢,我前妻就係咁,離婚收場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngszewai412 於 2019-6-22 09:43 PM 發表

請不要貶低全職媽媽的偉大付出。

我屋企人年入球幾,都係放低份工,去照顧小朋友。(小朋友係正常孩子,吾係因為小朋友特殊而咁做)

肯做全職媽媽十居其九係因為母愛(當然老公要經濟上支持到)

我對全職媽媽只有敬佩! ...
我無興趣知道你家人既情況,亦無看低所有全職媽,不過我聽過話做全職媽怨好辛苦既多數都係我之前講既情況

返工可以蛇,睇小朋友蛇下都擔心,咁你明未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2019-6-22 11:10 PM 發表

我無興趣知道你家人既情況,亦無看低所有全職媽,不過我聽過話做全職媽怨好辛苦既多數都係我之前講既情況
師兄,我未聽過一個可以為小朋友放棄工作的全職媽媽係吾呻好辛苦。

做全職媽媽,吾會因為我能力低,搵錢小,不如全職。更大原因係吾想小朋友跟著工人,想親身照顧佢地。

佢地呻幸苦同能力的高低當然有一定關係,但我覺得更大關係是她們終日沉迷媽媽group, 結果樣樣都同人比較,様様都想俾最好的小朋友。於是,係好多男人心目中好簡單的事,就要加多好多時間先完成.

爸爸們,與其埋怨咁多。自己親自落場,幫老婆減壓.  再同老婆傾多d計,等佢地中小d 媽媽group毒.  只要減小比較,人生就開心好多。

補充一點,我吾係反對媽媽group.  當中有好多有用資訊。好似fb咁,成日睇人晒命,人地真實係點你又知幾多?慎用啦

回覆 引用 TOP

引用:

我係真心為仔女放棄事業
我收入冇呢度師兄十萬幾十萬一年,但最少人工請得起兩個12小時本地保母+2個8小時本地工人
問心打開工真係做唔慣家務,但照顧仔女既時間好快會過,仔女大左都唔需要你成日陪
我細個經常都見唔到父母,明白錢都買唔返親子時間

我身邊都識好多人工7-10萬都放棄工作照顧家庭
反而手停口停先迫住請工人湊仔

回覆 引用 TOP

湊仔24小時㗎大佬

回覆 引用 TOP

引用:

生養小朋友無得咁計嘅
反而能力越高嘅媽媽,對教養先有要求
大把人放棄高薪厚職自己湊自己教
鬼唔知請工人好抵
但作為媽媽,唔會認為錢緊要過仔女嘅成長

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。