我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:59 PM 發表

OK, may be u are right
有時男人凑仔同女人好唔同,我老公永遠唔會覺得個女夠鐘要食野,就頭先跌親去咗醫院,等緊照x光嗰陣個女由放學開始乜都冇食過。我問個女肚唔肚餓,我老公即刻答我佢唔餓... 我真係好想話佢我問個女唔係問佢。
之後差唔多8點我叫佢睇住個女,去買咗一份薯條同三文治返嚟。然後我開三文治俾佢,佢咪又係食晒...男人講就大聲,做嗰陣唔係呢樣甩就嗰樣漏...

我都係要等到個女二歲幾自己床訓覺先開始叫有覺好訓。有時你老婆未必真係好忙,只係長期睡眠不足啫。

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:34 PM 發表

有心做o既話, 點會做唔到丫
人的智力能力耐力體力,的確有高低之分
如果你老婆做FTM之前,都唔係做事快靚正的事業型叻女,你又怎可能期望,她會是一個 efficient 的家庭主婦呢?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

太太幾歲?

回覆 引用 TOP

其實都要睇你小朋友痴唔痴身
肯唔肯自己玩
夜晚訓得好唔好
我都係全職家庭主婦
之前真係好累
後黎老公都請左家務助理
以下係每日粗略時間

餵仔五餐 2個鐘左右 有時試新食物要耐一點

換片 20分鐘左右

準備bb食物 (我通常都每餐煮新鮮野,切下生果)約40分鐘

同bb落街曬太陽 30-60分鐘(行商場,海皮,沙灘之類)

吸塵+拖地 35分鐘 (屋企基本每日一次+細路食完飯成地都係,次次都要跟手抹)

晾衫洗衫摺衫 (洗兩機,大人細路各一機)20-30分鐘左右 阿b開始八卦,有時都唔太順利,拖慢速度

抹玩具playmat 餐椅 bb床 洗奶樽(可能玩具太多了,每日洗一堆,輪住清潔)40分鐘

沖涼老公返黎幫手一齊搞
仲有其他抹家具,買菜,換床單,洗冷氣隔塵網,洗廁所,浴缸之類呢

不過每人能力不同,我相信有好多媽媽比我更快手

引用:
原帖由 fb97fa93d4c814 於 2019-6-20 08:40 PM 發表

你請三日假返去全職湊下,就知有幾忙。
可能一日都顶唔顺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb97fa93d4c814 於 2019-6-20 08:40 PM 發表

你請三日假返去全職湊下,就知有幾忙。
十分認同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2019-6-20 10:08 PM 發表

你叫你老婆休息幾日,你代替你老婆做幾日家務,睇睇系唔系咁忙咪知囉
你都話佢系全職媽媽,應該也是全職老婆,一天除睡覺外,都系返緊工或 standby,根本無自己的時間,尤其晚上仲要滿足你的...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
如你不明白,就轉換角色試一試,就真想大白了。

回覆 引用 TOP

又要去送外賣呢!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
我真係試過掉轉角色去做.洗衫,掠衫,摺衫,掠床單仲要攞去曬,煮飯買餸(洗碗,切嘢,煮),拖地掃地.
洗冷氣隔層網,風扇.倒垃圾洗浴室等.有時仲要放滅蚤蛋之後要抹成屋既傢俬.結論係我情願返工.辛苦到想死.
如果你掉轉角色做,我相信你會好努力返工.加上你有埋個仔.你老婆甚至連瞓既時間都無.你真係要試下嗰種辛苦.試完你同老婆少D拗撬.

樓主,每日能力吾同,好難講點解。

你幻想一下,你老闆特然要你坐自閉房,但俾好小野你做,你每日對住四面牆,不出得街,無人同你傾計.  之後要你OT,7x24係公司standby做你口中的好小野......

如果每個新手媽媽都明白bb只需食得訓得all得,就吾會咁大壓力。

佢覺得忙未必真係忙乜,有時係壓力。做老公,俾多d支援,放工幫手,多d同佢傾計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:51 PM 發表

有試過, 佢去左玩, 我全日湊仔, 唔覺有幾忙, 雖然我淨係湊仔, 無做家務, 但若做埋家務, 都唔覺有幾忙
唔覺唔覺,冇做又唔覺,得把口?!

我一弟一妹同我差8-10 歲,讀書時經常湊佢地,所以我明白要湊仔,做家務,買埋家中日用品,係忙到冇自己時間。

我老婆做左ftm 5 年,我完全體諒到佢辛苦,每日佢買餸,放工必定我煮,洗埋碗,宜家個仔十幾歲,自動自覺食完飯洗碗,連考試都唔會間斷,因為我地身教令佢明白,家中三人分擔家務,一人停左就要另一人頂上,所以不要增加別人工作量。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:53 PM 發表

咁係佢炒左啲工人先轉做FULL TIME MUM o既
師兄搵萬中,請工人⋯沒有說服力⋯
宜家你老婆幫你慳錢唔洗請工人,只係呻下辛苦,咁都唔得?
其實佢話辛苦,你都唔會出手做ga啦,開po 唱老婆為咩?

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:53 PM 發表

就係唔覺有幾忙
唔覺你咪試下做佳套lo...得把口⋯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。