• 瀏覽: 20,431
  • 回覆: 160
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:28 PM 發表

咪就係
算啦啲女人冇道理架,
大把老公星期六日全職湊仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:12 PM 發表

唔洗返工咩, 我好難請到假
返工搵錢養育家庭,
反而倒轉頭俾老婆鬧😂

回覆 引用 TOP

當老公七點起身準備返工,
全職媽媽們睡到9:00,起身餵奶後再睡覺

當老公一點放食飯,要即刻衝落去排隊鯨吞個lunch,
全職媽媽們拖着BB車,在樓下約定別人家的師奶,一齊瀏覽OpenRice,選擇在什麼餐廳high tea,分享湊仔心得

到了3點3,老公們已經係公司做到開始頭暈,
全職媽媽一邊湊仔,一邊觀看都市閑情,一邊吃着糕點

到了四五點,公司最忙時間,老公們開始搏殺做嘢,務求OT少啲
全職媽媽們和小朋友開始午睡

到了七點,老公終於放工了,但要企大半小時乘車回家
全職媽媽們用了一整天,終於完成了唯一的家務:拖地(雖然屋企很少)

到了八點,老公終於回家了,
外母煮完飯,把飯餸送上門,
全職媽媽在抱怨為什麼老公這樣晚才回家吃飯,全職媽媽們10分肚餓

吃完飯,全職媽媽們抱怨老公不用湊仔,發起罷工行動,
老公們說抱歉認低威,開始執枱洗碗

到了睡覺時分,老公氹掂小朋友睡覺,想和老婆親密親密
全職媽媽們說,還要觀看TVB深宵劇集

回覆 引用 TOP

好多野做嫁

hihi

回覆 引用 TOP

你老婆好好笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
Taking good care of a kid & the house are a lot tougher than a full time job. Stop complaining!!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb97fa93d4c814 於 2019-6-20 08:40 PM 發表

你請三日假返去全職湊下,就知有幾忙。
我湊過,一啲都唔忙,仲幾享受

回覆 引用 TOP

睇好因素。可以好忙,都可以唔忙。

我老母日日都話佢自己好忙。發現原來佢有潔癖。以前佢中意日日洗衫抹地。仲要系我地著過一次就洗(講緊面衫,唔系底衫褲喔)。而佢做嘢,永遠都用人地2至3賠時間。但身體又唔好,所以要抖下做下。依家仲管住我細佬啲衫。一樣話自己好忙冇時間。

所以其實系可以好忙,如果好執著。

回覆 引用 TOP

每個人能力同專長都唔同既。daily野做晒,你講果啲ad hoc野你咪幫佢頂頂。個仔你都有份架。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
我個細路已經 22 歲,已經返工,但我老婆無返工,佢都仲係話好忙
R 晒頭都吾知忙乜

回覆 引用 TOP

你睇諒佢Or轉换身份

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]