我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙好忙

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 07:54 PM 發表

我老婆係全職媽媽, 成日話自己好忙

其實我唔明有幾忙, 個仔11個月, 都係平時的餵食, 換片, 沖涼, 做下家頭細務, 又唔洗煮飯.

點解可以好忙好忙?

Playgroup又話無時間揾, 叫佢每日讀15分鐘書比個仔聽又話無時間, 去旅行成年前叫佢PLAN又話無時間, 親戚一個星期黎探個仔一次又話阻住佢攪到無哂時間, 仲話我親戚呢樣果樣.

...
話自己得閒 即係想老闆加workload

回覆 引用 TOP

我覺得你應該叫一聲,親愛嘅老婆大人,你辛苦了。

回覆 引用 TOP

『女人』你今世都吾會明白佢地忙乜野

回覆 引用 TOP

我識得有人係雙職家庭,返屋企都係咁樣煮飯湊仔,就咁聽你講證明你老婆時間管理唔好

回覆 引用 TOP

女人邏輯係戇鳩,

你試吓叫佢唔好湊仔,去返工,
請工人湊

佢一定唔肯
因為湊仔一定輕鬆過返工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋宇宙的高潮 於 2019-6-26 01:18 PM 發表

無錯, 返工請工人好過,
唔係個個女人都岩做家庭煮婦.
叫佢哋唔好湊仔去返工,
佢哋又唔肯㗎啦😂

回覆 引用 TOP

我見識過好多媽媽有請工人,
自己又唔使做,
都話湊仔辛苦😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-6-29 12:41 AM 發表

唔好以為自己搵到個錢翻屋企就要求多多唔體諒人!家務湊仔一樣要分擔!佢唔讀書畀個仔聽點解你又唔讀?個仔大家都有份,點解陪伴個仔變左係佢一個人嘅責任?
如果你覺得男人只負責翻工跟住畀家用,咁唔係叫負責任,你只係助養兒童! ...
講得咁好聽,
你又會唔會分擔下你老公份工作呀?

最慘係個老公朝九晚九,
返到屋企仲要做埋你嗰份

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-6-29 12:37 AM 發表

你講得 plan 升學就知人哋啲仔女大曬啦,大佬,喂食同陪換片沖涼先係最花時間!
你呢種唔體諒人嘅老公係最仆街!翻工大L曬?
你老婆冇翻過工咩?佢唔識翻工搵錢咩?你有幾辛苦佢唔知咩?
你就冇做過全職家長啦!所以佢幾辛苦你跟本唔知!

我就係以前翻工,宜加要做全職!以前3萬一個月,係OT 到仆街,但 lunch time 有時間去買杯咖啡,慢慢行翻公司,三點三同同事係 pantry 講下是非, 講 ...
咁你點解唔返工啊😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:53 PM 發表

就係唔覺有幾忙
老實講啦,
在座咁多位爸爸,
肯定經常星期六日全日湊仔
比老婆放下假

就係好多爸爸試過全日湊仔,
都唔覺得辛苦,
先唔明點解女人可以成日話辛苦

同埋班女人根本唔識倒轉諗,
個老公放假仲要湊仔,
其實班老公先係完全冇假放

回覆 引用 TOP

香港女仔公主病就全世界都知,
做咗阿媽都係公主媽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1ronMan 於 2019-6-20 10:34 PM 發表

有心做o既話, 點會做唔到丫
根本班阿媽仲未做好準備做阿媽

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。