你快樂嗎(遇事不責備.你做到幾點)

你快樂嗎(遇事不責備.你做到幾點) E-mail 此主題給朋友

每一日我訓覺之前都會問自己
我非常快樂
因為我嘅快樂來至心態
就算俾人鬧我都唔會有情緒
我有自己嘅原則.唔會因為外人影響到我
我睇過一本書(女人你要溫柔到老)
裡面最深刻的一句說話係
你唔係買賣菜的.別總是大呼小叫
溫柔唔係委屈求全,愛他不等於失去自己
這是一本剖析女性內心嘅書
用故事、哲理幫助女性醒悟自身
發現自身問題,
解決生活與工作中嘅矛盾
撫平內心焦慮不安
值得所有女性閱讀並深思
讓本屬於女人嘅溫柔重新被正式
讓呢個世界嘅每一個角落都充滿溫柔同善意
願每一個女性都學識
溫柔的對待自己,溫柔對待他人。
而咁樣一種溫柔,係寬容、信念、堅持同勇敢一同練成的
我阿媽是一個非常智慧嘅女人
佢經常告誡我女人要溫柔似水
遇事不責備係夫妻之間最長情嘅告白
比如小朋友病左妻子耐心照顧過程中唔止係疲憊,佢地更多嘅係自責.子女生病,媽媽都希望生病果個係自己
作為先生你關心孩子嘅同時如果同太太講一句媽咪辛苦你啦
我想女人多數都會好感動
而唔係你對佢指指點點話未盡責
呢一點我感受頗多
有時難聽嘅說話就好似一把利劍
隨時可以刺穿對方嘅心臟
所以說話係一門藝術悅人悅己
如果我地與另一半相處嘅過程中尊重對方過去嘅生活方式會開心好多
唔好試圖改變對方
互相影響,互相學習.忽略對方嘅缺點
多D讚美和鼓勵效果會大有不同
其實一句你辛苦啦會軟化一個人嘅心
多D同另一半講一句辛苦你啦
夫妻之間無一例外唔會意見發生分歧
當你爭贏了道理卻會輸了對方
我好感謝佢出現係我嘅世界
佢從來都唔會花言巧語
但係佢會認真聆聽我嘅心聲
無論佢平時工作幾忙
佢都會記得我講嘅嘢
會關心我嘅子女,輕輕的一聲問候
我平時一日可能發幾百條朋友圈
佢都會留意我的重要訊息
我同佢由認識到宜家都一直保持著無論幾累
一定要同對方講一句晚安
其實我同佢之間都會有意見相左嘅時候
以前我好難接受佢我係度講佢保持沉默
後來我先明白佢先係一個真正嘅智者
當佢一定覺得佢係正確嘅時候我都會同佢講一句無所謂啦!就聽你嘅
我點解要同你鬧交
除非我贏左之後你頒獎俾我
所以就算係冷戰期.我地都不忘提醒對方好好食飯.好好照顧自己
係度我真係要好好多謝一位師兄
我記得上一次我係決心想同佢分開
後來佢講嘅嘢打醒我
原來一路以來錯嘅係我唔係佢
當佢果晚由其它城市出現係我面前嘅時候
我先發覺原來我地早已走進對方嘅內心
原來我地之間早已習慣日日都有對方嘅存在
佢雖然大我幾年
但係佢係我面前好似細路
隨時隨地都會發一條訊息俾我
做咩都要隨手拍一張相俾我
佢好照顧我情緒
雖然佢平時都係用英文處理工作
但係佢從來都唔會係我面前講一句英文
佢知道我粵語麻麻地(雖然溝通無問題)
但係佢都堅持同我講普通話
我內心深處已經無數次提醒自己一定要努力提升自己做一個有格局嘅女人
配得起佢所有嘅好
無論將來我地可唔可以陪伴到老
我都已經好正常去面對
因為我話過尊重佢所有選擇
就算有一日佢話想子女幸福快樂要複合
我都尊重佢嘅選擇
起碼大家曾經愛過
留住一些珍貴回憶同美好足夠了
係你最美好嘅年紀有一段美好嘅經歷

大家唔好覺得我係一個婆婆媽媽嘅人
其實我平時工作特別忙
我見到以前好多人出post 都好迷茫
我希望係呢度可以有一方淨土
真正幫助到有需要嘅人
祝願所有人日日開開心心
只要你心中有期待.你願意等待
一定會遇到屬於你嘅幸福
晚安

熱賣及精選
我飲到好貓' ,但我永遠支持您

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2019-6-20 02:02 AM 發表

我飲到好貓' ,但我永遠支持您
咁你都早D訓啦!聽日得閒再繼續

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 02:00 AM 發表

我非常快樂
因為我嘅快樂來至心態
裡面最深刻的一句說話係
發現自身問題,
解決生活與工作中嘅矛盾
撫平內心焦慮不安
值得所有女性閱讀並深思
讓本屬於 ...
我經常花時間寫咁多嘢唔係曬幸福
都未覺得自己好偉大
係我由爸爸走之後
第一個bb出生之後我嘅心態完全變左
我學識包容和體諒我開心左好多
所以我係度希望人人都健康快樂
我覺得自己善良係一種美德
無論人地點樣認為都已經不重要
內心嘅快樂先係真正嘅幸福

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 02:05 AM 發表

咁你都早D訓啦!聽日得閒再繼續
好呀!大家一齊覺覺豬、別諗金多'我諗起細佬妹心痛壓力大、因為佢有重病、我自己體又差、如訓唔到'再買再飲、願您幸福、我的香討好朋友

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2019-6-20 02:12 AM 發表

好呀!大家一齊覺覺豬、別諗金多'我諗起細佬妹心痛壓力大、因為佢有重病、我自己體又差、如訓唔到'再買再飲、願您幸福、我的香討好朋友 ...
好嘅早抖
唔好唸咁多.煩惱都係自己俾嘅
希望你細佬妹早日康復
都希望你健健康康

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 02:00 AM 發表

我非常快樂
因為我嘅快樂來至心態
裡面最深刻的一句說話係
發現自身問題,
解決生活與工作中嘅矛盾
撫平內心焦慮不安
值得所有女性閱讀並深思
讓本屬於 ...
吾日三省吾身,有幾多人可以做得到?
"我平時一日可能發幾百條朋友圈".......你都好忙喎!
"就算有一日佢話想子女幸福快樂要複合,我都尊重佢嘅選擇".......你講緊前夫?  如果喺嘅話,咁你現任男朋友會點諗呢?
事情發展真喺撲朔迷離!

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-20 03:46 AM 發表

吾日三省吾身,有幾多人可以做得到?
"我平時一日可能發幾百條朋友圈".......你都好忙喎!
"就算有一日佢話想子女幸福快樂要複合,我都尊重佢嘅選擇".......你講緊前夫?  如果喺嘅話,咁你現任男朋友會點諗呢?
事情發展真喺撲朔迷離! ...
我同你之間有代溝
如果一個人唔識放低心中嘅一D雜念係好難做到
我做電子商務平台的你話忙唔忙呢
我講我男朋友
我前夫同我已經係過去式

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 03:51 AM 發表

我同你之間有代溝
如果一個人唔識放低心中嘅一D雜念係好難做到
我做電子商務平台的你話忙唔忙呢
我講我男朋友
我前夫同我已經係過去式
唔喺代溝,喺你表達唔清晰。
"就算有一日佢話想子女幸福快樂要複合".......什麼叫複合?

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-20 03:54 AM 發表

唔喺代溝,喺你表達唔清晰。
"就算有一日佢話想子女幸福快樂要複合".......什麼叫複合?
所以宜家努力緊學識香港文化
如果唔係得日同子女溝通有問題
同你講笑嘅
咁認真做咩喔

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 03:56 AM 發表

所以宜家努力緊學識香港文化
如果唔係得日同子女溝通有問題
同你講笑嘅
咁認真做咩喔
你落咗嚟香港幾耐?
香港文化唔難學,好快你就曉。
我諗依家你嘅仔女粵語比你好。

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-20 04:05 AM 發表

你落咗嚟香港幾耐?
香港文化唔難學,好快你就曉。
我諗依家你嘅仔女粵語比你好。
13年啦!不過呢6年大部份時間都係內地工作
我覺得香港人其實都特別純良
可能我身邊認識D香港朋友或客人同我一樣掛哈哈
不過身處一個城市一定要學識融入
如果唔係會覺得自己好孤立無助
不過我還好,性格問題.朋友多.

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 04:10 AM 發表

13年啦!不過呢6年大部份時間都係內地工作
我覺得香港人其實都特別純良
可能我身邊認識D香港朋友或客人同我一樣掛哈哈
不過身處一個城市一定要學識融入
如果唔係會覺得自己好孤立無助
不過我還好,性格問題.朋友多. ...
香港特別純良?....我唔多覺囉,我覺得特別燥,無乜禮貌就真。

引用:

我非常快樂
因為我嘅快樂來至心態
裡面最深刻的一句說話係
發現自身問題,
解決生活與工作中嘅矛盾
撫平內心焦慮不安
值得所有女性閱讀並深思
讓本屬於 ...
寫得好好

大師父北戴河永世DIE HEART 網傳最強入室大弟子

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-20 02:14 AM 發表

好嘅早抖
唔好唸咁多.煩惱都係自己俾嘅
希望你細佬妹早日康復
都希望你健健康康
多謝您!願您幸福美滿

62 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。