一個月家庭伙食幾多錢? 香討焦點

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

請問各位, 你地一個月屋企伙食大概用幾多錢?
我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?

**補充少少, 應該係伙食只包星期一至五, 唔計六,日,或公眾假期, 一個月大概$4000,
至於食物都係一般有魚,菜,肉, 晚飯一次過煮埋第二日既午餐~ ...
一個月4000 有魚,菜,肉 夠五口食
師兄你娶左個好老婆啊 珍惜
你自己試下出街買餸 我平時有出開街買餸
你俾4000蚊一個月 要買五口餸 仲要食到兩餐
新鮮肉與你屋企無緣
急凍魚/肉 才可行

不過睇區既 有啲區既街市比較平
但都係肉類一定要買急凍先得

4000咁洗係有啲綁手綁腳
油鹽醬醋 薑蔥蒜個啲依家都唔平架

兩公婆..基本係無飯...
一個月6k左右..我覺得已經算幾慳家..
樓主好野~點做到的?

回覆 引用 TOP

躲進小樓成一統,管他春夏與秋冬。
1家4口1, 其中一個係BB, 固唔洗計佢

只夜晚-- 100/日

回覆 引用 TOP

如果住係深水埗可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haha0138 於 2019-6-20 02:33 PM 發表

對的 我個friend一個人住 佢話食得好慳呀 一煮食三餐 佢話要三千蚊送菜一個月
依家物價真係貴咗好多,自煮可以慳唔少,一家人出街食餐飯隨便都要幾百蚊落樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ciciau0111 於 2019-6-20 01:46 PM 發表

台灣物價低,收入一樣低,移民有乜用
移民都唔會揀台灣,太多天災

引用:
原帖由 kee1203 於 2019-6-20 02:12 PM 發表

未計糧油什項
無錯,淨買餸一餐都要成百蚊,而且煮出既兩個餸都係普通家庭菜,但求溫飽

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-6-20 02:49 PM 發表

現今香港地,每月每人4000,都唔跨。

樓主好勁!!!!!!!好慳家!!!!!
成年人基本上要食一百蚊一日,所以一家人煮飯係會慳啲

回覆 引用 TOP

補充下,唔計星期六,日的。
早餐,通常買面包,家庭裝,通常15至23蚊,夠2人食啦,有時買4塊方包搽面包食,唔係慳,係冇時間去煮。
午餐,我通常自己煮,意粉,炒飯,烏東,有時出街食,都係38蚊內。
晚餐,我只煮2個送,好簡單的40蚊搞掂,但通常都5,60一餐,我不是買平野,買百佳農夫本地豬,如果岩買本地有機菜,蒸炆排骨,肉餅,蕃茄炒蛋,炒雞肉,薯仔蛋餅,我昨晚就露筍炒日本豬肉片,食材已經60蚊。其實我冇特別計,總之我用極都係老公俾的2500,除非我嗰個月買多左額外野,例如衫,護膚品...,如果唔係真係夠喎。
引用:
原帖由 張翼 於 2019-6-20 05:11 PM 發表

你地食乜可以咁平?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-6-20 06:52 PM 發表

移民都唔會揀台灣,太多天災
仲有個超低智既蔡英文

引用:
原帖由 goldenfat 於 2019-6-20 07:47 PM 發表

仲有個超低智既蔡英文
哈哈!台灣國際觀太窄

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。