一個月家庭伙食幾多錢? 香討焦點

4千太小了
4大1細
唔係食平貴野問題
一餐餸5個人食
平極都$100-$150啦

回覆 引用 TOP

一餐約200, 一曰2餐, 一個月12000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

請問各位, 你地一個月屋企伙食大概用幾多錢?
我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?
公開你的餐單吧

每餐$25,2大人加埋$50,一天$100,一個月都3000

我2個人最少要$5000一個月。點可以做到$4000一家5口呀?

回覆 引用 TOP

中午唔一定要煮飯,粥粉麵飯夠幾個人食都可以好經濟,隔夜飯炒飯或煲粥,十零蚊銀針粉加幾隻蛋同蔥炒,火腿通粉等,夠幾個人食都唔會貴得去邊。
唔計柴米油鹽費用,四千蚊其實都唔會太差,但亦唔會大魚大肉。好多經濟小菜六七拾蚊以經可以三送一湯。蝦皮、豆腐、支竹、雞蛋、瓜菜、紅蘿白蕃茄等,配搭急凍雞扒肉切粒,以經千變萬化。煲老火湯就比較難,但好多滾湯都好好味亦好平,金銀蛋菠菜湯,紫菜豆腐湯等真係好多選擇。
細路仔時屋企好窮,但都食得夠飽同好好味,未試過捱餓...

一家6口,四大兩細,每星期去一次北河街,洗$1200, 未計超巿買米

從來唔出街食

回覆 引用 TOP

我一家4口 2大2小 要$300一日

回覆 引用 TOP

太小

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tmstms 於 2019-6-20 04:19 PM 發表

公開你的餐單吧

每餐$25,2大人加埋$50,一天$100,一個月都3000
我補充少少, 應該係伙食只包星期一至五, 唔計六,日,或公眾假期, 一個月大概$4000,
至於食物都係一般有魚,菜,肉, 晚飯一次過煮埋第二日既午餐~

引用:
原帖由 陳耀 於 2019-6-20 04:22 PM 發表

中午唔一定要煮飯,粥粉麵飯夠幾個人食都可以好經濟,隔夜飯炒飯或煲粥,十零蚊銀針粉加幾隻蛋同蔥炒,火腿通粉等,夠幾個人食都唔會貴得去邊。
唔計柴米油鹽費用,四千蚊其實都唔會太差,但亦唔會大魚大肉。好多經濟小菜六七拾蚊以經可以三送一湯。蝦皮、豆腐、支竹、雞蛋、瓜菜、紅蘿白蕃茄等,配搭急凍雞扒肉切粒,以經千變萬化。煲老火湯就比較難,但好多滾湯都好好味亦好平,金銀蛋菠菜湯,紫菜豆腐湯等真係好多選擇。
...
多謝你的分享,啟發我也可以回歸簡單。不用刻意追求每餐精彩豐富,因為慳也可以夠飽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

請問各位, 你地一個月屋企伙食大概用幾多錢?
我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?
我自己無計過,因為吾係日日煮飯,
反尔樓主就好叻,可以分享下每餐煮咩菜式?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 st.Angel 於 2019-6-20 03:30 PM 發表

我只知我每月2500夠我同老公早餐,我自己午餐,同我加老公晚餐。而呢2500我仲會買下少少日用品同買下衫。
你地食乜可以咁平?

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-20 04:39 PM 發表

我補充少少, 應該係伙食只包星期一至五, 唔計六,日,或公眾假期, 一個月大概$4000,
至於食物都係一般有魚,菜,肉, 晚飯一次過煮埋第二日既午餐~
有冇湯?

4人,平均一日200買送,柴米油鹽。
一日如果去到250-300 就可以買多的海鮮!
所以6000-9000 差不多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。