一個月家庭伙食幾多錢? 香討焦點

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

請問各位, 你地一個月屋企伙食大概用幾多錢?
我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?
合理支出.

引用:
原帖由 農場Cute水管 於 2019-6-19 05:47 PM 發表

兩個人用3500一個月,食午餐加晚餐,點樣食魚翅呀?  碗仔翅都仲可能得既 😓😓
吾係3500蚊一餐呀 師傅
嗰價係自煮價.出街梗係唔得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-19 07:23 PM 發表

其實係香港真係好多人都捱得好辛苦
我都深有體會
所以唔怪得咁多人宜家怨聲怨氣
香港人日做夜做好多人夜晚一齊食餐飯都係好奢侈嘅事
加油💪
香港真係官商勾結加地產霸權.做生意租金支出比例過大

回覆 引用 TOP

樓主一家5口4K咁平伙食費,我兩個人平均用2.5-3K 一個月

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 曾嘈吵 於 2019-6-19 09:34 PM 發表

咁折墜, 真係陰公, 百佳惠康都食唔起
唔好咁講好多人都係幫趁家寶的咁講會折福的

回覆 引用 TOP

我只知我每月2500夠我同老公早餐,我自己午餐,同我加老公晚餐。而呢2500我仲會買下少少日用品同買下衫。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2019-6-20 03:09 PM 發表

合理支出.
點會合理呀?
4個大人個個都吾洗返工,餐餐係屋企食? 定日日都帶飯
我當吾計個小朋友, 除返開一餐50蚊,4個大人食
有冇可能日日如是...

回覆 引用 TOP

好難計

回覆 引用 TOP

我同老公返工,只返屋企食晚餐,工人同2歲仔仔就早午晚餐屋企食,我一個月俾工人2000~2500, 夠買埋生果同間中煲湯(唔計星期日工人放假屋企無煮飯,帶埋仔出街食)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?
真係大概
2個大人,我最少4500
計埋1個月出去食貴d(一個月一次左右),350-400到
晚上2個煮飯大約100蚊/1日到(平均)
有時煲下湯
有時打下邊爐
2樣都貴

"要努力做個好老婆丫"

回覆 引用 TOP

基本上 如果買冰鮮肉 每個人10蚊至15蚊 足夠一餐

回覆 引用 TOP

好慳好慳買平餸,我相信4千蚊都可以

月野兔 Cathy 💖🐰

回覆 引用 TOP

引用:

大概$4000,
你地呢?
點得呀?
我一家三口要11000-12000。
仲要食得好普通

引用:
原帖由 wize 於 2019-6-20 04:01 PM 發表

點得呀?
我一家三口要11000-12000。
仲要食得好普通
冇話唔得,魚蛋+腸仔煎蛋+白飯,都可以當一餐

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

$2000

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。