一個月家庭伙食幾多錢? 香討焦點

引用:
原帖由 Maitinana 於 2019-6-19 07:31 PM 發表

如果香港唔係我地個家,真係想跳船去d物質低嘅地方生活。
其實好多人都會有甘既諗法,想走,奈何走唔到

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-19 07:39 PM 發表

如果一家人都係香港生活習慣左輪不到你揀
因為你唔係自己一個人
一家人整整齊齊就係幸福
所以凡事唸開D囉
係呀,家人好重要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-6-19 07:40 PM 發表

其實好多人都會有甘既諗法,想走,奈何走唔到
唔知幾時中六合彩

引用:
原帖由 Maitinana 於 2019-6-19 07:42 PM 發表

唔知幾時中六合彩
六合彩買個希望都好,好多人都唔敢諗未來,活在當下過得一日算一日

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 06:50 PM 發表

其實大家唔需要爭論,因為平有平食,貴有貴食,無話岩定錯,我只係想知大部分人用係伙食係幾多錢
我支持你嘅心態.頭先我實話實說都被人屌
食平嘢貴嘢都唔緊要
最緊要一家人開開心心
好難得一家人一日係一齊食一餐飯
食咩都係開心嘅
以前我老爺年紀大,所以我都係買D貴嘅

兩大一細, 唔包早餐(午餐,晚餐,生果)要9000左右
我諗早餐都要一千

已經都唔係豪食, 快餐店都唔平

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-6-19 06:10 PM 發表

師傅有冇落過楊屋道街市呀?
我經常趁佢就收檔買海鮮超平。
我買野都係去佳寶咋,你估
日日好似你地咁去百佳惠康?
要好撚慳先供到樓㗎
咁折墜, 真係陰公, 百佳惠康都食唔起

我五大人, 嚴格係4.5個, 因有個90歳食半份夠啦! 只食早晚, 午餐各自在外食, 約$5000。我地吾大肉的, 但食下魚呀蛋呀咁囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場Cute水管 於 2019-6-19 06:19 PM 發表

要供樓仲食海鮮
你咪仲奢侈 好意思講出黎
我食雞翼咋,$1.5/隻,兩個人煮7隻咋
$10.5, 加半斤菜 幾蚊
海鮮邊食得起呀
對,通常任公屋先食海鮮.  所以領展先咁旺

No More Hide

回覆 引用 TOP

4人,大概6至9k, 有時買下油,海味乾貨。。所以好難計

回覆 引用 TOP

我屋企要7,8000先足夠!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千雷 於 2019-6-19 10:42 AM 發表

請問各位, 你地一個月屋企伙食大概用幾多錢?
我就一家5口, 4個大人, 一個4歲小朋友, 唔計早餐, 只係午餐+晚餐
大概$4000,
你地呢?
有個慳家女人先做得到

我屋企5成人
青斑55左右/龍躉60/龍利魚50/紅衫魚40/倉魚30
雞78/豬骨45/鯽魚25(煲湯材料未計)
排骨40/雞翼30/牛肉40/牛腩55/牛扒80(排骨平時價,唔係E家天價時期)
青菜10
雜菜25
以上任選4菜一湯,每日中、晚2餐平均勉強300蚊一日,一個月大約10000蚊,計埋其他配菜材料,油鹽醬醋米,一個月大約13000。有時去酒樓餐廳,計埋早餐下午茶,一個月2萬左右,正在諗辦法降低伙食成本。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。