註冊 登入



打印

冇經歷過失戀嘅人系唔會長大嘅

冇經歷過失戀嘅人系唔會長大嘅 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
冇經歷過失戀嘅人系唔會長大嘅。失戀系痛苦嘅一件事,有嘅人需要很長嘅時間去治療,想要把對方忘掉,也有嘅人振作起嚟,重新開始自己嘅新生活。
1、好好想一想依家咁扺唔扺?你每天喊到深夜,心情唔好,食欲唔佳。也許依家自己系度失戀嘅時刻,為了對方已經有些心灰意冷了,感覺到自己嘅付出冇回報,為對方做了咁多,卻換嚟嘅系咁嘅結果,每天渾渾噩噩嘅。咁,依家趕緊停止呢種無休止嘅胡思亂想,既然對方不在意,自己何苦為難和折磨自己,想開啲,呢個時候,多想一些美好嘅事情,想想你嘅好朋友們,想想你嘅父母,佢哋都未曾讓你咁傷心難過,點解要為了一個已經唔愛你嘅男人流淚呢,對方唔抵你咁做。

2、生活還要繼續,人唔得一直生活喺回憶里,唔好再回憶與呢個人相關嘅事情了。有嘅人失戀嘅人總會觸景生情,睇山系佢睇水系佢,睇着遍地嘅風景都系佢,呢個也系佢哋擺脫唔了嘅重要原因,到了曾經共同嘅地方,睇到了熟悉嘅事物,都會想起以前兩個人嘅日子。忘記呢些吧,地球離了邊個都照樣轉嘅,佢就系一個人過客,就當對方系生命中必須經歷嘅一樣,強迫自己唔好再回想,過去嘅就讓佢過去,依家唔好生活喺以前嘅陰影中,我哋還要生活下去。

3、要想徹底忘記一個人,最好嘅辦法就系遠離對方,最好刪掉所有嘅聯系方式,掟掉關於佢嘅一切,遠離熟悉嘅生活和場景,人不僅觸景生情,更容易觸物生情,個人覺得如果依家還難以忘記一切,呆喺熟悉嘅地方也系一種難受,仲系自己搵個兩個人以前都冇到過嘅地方,自己一個人靜一靜。唔好故地重游,揭開嗰痛苦嘅傷疤,更唔好瞞着所有人偷偷地愛佢,其實傷心也就系嗰一排,你想想,佢能讓你咁嘅難過,佢系抵你去愛去珍惜嘅果個人咩?
你睇街上嚟嚟往往嘅人群,每個都行色匆匆,遇見了,淡漠嘅睇上一眼,邊個也睇唔著別人身後嘅故事,邊個也唔知別人嘅心里,系唔系住着咁一個人。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
不見藏山不知高
不走情路不覺老
因戀愛而合,因最終目的不同而分o


男女間關係
1 .夫妻需要孩子
2 .情侶需要性愛
3 .朋友只能望梅   (止渴,)
4 .知己可以談心
一般係 :  朋友 > 情侶 > 夫妻
其次係 :  朋友 > 知己 > 夫妻
第三係 :  朋友 > 知己 > 情侶 > 夫妻
第四係 :  朋友 > 知己 > 情侶
第五係 :  朋友 > 知己
第六係 :  朋友 > 情侶
第七係 :  朋友
第七係 : ( 最 Cheap 嘅 )
假如男女之間二人抱不同出發點時,
二人之關係將很難維持長久。

愛情
在我心目中應係 第五

雙方由起歩以朋友為開始,漸漸進入
各不同階段。由於各持不同目標,
在這大前題下,製造出光明正大嘅
理由,去提出分手。
正因為人們有錯覺及抱有誤解,以
為分手後或失戀後要忘記對方,先
係勇敢者,先係不敗者。
由於這種觀念是完全錯的,所以令
到好多失戀者成為受害者。
事實上,因失戀後自己要更堅強更
有獨立性去做人。亦無須要追隨
他方要互相忘記。自己曾欣賞,曽
了解就係愛。而愛他人,並非要佔
有他人。假如對方另找新歡,那麼
自己也為他而感高興。並且自己
亦要反思,去自問有什麼做得不對,
因此而要去改,做個更優秀的人。

[ 本帖最後由 RV356484 於 2019-6-19 08:22 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

講得啱


回覆 引用 TOP

 


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。